• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

02.03.2023

22:30

ZAPOSTAVILI SMO JEDNU NAŠU PLANINU, NEPRAVEDNO! Krije blistavo čistu vodu, neverovatna prirodna blaga, a Srbi i pored toga hitaju na Zlatibor i Kopaonik

Prntscreen

Vesti

ZAPOSTAVILI SMO JEDNU NAŠU PLANINU, NEPRAVEDNO! Krije blistavo čistu vodu, neverovatna prirodna blaga, a Srbi i pored toga hitaju na Zlatibor i Kopaonik

Podeli vest

Bilo da je leto ili zima, građani Srbije uglavnom hitaju ka Kopaoniku ili Zlatiboru. Za pojedine planine mnogi nikada nisu ni čuli, a kriju fenomenalna prirodna bogatstva.

Čini se da je planina Beljanica totalno nepravedno zapostavljena. Širina ove planine je u proseku oko 12 kilometara, dok se proteže dužinom od oko 25 km.

Najviši planinski vrh se nalazi na nadmorskoj visini od 1.139 metara...

Žagubičko vrelo

U južnom delu Žagubice, na oko kilometar udaljeno od centra se nalazi vrelo reke Mlave ili Žagubičko vrelo. Smešteno je u samom podnožju planine Beljanica. Boja koju ćete videti ako posetite Žagubičko vrelo će vas svakako sigurno ostaviti bez daha. Providnost vode je do čak 10 metara, a prosečna temperatura je između 9 i 11 stepeni.

Foto: printscreen youtube/Lutajući putnik

Nesvakidašnja boja Žagubičkog vrela

Samim tim što na vrelo Mlave vrlo neprimetno voda izbija na površinu, to se ona izuzetno retko muti, pa ne čudi što joj je providnost između 4 i 10 metara.

Foto: printscreen RTS

Prelepa Žagubica...

Bogatstvo vodama na Beljanici

Iako postoje mnogobrojni podzemni vodotokovi, Beljanica je planina koji se može pohvaliti i brojnim površinskim vodotokovima. Ovde postoji dosta ponornica. I baš zbog celokupnog predela, vode na ovoj planini se smatraju izuzetno čistim. Čak je u određenim delovima moguće i piti direktno iz same reke ili potoka.

Pored ostalih znamenitosti, na području Beljanice se nalazi i Resavska pećina, ali i mnogobrojne pećine koje nisu naročito dobro istražene. Jedna od njih je i pećina nazvana Velika Atula, koja se nalazi u krečnjačkom grebenu ove planine i duga je oko 560 m. Iz tog razloga se ova pećina smatra najvećom u tom području.

Treba pomenuti i takozvanu Vlašku pećinu, kao i Pionirsku, te pećinu nazvanu Ivkov ponor i mnoge druge, kojima Beljanica obiluje.

Foto: wikipedia.org

Lepote Srbije, planina Beljanica...

Zanimljiv je i podatak da najveća pećina na području Beljanice, Velika Atula još uvek nije do kraja istražena. Međutim, u onom delu koji su stručnjaci istraživali je pronađena posebna vrsta stonoga, koje nemaju pigment i koje su sada još nepoznata vrsta. Inače se pretpostavlja da je ova planina dobila naziv po belini, koja je specifična za njen vrh...

A pored svih pomenutih atrakcija, Beljanica se može pohvaliti i vodopadom Lisine ili Veliki buk, kao i rečicom Vrelo ili Godina, koja je duga tačno 365 m i na kojoj se ovaj vodopad i nalazi.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Oglasio se PIO fond: Saopštio važnu vest za penzionere, tiče se jedne besplatne usluge
Društvo

Oglasio se PIO fond: Saopštio važnu vest za penzionere, tiče se jedne besplatne usluge

Međunarodni dani razgovora s Austrijom, na kojima će savetodavci iz austrijskog Zavoda za penzijsko osiguranje i Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) Srbije pružiti pravnu pomoć ljudima koji ostvaruju prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja primenom sporazuma iz oblasti socijalnog osiguranja zaključenog između naše zemlje i Austrije, biće održani sledeće nedelje.

20.04.2024

13:36

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Čović otkrio sve o Panteru! Evo zašto nije ostao u Zvezdi!
Fudbal

Čović otkrio sve o Panteru! Evo zašto nije ostao u Zvezdi!

Kod nas je Kevin Panter igrao za 160.000 dolara, doveo ga je Šakota. Odradio je fantastičan posao, a onda je došao i rekao: 'Voleo bih da ostanem u Crvenoj zvezdi, ali imam veću ponudu, otkrio je Nebojša Čović, prvi čovek kluba sa Malog Kalemegdana.

20.04.2024

13:47

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set