• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V.N.

14.02.2023

11:35

VEROVALI ILI NE I OVO JE MOGUĆE! Polifon iz 19. veka radi kao sat! Ovako zvuči i izgleda preteča džuboksa (VIDEO/FOTO)

printscreen

Vesti

VEROVALI ILI NE I OVO JE MOGUĆE! Polifon iz 19. veka radi kao sat! Ovako zvuči i izgleda preteča džuboksa (VIDEO/FOTO)

Podeli vest

Polifon je retko sačuvani primerak "muzičke kutije“ koji se nalazi u kikindskom muzeju. U želji da saznamo da li preteča džuboksa i dalje rade ekipa Informera posetila je Narodni muzej u Kikindi.

Zabava u bolje opremljenim gostionicama u XIX veku nije se mogla zamisliti bez polifona. Jedan od najstarijih mehaničkih muzičkih instrumenata krasi stalnu postavku Narodnog muzeja u Kikindi i svedoči o nekim davnim vremenima, ljudima i događajima.

Iako je doživeo restauraciju koja mu je vratila stari sjaj i podešavanje radnog mehanizma kikindskog časovničara Piokera, ovaj masivni muziči instrument svojom lepotom i monumentalnošću i danas privlači pažnju javnosti. Izrezbaren od finog drveta (u muzejskim spisima nema podataka od kojeg drveta je napravljen) i delom izrađen od metala, deo je stalne postavke kikindskog Muzeja.

- Polifon je jedan od najstarijih mehaničkih muzičkih instrumenata. Za reprodukciju muzike koristi metalne ploče nazubljene na određenim mestima koje se nalaze poređane u prostoru ispod mehanizma. O njih "zapinju" metalne igle različitih dužina, koje proizvode određeni ton. Da bi polifon zasvirao, potrebno je da se ubaci gvozdeni novac i da se mehanizam pokrene pomoću ručice kojom se navija sa strane. Nekada su to bile krune, a sada ubacujemo dinare. Može se reći da je polifon preteča kasnije napravljenih džuboksova -kaže Dragan Kiurski, viši muzejski pedagog.


Ovaj muzički predmet proizveden je u Budimpešti krajem XIX veka, a na staklenoj kaseti je ispisan naziv industrijskog proizvođača. Pripadao je Ištvanu Štoheru, gostioničaru iz Nakova, rođenom 1867. godine, a polifon je još njegov otac kupio. Njegov vlasnik kasnije je bio Sava Ilka iz Kikinde od kojeg ga je Narodni muzej otkupio 1960. godine.

- U gostionici u Nakovu služio je kao izvor zabave. U to vreme ova muzika koju proizvodi polifon se slušala i odgovarala je tadašnjem muzičkom ukusu. U kikindskom muzeju jedan je od omiljenih eksponata posetioca, ali i nas koji smo ovde zaposleni. Veoma je zahvalan predmet za interpretaciju i priču o njemu. Osim toga, možemo i da demostriramo kako zvuči i fumkcioniše u svom primarnom izdanju-priča Kiurski za Informer.rs.

Jedan predmet, mnogo priča i emocija

Upravo zbog zanimljivih priča o eksponatima, muzej je prošle godine pokrenuo, sada treću po redu radionicu pod nazivom "Jedan predmet-mnogo priča”. U eri društvenih mreža i interneta, koji neminovno dovode do otuđenja ljudi, ova radionica namenjena odraslima okuplja zainteresovane u muzejskom prostoru gde "licem u lice” pričaju o starim predmetima. Nekada je to bila pegla na žar, školska tablica za pisanje kredom, a sada polifon. Emocije i priče koje pobuđuju eksponati, dokaz je da će ova radionica još dugo godina živeti. Jer, kao što ne treba bacati stare i vredne predmete, tako i naše emocije zaslužuju "restauraciju".

- Moja osnovna ideja je bila da malo eksperimentišem sa muzejskim posetiocima, ovoga puta sa odraslima, jer sa decom baš mnogo radimo. Pokušao sam da animiram odraslu publiku i da vidim na koje načine jedan predmet može da izazove priče i emocije putem radionice "Jedan predmet-mnogo priča”. Na osnovu tih priča možemo da rekonstruišemo prošlost i živote ljudi što je nama u muzeju vrlo značajno. Ja ispričam ono što je važno o nekom predmetu, a zatim širimo asocijacije vezane za njega. Neverovatno je šta sve može da se sazna i kakve emocije može da izazove jedan stari predmet, kao i o mestu iz koga potiče. Tokom priče napravimo prijatnu, domaćinsku atmosferu, pijemo čaj i zajedno saznajemo dosta toga - navodi Kiurski.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set