• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V.N.

24.03.2023

18:45

LJUBINKA JE IZGUBILA SINA NA SVETOG NIKOLU! Na dan godišnjice Nato agresije Kikinđani se sećaju poginulih ratnika (FOTO)

V.N.

Vesti

LJUBINKA JE IZGUBILA SINA NA SVETOG NIKOLU! Na dan godišnjice Nato agresije Kikinđani se sećaju poginulih ratnika (FOTO)

Podeli vest

Ljubinka Reljin (73) iz Mokrina kod Kikinde ni danas, posle 32 godine, nije saznala ni reči o sinu Ljubomiru (21), vojniku, koji je na Svetog Nikolu u Hrvatskoj izgubio život.

Svoju tugu za sinom Ljubomirom koji je poginuo u Šagovini Mašićkoj u opštini Okučani u Hrvatskoj, njegova majka Ljubinka nosi kao težak krst već 32 godine.

Tog 19. decembra 1991. godine, srce joj je prepuklo. Njegovo telo nikad nije pronađeno.

Foto: V.N.

 

- Nikada nisam saznala kako je moj Ljubomir izgubio život. Sa njim je bio još jedan mladić iz Kikinde i od njega sam čula da mog sina više nema. Pokucao nam je na vrata i javio da je Ljubomir poginuo. Dugo sam ga tražila, nikad nikakve vesti o njemu, nedostaje mi - priča Ljubinka kroz suze.

Njoj, ali i drugoj rodbini vojnika izginulim u ratovima 90-tih, 24. marta, na godišnjicu Nato bombardovanja, je najteže.

Kod spomen obeležja "Tuga" postavljenom pre šest godina u centru Kikinde, uklesana su imena 37 boraca koji su poginuli i nestali u ratovima devedesetih, dok su petorica Kikinđana stradala 1999. godine. Bili su to vojnici, policajci, nečiji rođaci, prijatelji, saborci.

Foto: V.N.

 

- Danas se ne sećamo samo početka Nato agresije, nego i svih poginulih od 1991. do 1999. godine, tako da je ovaj dan za nas poseban. Samo negovanjem kulture sećanja, možemo i moramo preneti novim generacijama istinu o borbi i stradanju kroz koje smo svi zajedno pošli. Porodice poginulih putem ovakvih dešavanja lakše podnose veliku bol koja će zauvek trajati. Neka je večna slava i hvala svima koji su poginuli za slobodu našeg naroda - rekao je Vladimir Radojčić, predsednik Skupštine Udruženja srpskih ratnih veterana Kikinda.

Nato bombardovanje SRJ počelo je 24. marta pre 23 godine i trajalo je 78 dana, kada je jednu suverenu zemlju napalo 19 zemalja članica Nato-a, bez odobrenja Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

- Danas se sećamo svih žrtava i naših heroja koji su branili najsvetije -svoju otadžbinu - rekao je gradonačelnik Kikinde Nikola Lukač.

Polaganjem venaca i minutom ćutanja, odata je pošta svim žrtvama u ratovima devedesetih, a potom i prigodan kulturno-umetnički program.

Venci su prethodno položeni i u zgradi Policijske uprave Kikinda, na spomen ploču poginulim pripadnicima Posebne jedinice policije iz PU Kikinda.

Bombardovanje kasarne

U noći između 31. maja i 1. juna, avioni NATO-a nadletali su Kikindu par minuta posle ponoći 1999.
godine.

Strašna detonacija osetila se iz pravca kasarne "Servo Mihalj", a noć nemira i strepnji Kikinđani nikada neće zaboraviti.

Na samom početku bombardovanja, iz nekadašnje kikindske kasarne izmešteno je ljudstvo, oružanje i borbena vozila.

Ipak, jedan deo vojnika, njih 12, ostalo je u kasarni. Srećom, tokom bombardovanja niko nije stradao.

Kanisteri sa gorivom bačeni su iznad Iđoša, nadomak Kikinde, a na kasarnu su pale četiri bombe.

Ona koja je pala na njivu pored pruge, još uvek nije eksplodirala. Druga je bačena na tadašnji magacin za municiju, a ostale dve na trenažni centar za obuku pasa.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!
UDARNO SAOPŠTENJE

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!

Ronioci 72. brigade za specijalne operacije zajedno sa pripadnicima ronilačke jedinice Žandarmerije i pripadnicima Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova pronašli su jutros beživotno telo zastavnika Mijodraga Toškovića koji je prilikom jučerašnje realizacije redovnih vežbovnih aktivnosti desantiranja iz helikoptera na vodenu površinu nestao u kanalu Dunav-Tisa-Dunav.

16.04.2024

10:57

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set