• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Tanjug.rs

30.04.2023

18:41

PRVI PUT U ISTORIJI SUBOTICE SRBI SU VEĆINSKO STANOVNIŠTVO! Popis otkrio i da u ovom gradu živi skoro 6 hiljada "vanzemaljaca, vilenjaka, hobita i džedaja"

printskrin/youtube.com

Vesti

PRVI PUT U ISTORIJI SUBOTICE SRBI SU VEĆINSKO STANOVNIŠTVO! Popis otkrio i da u ovom gradu živi skoro 6 hiljada "vanzemaljaca, vilenjaka, hobita i džedaja"

Podeli vest

Rezultati popisa stanovništva rađenog krajem prošle godine pokazali su da u Subotici živi 123.252 ljudi, od kojih je 38.174 Srba i 37.200 Mađara, te je prvi put u novijoj istoriji Subotice srpsko stanovništvo većinsko.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku u odnosu na popis iz 2011. godine, sada ima 80 ljudi pripadnika srpske manje, dok je pripadnika mađarske nacionalne manjine čak 13.269 manje.

Znatno je smanjen i broj Hrvata, kojih sada ima 10.431 dok ih je pre deceniju bilo 14.151, a kao Bunjevci se izjasnilo 9.060 ljudi, što je za skoro 4.500 manje nego na prošlom popisu. U Subotici živi 3.432 Roma, 2.187 Jugoslovena, neizjašnjenih je bilo 13.380, dok je vanzemaljaca, vilenjaka, hobita, džedaja i drugih viralnih likova 5.901.

Foto: printskrin/youtube.com

Subotica

Član Udruženja "Arsenije Čarnojević" Sava Stambolić je rekao da se iz tih podataka može videti da Subotica ostaje, kao što je vekovima i bila, prvenstveno slovenski grad - gde 59.852 stanovnika dele suštinski isto poreklo i osnove jezika.

- Oni su apsolutna većina od izjašnjenih i to se nije menjalo. Druga karakteristika grada, koja se ne menja i koja ga obeležava, jeste rimokatolička veroispovest većine njegovog stanovništva, što ga čini jedinstvenim većim gradskim centrom u Srbiji i pruža mu mogućnost da i dalje bude most i mesto susreta između Zapadnog i Istočnog hrišćanstva - objasnio je Stambolić.

Dodaje da je ogromna razlika u odnosu na 2011. godinu to da su subotički Srbi, po prvi put od 16. veka, stekli status relativne većine stanovništva, odnosno najbrojnije etničke grupe u gradu, te da će u daljoj istoriji i razvoju grada ključnu ulogu igrati srpski i mađarski narod u njemu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

"Neophodne nenajavljene kontrole da vidimo ko i kako leči ljude" - Ministarka zdravlja o nesavesnom lečenju lekara
Društvo

"Neophodne nenajavljene kontrole da vidimo ko i kako leči ljude" - Ministarka zdravlja o nesavesnom lečenju lekara

Nakon hapšenja lekara i kozmetičara "Beomedikusa" zbog sumnje da su nestručno izveli intervenciju na pacijentkinji, zbog kojeg je došlo do deformiteta njenog stopala, ministarka zdravlja Danica Grujičić poručuje da je neophodno da se sprovode nenajavljene kontrole, kako bi se sagledala prava slika o tome ko i kako radi i u privatnom i u državnom sektoru.

20.04.2024

10:12

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set