• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Euronews Srbija

19.02.2023

19:52

TUŽNA VEST ZA LJUBITELJE SNEGA, ŠTA SE TAČNO DEŠAVA!? Februarsko proleće ispratilo "tanku" zimu u Srbiji, stručnjaci su to ovako objasnili...

tanjug/facebook/djordje djuric

Vesti

TUŽNA VEST ZA LJUBITELJE SNEGA, ŠTA SE TAČNO DEŠAVA!? Februarsko proleće ispratilo "tanku" zimu u Srbiji, stručnjaci su to ovako objasnili...

Podeli vest

Prolećno vreme koje je obeležilo prethodnih nekoliko dana zadržava se i za dane vikenda, uz dodatni porast temperature, ali i nešto više oblaka.

I danas vreme ostaje slično kao jučerašnje, uz dodatno jačanje zapadnog vetra. Maksimalna temperatura ostaje iznad 15 stepeni, a vreme će biti promenljivo.

U Banatu lokalno sa slabom kišom, a nešto intenzivnije padavine predviđaju se u večernjim časovima. Oblaci i lokalne padavine prvo će zahvatiti Vojvodinu, a pod uticajem severozapadnog vetra oblaci se postepeno premeštaju ka jugu.

Severozapadni vetar donosi nam blaži pad temperature, međutim zahlađenje će biti za svega nekoliko stepeni, a maksimalna dnevna i dalje ostaje znatno iznad proseka.

Koliko dugo će potrajati prolećne temperature?

Trenutni prognostički modeli za sledeću nedelju najavljuju pravo prolećno vreme. Biće smene sunca i oblaka, ponegde sa slabom i kratkotrajnom kišom. Jutra će biti sa temperaturom iznad nule, a dani veoma topli, lokalno i do 20 stepeni.

Dr Radmila Šehić specijalista opšte medicine ranije je za Euronews Srbija objasnila kako toplo vreme može da bude od koristi ljudima koji imaju disajne tegobe a što se psihičkog stanja tiče, svetlo i sunčeva energija, kaže, deluje antidepresivno.

Slaba kiša padaće još u ponedeljak ujutru u centralnim i južnim predelima, a već sredinom dana sledi razvedravanje. Prognozira se između 10 i 15 stepeni, a od utorka ponovo malo toplije.

Tokom sledeće nedelje dolazimo pod uticaj polja visokog vazdušnog pritiska sa centrom iznad Mediterana, što omogućava stalni priliv tople vazdušne mase sa juga i jugozapada. Položaj anticiklona je takav da topao vazduh zahvata veći deo Evrope i uzrokuje veoma tople dane.

Da li ovi topli dani označavaju kraj zime?

Prethodne nedelje imali smo prve i čini se poslednje prave zimske dane ove sezone.

Krajem ove nedelje će biti uslova za prodor nešto svežije vazdušne mase sa severa i promene vremenske situacije. Međutim, zahlađenje neće biti dovoljno intenzivno za nove jake mrazeve i novi snežni pokrivač.

Zbog veoma toplog vremena, sneg je već počeo da se topi na planinama širom Srbije. Očekuje se da će u narednih sedam dana sneg na Kopaoniku potpuno nestati, a na nižim planinama, kao što su Zlatibor i Zlatar, snega već do kraja vikenda skoro i da neće biti.

Klimatolog Vladimir Đurđević ranije je rekao kako se klima na zemlji generalno dosta promenila, a temperaturni šokovi, dodaje, jesu posledica toga i da možemo da očekujemo više toplih dana tokom cele godine.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

UPRKOS KRIZI, SRBIJA OSTVARILA PROFIT OD IZVOZA STRUJE, A CIFRA... U MILIONIMA! Laković: Imamo dovoljno, naša struja najjeftinija u Evropi
Društvo

UPRKOS KRIZI, SRBIJA OSTVARILA PROFIT OD IZVOZA STRUJE, A CIFRA... U MILIONIMA! Laković: Imamo dovoljno, naša struja najjeftinija u Evropi

Elektroprivreda Srbije je uprkos prošlogodišnjoj ekonomskoj i energetskoj krizi, problemima u proizvodnji i snabdevanju ugljem, kao i nezapamćenoj suši, stabilizovala proizvodnju i obezbedila dovoljno električne energije, izjavio je finansijski direktor Milan Laković i istakao da je EPS u prvih 16 dana februara ostvario profit od izvoza struje u vrednosti oko 13 miliona evra.

19.02.2023

18:10

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set