• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Z.I.

14.01.2023

12:38

SVIRAM I PEVAM, JER MI DUŠA TAKO HOĆE! Puta iz Zrenjanina je diplomirani turizmolog, ali živi od svirke na uliciI I ZA TO IMA JAK RAZLOG (FOTO)

privatna arhiva

Vesti

SVIRAM I PEVAM, JER MI DUŠA TAKO HOĆE! Puta iz Zrenjanina je diplomirani turizmolog, ali živi od svirke na uliciI I ZA TO IMA JAK RAZLOG (FOTO)

Podeli vest

Milivoj Putić Puta iz Zrenjanina, diplomirani turizmolog po struci, nakon što je ostao bez posla, svakodnevno zabavlja sugrađane nastupajući kao ulični svirač

Zaljubljenik u prirodu, vrsni poznavalac svih tajni magične Carske bare, najveće močvare u Srbiji i turistički vodič sa višedecenijskim iskustvom, Milivoj Putić Puta, sa srcem rokera i dušom širokom kao ravnica, trenutno  obavlja posao uličnog svirača i odlično se snalazi u svakodnevnoj avanturi sa gitarom i malim pojačalom pod otvorenim nebom.

- Odradstao sam u obližnjem selu Perlez, pa otuda valjda duh ravnice, mada mi ni sevdalinka nije strana, dok rokenrol i pank obožavam, sviram i izvornu narodnu muziku - započinje priču popularno jerisalimsko pile, kako ga mnogi zovu, za tren prekidajući svakodnevnu svirku u centru Zrenjanina.

- Totalno sam se uživeo u ulogu uličnog svirača, sa druge strane korzoa je Slive žongler fudbalskom loptom i lepo nam je, niko nas hvala Bogu ne dira i tera, a ništa nam ne mogu ni kiša, zima, vetar - uz karakterističan osmeh, muzičara koji ima dušu, kaže Milivoj, kojem se često na uličnom mini koncertu, svojim umilnim glasom, pridruži supruga Ivana.

Foto: privatna arhiva

 

- Mada će neko možda tako pomisliti, ovo nije samo odrađivanje posla, tek da se nešto zaradi, meni se svirka na ulici dopala, svakom danu udahnem novu notu i uživam punim plućima, jer sviram za sebe, e sad što se to sugrađanima dopada, svakako da mi je posebno drago - nastavlja Zrenjaninac, koji je prošle godine, ostao bez stalnog posla turističkog vodiča u Rezervatu prirode Carska bara i bio prinuđen da se lati gitare i kako kaže opake, ali i zanosne gradske kaldrme.

Skoro dve decenije vodio je turiste domaće i strane kroz razne avanture po Carskoj bari kod Zrenjanina, pričao im mitske i istinite priče o tom svojevrsnom dragulju prirode i jednom od najvećih staništa barskih ptica u Evropi.

- E onda se dogodio taj Siranovski mač direktno u srce, bilo mi je teško, ali istovremeno probudio se duh svirača u meni i krenuo sam, mada sam muzičar iz hobija uvek bio - nastavlja priču vođa nekadašnje poznate rok grupe Jerusalimski pilići. 

Foto: privatna arhiva

 

- Ovo je novo i dragoceno iskustvo, za nekoliko sekundi montiram opremu, žice su uvek zategnute i svirka krene, kad sam kako raspoložen, nekada sviram narodnjake, balade, rokenrol, od Halida i Tome, preko Crvene jabuke i Azre, do klasika roka - nastavlja zrenjaninski vagabundo sa belom gitarom, ističući da je, bez obzira na sve što mu se događalo, pola njega pustolov i istraživač i taj deo je zauvek ostao na Carskoj bari, dok je druga polovina ono čime je sada zaokupljen, a to je svakodnevno sviranje na ulici u centru rodnog grada.

Da bi ispunio želju svog srca, povremeno obavlja ulogu vodiča na salašu Lujza u selu Belo Blato kraj Zrenjanina, a duši dernek ispunjava tako što svira i peva, na oduševljenje brojnih sugrađana, koji zastanu, zapevaju, pa i zaigraju, dok svira.

- Puto može jedna sevdalinka - moli ga drugar sa kojim je radio na jezeru Joca, u okviru Ribarskog gazdinstva Ečka, a ovaj mu odgovara:

- Za tebe i bećarac, samo nek je nama nas…

I tako iz dana u dan, po kiši, suncu, vetru, magli  i snegu…Nema predaje, jer kako kaže, život je uvek nova avantura, putovanje na kojem, kada zaploviš, nema nazad.

Carska bara, njen mir i fantastični zov prirode, zauvek u srcu, muzika i gitara, svakog novog dana u ruci i svirke na ulici.

Foto: privatna arhiva 

 
Lakše je i lepše kada je supruga Ivana tu
 

Supruga Ivana, koja ga potpuno razume i podržava u svemu što radi, kada se pridruži, ulična svirka dobija još dražesniju notu i viši nivo muziciranja, a junak ove životne priče, osmeh i novu energiju, koja ga dodatno inspiriše.

Prvi bend koji je osnovao sredinom sedamdesetih godina prošlog veka, šezdesettrogodišnji Zrenjaninac, zvao se Prle i famozni vibratori i svirajući rokenrol i tada popularni polupank, za samo nekoliko godina postali su uz čuvenu Tetka Anu, jedan od najpopularnijih bendova u istoriji zrenjaninske scene.

Foto: privatna arhiva
 

 
Pobednik Zaječarske gitarijade 1995.

Sa bendom čiji je osnivač i vođa dugi niz godima bio, Jerusalimski pilići, 1980. godine pobedio je na prvoj zrenjaninskoj Gotarijadi, a deceniju i po kasnije, sa autorskim bendom Jelena u parku Jura, trijumfovao je na Zaječarskoj gitarijadi 1995. godine, jednoglasnom odlukom publike i specijalnog stručnog žirija.

- Nisam zaista čuo komentare, da li je moguće, svira na ulici, ipak je akademski građanin, ali i da ih je bilo, ne marim, uživam u ovome što radim i veoma sam ponosan - dodaje na kraju Milivoj Putić, ističući da mu je sviranje i pevanje na ulici, tj. uveseljavanje naroda, kako kaže, jedini siguran izvor zarade.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Vaskršnje čestitke uputili ministri u Vladi Srbije i drugi zvaničnici
Politika

Vaskršnje čestitke uputili ministri u Vladi Srbije i drugi zvaničnici

Ministri u Vladi Srbije, predsednica parlamenta, predstavnici grada Beograda i Novog Sada, Srpske napredne stranke i druge istaknute ličnosti iz javnog života uputili su danas čestitke patrijarhu srpskom Porfiriju, episkopima, monaštvu i sveštenstvu, kao i svim verinicima koji Uskrs slave po Julijanskom kalendaru.

04.05.2024

20:33

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set