• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V.N.

27.01.2023

13:42

KAO DA JE VREME STALO! Iboja iz Kikinde pravi bombone po recepturi staroj DVA VEKA - Krompir šećer, kretoš i ćeten alvu čuva od zaborava (FOTO)

Printscreen

Vesti

KAO DA JE VREME STALO! Iboja iz Kikinde pravi bombone po recepturi staroj DVA VEKA - Krompir šećer, kretoš i ćeten alvu čuva od zaborava (FOTO)

Podeli vest

Iboja Pavlov (57) iz Kikinde ručno pravi slatkiše po recepturi staroj dva veka i ima najstariju bombondžijsku radionicu u ovom delu Banata. "Slatkim zanatom" bavi se preko 30 godina.

Slatkiše u šarenim celofanima koje smo nekada uzimali kradom sa novogodišnjih jelki, među mnogobrojnim slatkim proizvodima, pravi Iboja Pavlov. Kada se uđe u porodično dvorište, deluje kao da ste zakoračili u lepu novogodišnju bajku. Šarenilo mirisa i ukusa slatkih proizvoda vraća u detinjstvo i budi uspomene na lepe trenutke iz prošlosti. 

Foto: V.N.

Iboja Pavlov zanat nasledila od svekrve

- Bombondžijskim zanatom počela sam sam da se bavim još 1984. godine, kad sam se udala. Zanat sam nasledila od moje svekrve. Suprug i ja nastavili smo dalje da razvijamo posao, idemo po vašarima i slavama širom Srbije, tada se slatkiši najviše prodaju. Tako da se dugogodišnja tradicija duga oko 200 godina nastavila, a još su pradeda i pababa sa suprugove strane pravili bombone-kaže Iboja.

Starinske poslastice

Slatkiši se prave u radionici, po staroj recepturi, kao što je starinsko sečenje svilenih bombona makazama. Savremeno doba donelo je neke novine u bombondžijskom zanatu, pa su specijalne mašine kojima se svilene bombone prave, doprinele da se ubrza i olakša proizvodnja ovih slatkiša. Najverniji sladokusci su, priča, najmlađi sugrađani.

- Sada postoje mašine ,,štancerice“ koje mnogo pomažu u proizvodnji svilenih bombona. Uglavnom se samo ti slatkiši proizvode mašinama, a sve ostalo radimo isključivo ručno.

Najstarije bombone su krompir šećer, orasnice, kretoš, ćeten alve i svilene bombone. Savremenije su žele, karamele, gumene bombone i lizalice raznih vrsta koje deca obožavaju. U našoj kući imamo zanatsku radionicu, prodavnicu nemamo-navodi naša sagovornica. 

Od pre izvesnog vremena Iboja je sa ćerkom počela da proizvodi i medenjake, od kojih pred novogodišnje i božićne praznike  "grade“ maštovito ukrašene medene male kuće zanimljivih boja i oblika.

- Većinu proizvoda pravimo serijski, proces proizvodnje traje oko tri dana. Medenjaci su posebna priča, jer su dosta zahtevni za pravljenje. Najpre zamesimo testo za medenjake, u koje dodajemo od začina cimet i karanfilić, zatim ih pečemo, a nakon toga sledi sušenje dva-tri dana, kako bi testo bilo čvrsto, pa sastavljanje i dekoracija. Za šaranje koristimo šam od belanaca i šećera, tzv. ,,rojal“. Za jednu kućicu je potrebno oko nedelju dana , da bih napravila ono što sam zamislila-priča za Informer Iboja.

Foto: V.N.

Slatkiši

Receptura zlata vredna

Prethodnih par godina došlo je do ekspanzije bombondžijskog zanata, pa se mnogi inspiraciju za novi biznis pronašli upravo u pravljenju slatkiša.

Iboja poseduje sertifikat koji dokazuje da je reč o proizvodima starog zanata. Tradicija duga dva veka ostaće u porodici, ali sa suprugove strane. Njena ćerka se opredelila za pravljenje medenjaka i torti, pa sve nade ulaže u unuka Tea.

-Mi našu staru recepturu čuvamo, to se ne govori i to je tajna. Svako radi po svom, kako je ko naučio i kako se snađe. Stari zanat treba da se čuva, ali puno njih radi ,,na divlje“, što na naš rad puno utiče- navodi Iboja, dok uz skute privija unuka Tea koji nam zadovoljno otkriva da jede samo bakine bombone.

Najdugovečniji slatkiši

Slatkiši koje Iboja ručno pravi nisu kvarljiva roba, što je možda i najbolja strana bombondžijkog zanata. Imaju dugačak vek trajanja, a u najgorem slučaju mogu samo da se osuše. Zbog toga se ubrajaju u najdugovečnije slatkiše.

-Mi uvek dajemo rok trajanja od šest meseci, ali prema dugogodišnjem iskustvu, mušterije ih pojedu mnogo ranije. Jedini slatkiš koji ne može dugo da stoji je ušećerena jabuka, koja mora da se pojede za dan, dva-otkriva ova Kikinđanka za Informer.

Pandemija korone pogodila je i bombondžije, a Iboja priča da dve godine nigde nije izlagala proizvode, zbog čega je u dvorištu napravila malu prodavnicu.

-To nas je tokom korona krize malo izvuklo, imali samo da preživimo od prodatih proizvoda. Zima je isto kritična, a leti nas izvuku vašari. Kriza je učinila svoje, prodaja je slaba-kaže ona.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set