• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/B.I.

12.05.2023

16:25

VIJORI SE SRPSKA TROJKA! Litiju predvodi vladika Atanasije, loše vreme i magla nisu sprečili građane da ispoštuju tradiciju (FOTO)

B.I.

Vesti

VIJORI SE SRPSKA TROJKA! Litiju predvodi vladika Atanasije, loše vreme i magla nisu sprečili građane da ispoštuju tradiciju (FOTO)

Podeli vest

Gradskim ulicama Prijepolja prošla je litija, na čelu sa srpskom trobojkom. Ovako građani ovog mesta obeležavaju današnji praznik.

Loše vreme i jaka magla nisu omeli oko hiljadu Prijepoljca da održe tradiciju i na današnji praznik ulicama grada prođe litija sa srpskom trobojkom na čelu, predvođena vladikom mileševskim Atanasijom.

Foto: B.I.

Građani na litiji u Prijepolju

Ulicama Prijepolja danas je prošla litija u znak obeležavanja hramovne slave Saborne crkve Svetog Vasilija Ostroškog. Litiju je predvodio vladika mileševski Atanasije, a na njenom čelu bila je srpska zastava.

Litija je krenula od Saborne crkve ulicom Sandžačkih brigada, zadim duž Valterove ulice, pored zgrade Opštine do Vakuvskog mosta, i dalje prema Domu kukture do crkvene porte.

Nakon litije obavljeno je rezanje slavskog kolača u crkvenoj porti, a uz bogat kulturno - umetnički program bila je izložena trpeza ljubavi.

Foto: B.I.

Prijepolje danas

Ovaj običaj u Prijepolju je tradicija i odlična prilika da se građani pomole Bogu i u svet pošalju lepu sliku iz grada na Limu.

Mošti Svetog Vasilija Ostroškog čuvaju se kao velika svetinja u manastiru Ostrog u Crnoj Gori, nedaleko od grada Nikšića.

Foto: B.I.

Litija predvođenja vladikom mileševskim Atanasijom

Vernici iz različitih krajeva dolaze u ovu svetinju, da kroz molitvu nad njegovim moštima nađu spas i izlečenje.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!
NEVEROVATNO

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!

Prema tvrdnjama ukrajinske vojske, u napadu njihovih snaga uništen je skupoceni sistem ruske vojne opreme. Ukrajinska vojno-obaveštajna agencija GUR objavila je u subotu video snimak za koji tvrde da prikazuje udar pripadnika Obaveštajne službe odbrane Ukrajine (DIU) i 15. odvojene artiljerijsko-izviđačke brigade Black Forest kako gađaju ruski radarski sistem 48Y6 K-1 Podljot, a na snimku je uhvaćen i dramatičan trenutak eksplozije.

27.04.2024

20:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set