• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V.N.

24.02.2023

14:57

AKCIJA GRADSKI PAS, HUMANIJI ODNOS PREMA NAPUŠTENIM LJUBIMCIMA! U Kikindi se dosteli kako da im UBLAŽE BOL (FOTO)

V.N.

Vesti

AKCIJA GRADSKI PAS, HUMANIJI ODNOS PREMA NAPUŠTENIM LJUBIMCIMA! U Kikindi se dosteli kako da im UBLAŽE BOL (FOTO)

Podeli vest

Služba Zoohigijene JP ,,Kikinda“ počela je sprovođenje akcije ,,Gradski pas“ u okviru koje napušteni psi prolaze humani CNR program koji podrazumeva njihovo hvatanje, sterilizaciju, čipovanje, vakcinisanje i puštanje u prirodno stanište.

Za početak akcije ,,Gradski pas“ u četvrtak je iz Prihvatilišta za pse i mačke službe Zoohigijene pušteno 9 pasa koji su prošli program ,,uhvati-steriliši-pusti“. Na teritoriji Kikinde njih 8, a u obližnjem Banatskom Velikom Selu jedan pas sada se nalaze u novom domu koji su im izgradili zaposleni u Zoohigijeni.

Foto: V.N.

 

Jedna kućica postavljena je u Mikronaselju, na izlazu iz grada, dok se druga nalazi u krugu JP ,,Kikinda“.

- Kako smo i obećali, počeli smo puštanje gradski pasa, pod uslovom da im se obezbedi mesto gde mogu da borave, da ih ljudi hrane i donose im vodu. To znači da su gradski psi udomljeni. Služba Zoohigijene JP ,,Kikinda“ pokupila ih je sa javnih površina, svi su prošli CNR program, što znači da je pas uhvaćen, sterilisan, čipovan, vaksinisan i pušten. Ti psi nisu agresivni, miroljubivi su i pitomi, a samim tim ih je kaše udomiti-kaže Branka Živaljević, načelnica Službe Zoohigijena i groblje JP ,,Kikinda“.

Psi koji su prošli CNR program obeleženi su ogrlicama zelene boje na kojima je ispisano gradski pas. Pored toga što građani mogu da ih hrane i poje, to je ujedno i obevaza zaposlenih u službi Zoohigijene.

Foto: V.N.

 

- U pitanju su psi koji su došli iz dvorišta nesavesnih vlasnika. Apelujem na ljude da se humanije odnose prema svojim ljubimcima, da ih ne puštaju, brinu se o njima, čipuju ih i sterilišu, kako ne bi prolazili traume uličnih pasa. Zaista mnogo malih pasa nalazimo u kutijama koje se ostavljaju ispred Zoohigijene. To ne da nije lepo, nego nije humano prema tim psima-navodi Živaljević Postupak za udomljavanje gradskog psa je jednostavan. Budući vlasnik sa budućim kućnim ljubimcem treba da dođe u službu Zoohigijene, da bi se uradilo takozvano rečipovanje. IZ JP ,,Kikinda“ napominju da je njihov krajnji cilj da svaki pas nađe novi dom.

- Ovakvih akcija biće i ubuduće. Prihvatilište za pse i mačke Zoohigijene treba da se drži optimalnog broja napuštenih ljubimaca, a oni koji prođu CNR program biće pušteni na teritoriju grada Kikinde- dodaje Živaljević.

Foto: V.N.

 

JP ,,Kikinda“ napravilo je deset novih boksova za pse, a plan je da se izgradi još četrdeset, kako bi svaki imao pristojan broj kvadrata u maloj kući. Služba Zoohigijene, osim u Kikindi, delatnost prihvatanja napuštenih pasa i mačaka obavlja u opštinama Senta, Ada, Čoka i Novi Kneževac. Na toj teritoriji prethodne godine uhvaćeno je 780 napuštenih pasa, a skoro polovina njih u Kikindi.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Dule

pre 1 godinu

Да ли су нормални, враћају псе луталице на улицу да се хране из контејнера, остављају измет и мокраћу на тротоару и нападају пролазнике "бранећи територију" коју по свом нахођењу обележе екскрементима?

Jovo

pre 1 godinu

Јел са том зеленом огрлицом више неће уједати људе и децу и остављати своје екскременте на улици?

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set