• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: S. R.

10.11.2023

19:30

Ovo je najhladnije mesto u Srbiji! Temperature su danima ispod nule!

S.R.

Vesti

Ovo je najhladnije mesto u Srbiji! Temperature su danima ispod nule!

Podeli vest

U Karajukića bunarima na Pešterskoj visoravni temperature su poslednjih dana pet stepeni ispod nule! To još nije ništa , kažu meštani! Pamte još kad je izmereno čak -39,5 stepeni Celzijusa!

Selo Karajukića bunari je najledenija tačka u Srbiji, a učiteljica u penziji koja je do nedavno bila I meterološkinja Danka Džogović objašnjava zašto za ovo selo kažu da je srpski Sibir.

Foto: S.R.

Danka Džogović, učiteljica u penziji do nedavno je bila i meterološkinja

- Ovde je najveći problem kada duvaju jugozapadni vetrovi sa tri strane i kada se ukrste na ovom polju, onda se ovde stvara ta hladnoća, takozvana ruža vetrova i zato je tolika hladnoća upravo na ovom ravničarskom mestu- kaže Džogović.

Danka je sada u penziji zbog povrede kuka, ali i dalje zaviri u mernu stanicu koja se nalazi na njenom imanju. Posledjih dana izmerena je najniža temepratura -5.

Meštani Karajukića pamte nasurovije zime na Pešterskoj visoravni.

- Nekada je bilo mnogo drugačije. U oktobru bi pao sneg i tek u aprilu bi se otopio po šest meseci bi selo bilo pod snegom, ne bi mogli nigde da se pomerimo- dodaje Džogović.

Najhladnije je, kaže, bilo 2006. godine, a najveći snegovi pre 12 godina kada su sva okolna sela bila zavejana.

Ovdašnji meštani navikli su na ledene dane I uveliko su spremni za zimu. Uglavnom se greju na drva, vatra se loži tokom čitavog dana.

Tokom zimskih meseci jedna porodica potroši i više od 20 metara drva.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set