• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: LJ.S.

08.02.2023

10:24

SLUŠA GUSLE I PIŠE EPSKE PESME! Mladi Nikola iz Prokuplja nije kao ostali vršnjaci

printscreen

Vesti

SLUŠA GUSLE I PIŠE EPSKE PESME! Mladi Nikola iz Prokuplja nije kao ostali vršnjaci

Podeli vest

Dok mladi sve ređe pokušavaju da se dokažu kroz umetnost, Nikola Đorđević (27) iz prokupačkog sela Vodice zaoštrio je svoje pero i počeo da piše stihove u epskom desetercu

Najčudnije u svemu je ne samo to, što epika nije popularna posebno ne u mlađim generacijama, već i to da on na prvi pogled nema veze sa crnogorskim patosom i ljubavlju prema epskim narodnim pesmama. Samouk, Nikola je pre dve godine rešio da piše deseterac, osmerac i dvanaesterac i tako se, neplanirano, popeo na lestvicu i postao najmlađi epski pesnik u Srbiji. 

- Krenuo sam da slušam gusle na internetu i tako pre dve godine počeo i da pišem. Ubrzo sam veliku podršku dobio od najvećih epskih pesnika ovog vremena Slavka Peroševića, Mrkolja Lukovića, Radojice Brajovića, a pomoć mi stiže i od Radomana Benderaća, brata jednog od najvećih majstora u izradi gusala. Zahvaljujući svima njima, ja i dalje nastavljam da pišem. U ovoj poeziji sam se pronašao i zaista smatram da je epika kraljica poezije - kaže Nikola.

Dodaje da je u sredini u kojoj živi epika nepopularna, ali da je ona srž srpskog naroda i da njeno vreme tek dolazi.

Foto: LJ.S.

Nikola piše stihove u epskom desetercu

- Uopšte nije jednostavno napisati takvu pesmu. Prvi korak je dobro proučavanje istorije. Na moju sreću, najveći epski pesnici današnjice mi pomažu, te učim od njih i nadam se usavršavam se u tom pogledu- priča nam ovaj za Prokuplje neobičan mladić koji razbija sve stereotipe današnje omladine. 

Samouk, peva o nekadašnjim junacima i događajima, novijoj istoriji. Kroz njegove pesme naglašavaju se moralne vrednosti, vera, patriotizam, tradicija i za sada je u dve godine napisao više od dvadeset epskih pesama. 

„Pamtiće se dokle Srpstva bude

Kako Lazar pred silom je staja',

Časno ime Obilić Miloša

I Vukova sramotna izdaja. 

 

Gudalo je Vuka posijeklo

Nečovještvo gusle potvrdiše,

Nikada se prekriti ne može

Ono što u epskoj pjesmi piše“.

Tako stihove niže ovaj mladić i već ima planova da se oni pevaju uz gusle. 

Foto: LJ.S.

Koliko voli tradiciju pokazuje i to da temeljno uči o istoriji, ali i traga za svojim prakorenima. Tako je u razgovoru sa Mrkoljem Lukovcem došao na ideju da možda imaju zajedničko poreklo. 

- U razgovoru smo došli do toga da slavimo istu slavu Svete vrače, a da su naši preci obeležavai Spasovdan. Tu ćemo proučiti da li imamo zajedničke korene- najavljuje Nikola, koji na prvi pogled nema veze sa doseljenim stanovništvom iz Crne Gore u Toplici, a koji bi mogli da mu genetski prenesu ljubav prema epskom stvaralaštvu. 

I tako u kraju gde su gusle davno zamrle, iako od Prokuplja ka Kuršumliji 70 odsto stanovništva ima veze sa doseljenim iz Crne Gore, Nikola obnavlja tradiciju, širi je i neguje. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...
Pravo u metu!

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...

Privremeno oduzimanje vozila, mera koju smo počeli da sprovodimo od sredine februara ove godine, predstavlja pun pogodak i jednu od najozbiljnijih izmena u Zakonu o bezbednosti saobraćaja. Nismo očekivali da ćemo za vrlo kratko vreme oduzeti veliki broj vozila i čini mi se da će toga tek biti. Molim sve vozače da obrate pažnju na saobraćajne propise i ne dozvole sebi da u dužem vremenskom roku ostanu bez auta.

30.04.2024

13:21

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set