• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

08.01.2023

17:41

SVI ČEKAMO SNEG, A UZ NJEGA DOLAZI I NEŠTO ŠTO SE MNOGIMA NEĆE SVIDETI!? Meteorolozi upozorili, tu je vrlo brzo (foto)

Printscreen

Vesti

SVI ČEKAMO SNEG, A UZ NJEGA DOLAZI I NEŠTO ŠTO SE MNOGIMA NEĆE SVIDETI!? Meteorolozi upozorili, tu je vrlo brzo (foto)

Podeli vest

Kakva bi to zima bila da nema snega, zimskih jakni, šalova i kapa? Više meteorologa u čije prognoze veruju ljudi u Srbiji upozorilo je da će nakon Božića u našu zemlju stići zahlađenje koje je karakteristično za ovo godišnje doba, ali smo ipak svedoci prolećnih temperatura promena

Republički hidrometeorološki zavod objavio je upozorenje za olujnu košavu u delovima Srbije od ponedeljka, takođe je najavljeno da se od utorka u Srbiji očekuje pad temerature, kiša a potom i sneg prvo na planinama.

- Najniža temperatura kretaće se od -4 do 4 stepena, a najviša od 7 stepeni po pojedinim kotlinama i u Timočkoj Krajini do 15 stepeni na zapadu Srbije. U Beogradu se sutra ujutro očekuje magla, a u toku dana pretežno sunčano. Vetar slab do umeren, južni i jugoistočni, krajem dana i u toku noći u pojačanju. Najniža temperatura kretaće se od -2 do 4 stepena, a najviša oko 13 stepeni - navodi RHMZ.

U ponedeljak će u Srbiji duvati jaka i olujna košava sa najjačim udarima na jugu Banata brzine iznad 24 metra po sekundi a u beogradu do 17 metara po sekundi.

Tokom večeri sa nedelje na ponedeljak u nižim predelima jugozapadne i jugoistočne Srbije doći će do stvaranja snežnog pokrivača visine do 10 centimetara u nižim delovima i od 10 do 30 centimetara na planinama.

Sneg i kiša

Meteorolog Đorđe Đurić objašnjava da će početkom sledeće sedmice stići padavine i manje zahlađenje sa kišom, a na planininama sa snegom.

- U Srbiji se u ponedeljak pod uticajem ciklona sa severozapada očekuje naoblačenje, a istovremeno doći će i do formiranja sekundarnog ciklona iznad severnog Jadrana. U sklopu ovog ciklona premeštaće se i hladni front, a sa severa spuštatai ptostrana visinska dolina koja će doneti zahlađenje i prodor svežije vazsušne mase u ponedeljak posle podne i uveče i tokom utorka. Već u ponedeljak ujutro u severozapadnim, a tokom dana i u ostalim predelima Srbije očekuje se naoblačenje sa kišom. Duvaće umeren do jak jugoistočni vetar, u košavskom području i sa olujnim udarima. Maksimalna temperatura biće od 8 do 14°C, u Beogradu do 11°C, dok će u Negotinskoj Krajini biti tmurno, temperatura do 6°C. U toku večeri hladni front u sklopu ciklona stići će do severa i zapada Srbije, pa se očekuje zahlađenje, uz skretanje vetra na jak severozapadni. Ovaj hladni front uz zahlađenje u toku noći preći će i preko ostalih predela Srbije - govori Đurić o dodaje:

 

 

- U Srbiji u utorak pod uticajem ciklona biće oblačno i hladnije sa kišom, na planinama sa snegom, uz formiranje snežnog pokrivača.

Meteorolog Marko Čubrilo takođe upozorava da bismo morali da se pripremimo za promenu vremenskih uslova na koje smo navikli, a koji nisu adekvatni za ovaj period godine.

- Sredinom sledeće nedelje jutra će biti hladna, ponegde uz slab mraz. Tokom dana maksimum od +5 do +11 stepeni Celzijusa. Četvrtak će verovatno doneti još jedno prolazno pogoršanje kišu u nižim i sneg u brdsko-planinskim predelima ali će znatno više padavina biti nad zapadom i jugom regiona.

On navodi da će nakon "neobično toplog kraja decembra i početka januara narednih nedelju dana koliko-toliko biti normalnije vremenske prilike".

- Biće dosta oblaka uz čestu kišu u nizijama i sneg na planinama. Pretežno oblaano vreme će uglavnom zaustaviti rano pokretanje vegetacije,a češća pojava padavina je preko potrebna jer su rezerve dubinske vlage jako niske. Na brdsko-planinskim predelima padaće sneg u sredu. U četvrtak će u pojedinim dleovima Srbije biti prolaznih padavina, a maksimalna temperatura biće od 4 do 10°C, u Beogradu do 7°C - kaže on.

 

 

Prema njegomv rečima sredinom meseca biće uglavnom suvo, uz maksimalne temperature od 4 do 10°C, dok se ujutro očekuje magla, ponegde i slab mraz.

Katastrofalno zagađenje

- Vrlo visoke temperature u ovom delu godine deluju veoma nepovoljno po sve nas, ali i po poljoprivredne i ratarske kulture, tako da visoke temperature i temperature nalik prolećnim mogu dovesti do aktivacije vegetacije, što kasnije može imati katastrofalne posledice kada dođe do pravog zimskog zahlađenja. I prošle godine vreme početkom Nove godine do Božića bilo je preslikano ovogodišnjem, uz skoro prolećne temperature, dok su 2018. godine na Božić procvetale voćke, uz temperature od skoro 20°C. Vrlo toplo bilo je i 2001. godine, uz rekordnih 21°C, dok je na Božić 2017. godine vreme uz sneg bilo ledeno, uz temperature i ispod -15°C - ukazao je Đurić.

Đurić je naveo da je usled aktuelne sinoptičke situacije (anticklon, visok vazdušni pritisak, slab vetar) ovih dan aktuelno je i zagađenje vazduha, uz vrlo zagađen vazduh u urbanim gradskim sredinama i u insustrijskim područjima.

- Situacija je najkritičnija ujutro i uveče kada se magla uglavnom sastoji od smoga, uz vrlo zagađujuće čestice. Slična situacija očekuje se i tokom vikenda, a poboljšanje od ponedeljka - kaže on.

Bonus video:

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set