• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

09.05.2023

14:39

"NA SVETU NE POSTOJI NIŠTA SLIČNO" Srpsko selo na Staroj planini zaintrigiralo strance, kuće su ovde zidane kamenom - od temelja do krova (FOTO)

printscreen

Vesti

"NA SVETU NE POSTOJI NIŠTA SLIČNO" Srpsko selo na Staroj planini zaintrigiralo strance, kuće su ovde zidane kamenom - od temelja do krova (FOTO)

Podeli vest

Selo Gostuša ili Kameno selo nalazi se na 700 metara nadmorske visine i deo je parka prirode Stara planina.

Tridesetak kilometara udaljeno je od Pirota i smešteno na obalama Zavojskog jezera, na nekadašnjem rimskom putu, a na prvi pogled te razbacane trošne kuće ne privlače pažnju. Međutim, znanje da je to skromno seoce 2016. dobilo nagradu Evropa Nostra i Gran Pri Evropske unije za kulturno nasleđe svakog će navesti da se zapita – po čemu je Gostuša tako posebna?

Glavna specifičnost tog mesta je jedinstvena arhitektura koja je sačuvana u svom autentičnom stanju, zajedno sa starim običajima i kulturom življenja.

 

 

Kuće u Gostuši građene su od kamena, blata i drugih prirodnih materijala koje su stanovnici pronalazili u okolini Stare planine. To se ne odnosi samo na nekoliko kuća, već na celo selo. Zidane su bez maltera ili bilo kog drugog vezivnog materijala – tehnikom pod nazivom suvozidica, a umesto ćeramide i crepa, kao osnovni materijal za pokrivanje služe kamene ploče. Sve kuće su praktično od kamena, od temelja do krova.

Zbog toga Gostušu i zovu "kameno selo". Nijedno drugo selo nema taj stil gradnje, međutim, ono što još više fascinira je činjenica da te kuće, iako stare i trošne, i dalje stoje prkoseći modernim načinima gradnje.

Osim što su pravi kuriozitet za arhitekte širom sveta, ova domaćinstva su sačuvala i autentičan izgled. U selu je, kažu, nekada živelo oko 1.500 stanovnika, a danas svega stotinak.

 

 

- Gostuša, „Kameno selo” u jugoistočnoj Srbiji, čuvar je lokalne tradicije, zanata i održivog života još od 19. veka. Smešteno na obroncima Stare planine, između tri reke, selo odlikuje obilje jedinstvenih prirodnih resursa. Zbog udaljenosti sela i loše putne infrastrukture, mesto je ostalo gotovo netaknuto od osnivanja. Živopisne kuće izgrađene od kamena i drugih prirodnih materijala zajedno sa lokalnom tradicijom i zanatima pružaju jedinstven uvid u istoriju mesta i čine ga vrednim delom materijalne i nematerijalne baštine - navodi European Heritage Days.

Ipak, ne postoje pouzdani podaci o nastanku sela ili kontinuitetu naseljavanja prostora na kome je danas Gostuša, ali ukazuje na to da postoje razna tumačenja, legende, predanja…

Jedno od njih kaže da je Gostuša jedno od tri najstarijih naselja u okolini Pirota, a po nekim izvorima se nastanak sela vezuje za gradnju crkve Svetog Jovana Krstitelja u Gostuši početkom 12. veka.

U blizini sela nalaze se i ostaci utvrđenja iz perioda Rimskog carstva, što ovaj kraj čini još interesantnijim.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

Srpska lista: Snimak je dokaz o organizovanoj kriminalnoj grupi s ciljem otimanja imovine Srbije!
Politika

Srpska lista: Snimak je dokaz o organizovanoj kriminalnoj grupi s ciljem otimanja imovine Srbije!

Srpska lista je danas saopštila da snimak na društvenim mrežama na kojem se čuju izjave Radoice Radomirovića zamenika ministra u vladi Aljbina Kurtija Nenada Rašića i Arbera Vokrija predstavlja "dokaz postojanja i delovanja organizovane kriminalne grupe sa ciljem protivpravnog delovanja i otimanja imovine čiji su vlasnik institucije Republike Srbije", a kako bi sebi odnosno drugim licima pribavili imovinsku korist, odnosno stanove.

26.04.2024

14:21

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set