• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

26.12.2022

18:13

DANICA GRUJIČIĆ POSETILA PACIJENTE U PIROTU I NIŠU! Niko nije životno ugrožen, prati se stanje povređenih

UKC

Vesti

DANICA GRUJIČIĆ POSETILA PACIJENTE U PIROTU I NIŠU! Niko nije životno ugrožen, prati se stanje povređenih

Podeli vest

Niko od ljudi koji su hospitalizovani u Pirotu i niškom Univerzitetskom kliničkom centru usled trovanja amonijakom iz cisterne koja je juče popodne iskliznula iz železničke kompozicije, nije životno ugrožen – saopštila je ministarka zdravlja Danica Grujičić nakon obilaska pacijenata hospitalizovanih u ove dve zdravstvene ustanove

U pirotskoj bolnici je neposredno nakon prijema preminuo sedamdesetčetvorogodišnji čovek, naložena je obdukcija, ono što se zna je da je bio kardiološki i neurološki bolesnik. Postavlja se pitanje ko mu je dozvolio da vozi, s obzirom na to da je zatečen u svom automobilu, moglo se desiti da dobije i epileptični napad. U istoj ustanovi pregledana su 44 pacijenta, dvoje je upućeno u Niš, svo troje hospitalizovane dece pušteno je kući. U Pirotu je pet pacijenata, četvoro na pulmologiji, jedan kojeg je bolela glava i povraćao je smešten je na kardiologiji, svi su u stabilnom stanju. Najteže povrede ima jedan Turčin, ispoljava iritaciju grla i ima probleme sa vidom zbog nadražaja rožnjače i konjuktive – kazala je Grujičić.

Ministarka zdravlja navela je da je u Nišu na lečenju zadržano šestoro odraslih i troje dece.

U niškom UKC je najteže povređeni pacijent, on je udahnuo amonijak ali je i nastradao u udesu, ima serijsku frakturu rebara ali je trenutno van životne opasnosti. Što se tiče stranih državljana, u Pirotu osim Turčina ih nema, u Nišu je jedan Bugarin koji se meni zahvalio za ono što su za njega uradile kolege u Nišu. Moram da pohvalim sve službe, sjajno su svi odreagovali, pirotska Hitna pomoć je imala 32 prevoza, 44 pacijenta su pregledana u Pirotu, u Nišu 14, neki su pušteni kući, dobro je što niko nije životno ugrožen, državno zdravstvo je pokazalo da se bez njega ne može – naglasila je Grujičić.

Dodala je da u Beloj Palanci nije bilo nijednog slučaja, pa smatra da da se radi o manjem regionalnom ekološkom akcidentu.

- Kakve će hronične posledice biti to se ne zna ali pacijenti moraju biti pod medicinskom kontrolom, nadam se da neće imati trajnije posledice. Dve pacijentkinje imaju probleme sa vidom, nadamo se da će se to srediti -rekla je ministarka.

Kazala je da se ne zna kakve će posledice akcidenta biti po životnu sredinu.

Koliko imam saznanja, danas je u svim vodovodima uredna vrednost amonijaka i drugih toksičnih materija. Što se tiče vazduha, o zagađenju će se izjasniti Institut za rudarstvo, oni određuju dozvoljenu koncentraciju materija u vazduhu, oni su već na terenu. Uverila sam se da u Pirotu ni Beloj Palanci nema neprijatnog mirisa kao što je to bilo sinoć. Meteorološke prilike su nepovoljne, jedan deo štetnih materija ide ka Bugarskoj, ali zbog male brzine vetra deo će ostati kod nas. Građanima preporučujem da se dok se ne dobiju zvanični podaci o kretanju oblaka i zagađenju da ne izlaze napolje, da se koristi flaširana voda dok se ne dobije zvanično saopštenje da li će moći da se koristi oda sa česme a ako neko ima simptome trovanja da se javi lekaru - navela je dr Grujičić.

- Ne moraju svi simptomi da budu povezani sa akcidentom, ali ako osete iritaciju da odu kod ORL specijaliste, uzmu limunadu jer je amonijak baza pa će ga kiselina neutralisati. Treba slušati saopštenja zvaničnih institucija, očekujem da će se oglasiti Institut za javno zravlje Batut i Institut za rudarstvo. Što se tiče istražnih radnji koje se tiču ovog događaja, one su na MUP –u i tužilaštvu – zaključila je Grujičić.

Direktor niškog UKC Zoran Perišić potvrdio je da niko od hospitalizovanih nema ozbiljnu kliničku sliku.

- Dve žene koje imaju iritaciju rožnjače ostaće koliko bude potrebno u bolnici. Svi konsultanti su obavili preglede, pratimo njihove parametre, nadamo se da neće imati trajnijih posledica. Državno zdravstvo je odgovorilo zadatiku, pokazali smo da smo spremni da reagujemo i ovakvim vanrednim situacijama. Očekujemo da će svi pacijenti, uključujući i Bugarina, otići kući pre Nove godine – rekao je Perišić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set