• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V.N.

24.06.2023

17:46

ONA JE SRPSKA HEROINA! Ovako je Julijana Pandurević iz Kanade pobedila ,,Los anđeles tajms“ (VIDEO)

V. N.

Vesti

ONA JE SRPSKA HEROINA! Ovako je Julijana Pandurević iz Kanade pobedila ,,Los anđeles tajms“ (VIDEO)

Podeli vest

Julijana Pandurević je mlada Srpkinja iz Kanade koja je zadala udarac pravde listu ,,Los Anđeles tajms“. Zbog kritike ostvarenja ,,Dara iz Jasenovca“ , koju je napisao Robert Abele, da film istorijski nije tačan, Julijana je pokrenula peticiju i za dve nedelje prikupila preko 35.000 potpisa.

Uspela je u nameri da ,,Los Anđeles tajms“ povuče svoj članak u kojem se poriče genocid nad Srbima u Drugom svetskom ratu. Odlikovana je medaljom ,,Teslin narod“, Tesline naučne fondacije, a ekskluzivno za ,,Informer“, podelila je svoju odvažnu priču koja se proširila po čitavom svetu.

Posle tri godine, književnica i novinarka Julijana Pandurević, prvi put je došla u Srbiju. Sreli smo je u Kikindi, gde je sa prijateljima, Sašom Stepanovim i Radovanom Subinom obišla jednu od najlepših ulica na svetu, Generala Drapšina, i saznali da se kao student novinarstva već bavi pisanjem o zaštiti životne sredine.

Širom sveta postala je poznata, jer se borila za ,,Daru iz Jasenovca“ i istini o stradanju Srba u Drugom svetskom ratu.

- Pokrenula sam peticiju protiv lista ,,LA tajms“ koji je objavio kritiku o filmu ,,Dara iz Jasenovca“. Pisali su da je film laž. Da su samo Jevreji ginuli, a ne Srbi. Bila sam van sebe, nisam mogla da verujem da će ove novine imati potrebu da negiraju zločin nad Srbima, da poriču da su u NDH postojali kampovi za decu i optužuju ljude koji su stvorili film, da imaju skrivene, nacionalističke motive.

Foto: V.N.

 

U peticiji sam napisala da negiraju istoriju, koristila sam činjenice, koliko je Srba stradalo u Jasenovcu i u Drugom svetskom ratu. Podrška je bila velika, i od Srba i od Engleza, koji su bili u šoku kad su saznali istinu o srpskoj istoriji-rekla je za ,,Informer“ Julijana Pandurević. Tekst peticije protiv Roberta Abela iz pomenutog lista, napisala je uz pomoć profesora dr Jovana Milojevića, tražeći da ,,Los Anđeles tajms“ povuče svoj članak istorijskog revizionizma i poricanja genocida.

- Mislila sam da ću dobiti 500 potpisa. Nisam se nadala da će to naići na veliki odjek. Otišla sam da spavam, a kad sam ustala ujutru, videla sam već 10.000 potpisa. Uskoro se taj broj poveća na oko 35.000. Bila sam šokirana, uzbuđena i srećna što je veliki kolektivni napor postao stvarnost, i ponosna na svoje sunarodnike koji su stali u zaštitu i odbranu naše istorije-ističe Pandurević,
skromno i nenametljivo.

Ova heroina za svoje veliko delo ne govori da je herojstvo, već nešto potpuno normalno, kao običan potez mlade osobe koja voli svoj narod.

- Učinila sam to iz potrebe da se čuje istina o Srbima, volim svoj narod i Srbiju. Iako sam daleko, osećam to. Godinama slušam laži o Srbiji i Srbima-kaže za ,,Informer“ devojka ogromne duše.

Foto: V.N.

 
Odlikovana medaljom

 

Za zasluge u otkrivanju istine o stradanju srpskog naroda, Julijana je odlikovana medaljom ,,Teslin narod“ , Tesline naučne fondacije. Izabrana je za predsednika Srpskog saveta studenata Univerziteta Toronto, a u Teslinoj načnoj fondaciji obavlja i dužost direktora za omladinu i odnose sa dijasporom. Student je novinarstva u Kanadi i književnica sa dipolomom Univerziteta Toronto.

Foto: V.N.

 
Zaceljenje dubokih rana

Julijana Pandurević piše knjigu, koja će, kako kaže, biti još jedan korak ka zaceljenju dubokih rana.

- Nadam se da ću jednog dana dostići taj cilj u karijeri. Verujem da naši ljudi, naročito veterani, zaslužuju da im se glas čuje. To bi bio još jedan korak ka zaceljenju dubokih rana, koje stariji prenose iz generacije na generaciju. Naš narod je vekovima spaljivan i sahranjivan. Ali, niko, nijedna nacija na ovom svetu, ne može ustati iz pepela, kao Srbi-istakla je naša sagovornica čiji je san da svetu pokaže neverovatnu i hrabru priču o Srbima.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!
NEVEROVATNO

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!

Prema tvrdnjama ukrajinske vojske, u napadu njihovih snaga uništen je skupoceni sistem ruske vojne opreme. Ukrajinska vojno-obaveštajna agencija GUR objavila je u subotu video snimak za koji tvrde da prikazuje udar pripadnika Obaveštajne službe odbrane Ukrajine (DIU) i 15. odvojene artiljerijsko-izviđačke brigade Black Forest kako gađaju ruski radarski sistem 48Y6 K-1 Podljot, a na snimku je uhvaćen i dramatičan trenutak eksplozije.

27.04.2024

20:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set