• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Blic.rs

25.02.2023

11:23

NAPADAĆE MNOGO SNEGA! Meteorolog Čubrilo objavio najnoviju vremensku prognozu, VRAĆAMO SE U ZIMSKI REŽIM

Beta

Vesti

NAPADAĆE MNOGO SNEGA! Meteorolog Čubrilo objavio najnoviju vremensku prognozu, VRAĆAMO SE U ZIMSKI REŽIM

Podeli vest

Od subote 25. februara se očekuje premeštanje jakog hladnog fronta koji donosi kišu, ponegde i grmljavinske pljuskove, okretanje vetra na jak, a u zoni fronta na kratko i olujan severozapadni smer i osetnije zahlađenje, poručuje u najnovijoj vremenskoj prognozi meteorolog Marko Čubrilo.

Prema njegovim rečima, istovremeno će sekundaran ciklon nad središnjim Mediteranom jačati i polako će se približiti Jadranu.

- U subotu posle podne dolazi do jačanja padavina, posebno nad severnim i središnim delovima regiona, dok će se snežna granica i dalje spuštati. Krajem dana nad većim delom Srbije ona bi se trebala kretati oko 400 metara nadmorske visine uz tendenciju daljeg spuštanja. Osetno toplije bi se zadržalo nad južnom, jugozapadnom i jugoistočnom Srbijom. Kao posledica ove velike temperaturne razlike u noći, u nedelju tokom dana moguća je pojava konkretnijih padavina, ponegde i preko 30 mm taloga – kaže Marko Čubrilo.

U delu jugozapadne Srbije može biti vrlo obilnih, snežnih padavina koje ponegde do ponedeljka mogle ostaviti i preko 30 cm snega uz pravu snežnu vejavicu.

Osim na planianama vlažan, ponegde i obilan sneg se očekuje nad zapadnim, središnim i centralnim predelima Srbije i nad južnim i delovima Vojvodine. Ovde će takođa pasti dosta taloga ali će se sneg u velikoj meri i otapati, što zbog tople podloga kao i zbog temperature oko nule.

U zapadnim, severnim i središnjim delovima Srbije do ponedeljka uveče treba očekivati od 4 cm do 10 cm snega, lokalno samo oko 1-3 cm, a nad planinama tog dela regiona i oko 15 cm. Najmanje snega biće severu Vojvodine, najčešće od 1 cm do 3 cm.

- Nad južnim, jugoistočnim i delimično jugozapadnim predelima Srbije se zahlađenje uz konkretnije padavine očekuje u noći ka nedelji i u ponedeljak pre podne i tada bi tamo planine mogle dobiti oko 15 cm, a nizije od 1 cm, do 5 cm snega. Vetar u nedelju nad većim delom regiona biće pojačan, severni, a duž većeg dela obale očekuje se jaka i olujna bura. Jugo će se do ponedeljka zadržati nad većim delom Hercegovine i nad južnim Jadranom, dok će nad jugom Srbije severni vetar početi u noći ka ponedeljku – kaže Čubrilo.

U nedelju maksimum će biti do 0 na severu i zapadu do čak oko +15 ponedge na jugoistoku regiona i ova velika temperaturna razlika može biti “gorivo” za vrlo obilne padavine.

Prolećne temperature od 10. marta

Čubilo najavljuje da će do ponedeljka posle podne padavine prestati, dok se do srede očekuje uglavnom suvo vreme.

Snežni pokrivač bi se ispod 800 metara nadmorske visine trebao otopiti. Dnevni maksimumi od +3 do +8 stepeni Celzijusa.

- Manje pogoršanje je moguće oko srede, dok je oko 05. marta moguće nešto jače pogoršanje. Sumirano, od sutra se barem na nakoliko dana vraćamo u zimske odlike vremena, a za sada ovako visoke temperature nisu u najavi barem do oko 10. marta – zaključuje meteorolog.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set