• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D. K.

20.01.2023

07:00

BIZNISMEN STEPAN ISAJLOVIĆ ĆERENTA (68) SAGRADIO SEBI MAUZOLEJ! Spojio Tita i crkvu - Postavio KLETVU koja će oterati sve one koji bi da oskrnave zdanje

informer.rs

Vesti

BIZNISMEN STEPAN ISAJLOVIĆ ĆERENTA (68) SAGRADIO SEBI MAUZOLEJ! Spojio Tita i crkvu - Postavio KLETVU koja će oterati sve one koji bi da oskrnave zdanje

Podeli vest

Sebi za života podigao grobnicu nalik na Titovu "Kuću cveća", koju je okružio slikama patrijarha, svetaca i manastira

Poznati aleksinački privrednik Stepan Isajlović Ćerenta (68) čovek je o kom ovih dana priča cela Srbija! On je sebi za života podigao grobnicu na Novom groblju u Aleksincu po uzoru na Titovu "Kuću cveća" u Beogradu, koju je okružio slikama patrijarha Pavla i Irineja, Bogorodice, Isusa i manastira Sveti Roman.

Tako je ovaj Aleksinčanin, kažu meštani, uspeo da spoji Josipa Broza Tita i crkvu!

Težak život
Odlučio sam da sebi napravim spomenik da ne bih mučio moju decu, kao što sam se ja mučio
Stepan Isajlović Ćerenta

Ogledalo života

Posebnu pažnju na masivnoj grobnici privlači svojevrsna kletva "ko oskrnavi ovo grobno mesto, ne imao roda ni poroda, rđom kapo dok mu je kolena" namenjena onima koji mu naruše večni mir.
Ćerenta, kako ga u Aleksincu zovu, kaže da nesvakidašnji izgled večnog počivališta predstavlja "ogledalo njegovog života".

Foto: informer.rs

Stepan Isajlović Ćerenta

- Ja sam mučena duša, mnogo toga sam preturio preko glave, moj život bi mogao da stane u roman. Baš iz tog razloga odlučio sam da sebi napravim vredan spomenik za života, da ne bih mučio moju decu i unučiće - kaže Isajlović.

Otimačina
Komunisti su nam oteli bagere i kamione kao nezakonito stečenu imovinu
Stepan Isajlović Ćerenta

On dodaje da je pobožan čovek i otuda slike patrijarha i svetaca oko grobnice.

Foto: informer.rs

Grobnica koju je Isailović sebi izgradio

- Živeo sam devet godina u manastiru Sveti Roman. Tamo sam stigao 1968. godine, kao trinaestogodišnjak. Moji roditelji su bili bogati ljudi, imali su kamione i bagere. Sve su to oduzele vlasti šezdesetih godina prošlog veka. Komunisti su nam to bukvalno oteli kao "nezakonito stečenu imovinu"! Tada sam, na preporuku prijatelja ali i zahvaljujući prijateljstvu moga oca sa jednim sveštenikom, otišao da živim u manastir Sveti Roman. Odatle sam išao u školu u Kruševac. Od malih nogu sam odgajan kao vernik i to sam ostao celog života - priča Ćerenta.

Foto: informer.rs

Slike iz mlađih dana i kletva ispisana na grobnici

Teško do dozvole za gradnju

Ćerentinin poznanik, aleksinački novinar Saša Marković Gidra kaže za Informer da njegovo nastojanje da sebi za života izgradi grobnicu dostojnu jednog predsednika nije išlo lako.

- Gradske vlasti u početku nisu sa odobravanjem gledale na gradnju gabaritnog objekta na Novom groblju. Ipak, posle nekog vremena, ni sam ne znam kako, Ćerenta je isposlovao dozvolu i počeo da gradi i uređuje grobno mesto i okolinu. Postavio je i kletvu za one koji bi se usudili da je diraju i eto ona i dalje stoji ovde - kaže Gidra.

Foto: informer.rs

Stepan Isajlović Ćerenta

Kamen iz Zimbabvea

U manastiru je živeo do dvadeset prve godine, kada se vratio kući i odlučio da obnovi porodičnu firmu i nastavi posao.

- Snalazio sam se kako sam znao, malo, pomalo, pozajmljivao novac, ali sam vredno radio i tako sam opet počeo da poslujem. Srećan sam što mogu firmu i posao da ostavim svojim potomcima, da ne bi teško živeli kao što sam ja bio primoran. Iz istog razlog sam odlučio i da sebi napravim spomenik za života, a ne da oni brinu o tome. Još cela grobnica nije gotova, malo se oteglo, čekao sam neki kamen iz Zimbabvea, ali polako se radovi primiču kraju. Tu ću da stavim jedan stočić i jedan tanjir, i obeležje da se vidi koju slavu slavim. Tu ću da počivam okružen slikama patrijarha i svetaca, to su moje slike kada sam bio mlad, zatim partrijarsi Irinej, Pavle, Isus, Majka božja, ukupno ih ima jedanaest, na taj način sam hteo da izrazim svoju pobožnost - kaže ovaj Aleksinčanin.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set