• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Z.I.

01.02.2023

12:51

BRANISLAV IZ ZRENJANINA NAPRAVIO ČUDO! U domu za stare ispunio sebi životnu želju, SVAKA ČAST MAJSTORE (VIDEO/FOTO)

Z.I.

Vesti

BRANISLAV IZ ZRENJANINA NAPRAVIO ČUDO! U domu za stare ispunio sebi životnu želju, SVAKA ČAST MAJSTORE (VIDEO/FOTO)

Podeli vest

Branislav Frenc, penzionisani mašinbravar iz Zrenjanina, ispunio životnu želju da napravi maketu originalne banatske Bošnjakove vetrenjače iz 19. veka

Šezdesetdevetogodišnji Zrenjaninac, rođen i odrastao u selu Melenci, Branislav Frenc, u miru sobe u Gerontološkom centru u Zrenjaninu, koju deli sa suprugom Radoslavom, vredno majstorišući svaki dan, uspeo je da ostvari plan i ispuni sopstvenu želju da od šperploče, lesonita, šrafova i navoja, izradi autentičnu maketu, Bošnjakove vetrenjače, koja je u njegovom rodnom selu izgrađena 1890. godine.

- Makete sam počeo da pravim u vojsci, bile su to one popularne Ajfelove kule, stone lampe, a ovo mi je prva vetrenjača i veoma sam ponosan na nju - kaže Branislav, ističući da bez obzira što je izrađena u razmeri 1 prema 50, na maketi sve radi, krila se okreću, vaga, svetlo, đeram.

Sa životnom saputnicom, sa kojom je 44 godine u skladnom braku, poslednju deceniju živi u Domu za stare u Zrenjaninu, a sinu Vladimiru su ostavili porodičnu kuću i da su sretni u prostoru, koji ispunjava sklad, mir i uzajamno poštovanje i ljubav.

- Bolujemo svako svoje boljke, supruga je teško pokretna, ali ne damo se, ona peva u  horu, bavi se origamijem i izrađuje predivne ukrasne predmete, cveće, kutije, a ja sam opet, zaokupljen svojim hobijem, u koji sam zaista uložio prilično truda - nastavlja Branislav.

Vetrenjače ikone mog detinjstva

Tačno šezdeset dana, kako je i predvideo, Branislavu je bilo potrebno da ostvari zamišljeno, svako pre podne je radio u radionici, a uveče so kasno u sobi u domu.

Brinuo je o svakom detalju, trudio se da kompletna atmosfera makete bude što autentičnija, vremenima koja su prošla, a on ih sobro pamti.

- Vetrenjače su ikone mog detinjstva i sećam se da me je kao dečaka deda vodio baš na ovu Bošnjakovu, na periferiji Melenaca i sve mi je delovalo idilično i fascinatno, otuda su slike tako žive - nastavlja Branislav, koji je do sada izradio preko stotinu raznih maketa.

Nekada po celu noć oka nisam sklopio, razmišljajući kako da nešto napravim, otklonim, doradim i eto isplatilo se

Zahvalan sinu, koji mu je nabavio originalni projekat, strpljivo i predano, Branislav je najpre uradio nacrt makete, a onda mirnih ruku, kako se to kaže započeo izradu, koristeći materijal koji mu se nađe u radionici, lesonit, šperploču, šrafove, navoje, vijke.

- Nekada po celu noć oka nisam sklopio, razmišljajući kako da nešto napravim, otklonim, doradim i eto isplatilo se - dodaje čovek za kojeg je Dejan Bošnjak, kada je video njegovu maketu, rekao da ima zlatne ruke i da je umetničko delo ono što je napravio.

Mada je do sada izradio makete različitih većih i manjih predmeta, kako sam kaže, osim vetrenjače koju je napravio, uspeo je da napravi zaprežna seljačka kola, još jedan slikoviti obris svog detinjstva.

- Započinjem delo koje će obeležiti moj život i rad sa maketama, biće to originalna Bečkerečka ćuprija, uzana ko kutija, kako pesma kaže, po Ajfelovom nacrtu - uz osmeh ističe Branislav i napomenu da će to svoje životno delo zaveštati zrenjaninskom Muzeju.

Učitelj Dejan oduševljen 

Jedan od najpoznatijih Melenčana, vremešni učitelj Dejan Bošnjak, koji je davno zagazio u devetu deceniju života, kada je čuo, nije odoleo, došao je, pogledao rad svog zemljaka i nije skrivao oduševljenje, a njegov pradeda je bio prvi vlasnik vetrenjače, koja je sigurno jedna od najlepših u Banatu.

Branislav je svoj rad, prikazao na izložbi u Gerontološkom centru u Zrenjaninu i dobio pohvale, koje mu, izuzetno puno znače, jer su iskrene i došle od dragih ljudi sa kojima se svakodnevno sreće.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)
Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)

U toku je konstitutivna sednica Narodne Skupštine Srbje. Opozicija ponovo pokušala da ometa gospodina Rabrenovća. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je Dejan Vukelić, urednik Srpskog portala, a u studiju mu se priključila i Ana Đorđević, borac za prava Srba na KiM, Đorđe Todorov iz Centra za društvenu stabilnost i Vanja Vukić, visoki funkcioner SPS-a. Putem vajber uključenja u program se javio i glavni urednik Informera Dragan J. Vučićević.

18.03.2024

13:09

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Vels preuzeo crnac Geting, na čelu Škotske je Pakistanac Hamza Jusaf, a Britanije Indijac Sunak! Šta je sledeće?!
Šta reći?!

Vels preuzeo crnac Geting, na čelu Škotske je Pakistanac Hamza Jusaf, a Britanije Indijac Sunak! Šta je sledeće?!

Posle izbor Voana Getinga za sledećeg lidera Velsa, po prvi put nijednu od četiri glavne vlade Velike Britanije ne vodi belac. Premijer Riši Sunak ima indijsko nasleđe i prvi je britanski hinduistički lider. Prvi ministar Škotske Humza Jusaf - koji, kao i Geting, vodi poluautonomnu vladu - potiče iz pakistanske muslimanske porodice. Regionalnu administraciju Severne Irske zajedno vode dve žene, Mišel O'Nil i Ema Litl Pengeli.

18.03.2024

22:24

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set