• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Rina.rs

20.11.2023

11:03

Kivi, pomoradža i limun ovde uspevaju kao na Mediteranu! Neverovatna bašta u podnožju ove srpske planine! (FOTO)

RINA

Vesti

Kivi, pomoradža i limun ovde uspevaju kao na Mediteranu! Neverovatna bašta u podnožju ove srpske planine! (FOTO)

Podeli vest

U selima širom Zapadne Srbije cvetaju jabuke, šljive i kajsije, ali u dvorištu jednog meštanina Bajine Bašte rađaju plodovi mediteranskog i drugog egzotičnog voća.

Plodovi u podnožju Tare sazrevaju na vreme, sočni su i ukusni baš kao i oni koji se gaje na mediteranskoj obali. Uprkos klimtaskim uslovima koji u Podrinju nemaju ništa zajedničko sa Sredozemljem ili dalekim tropskim krajevima, Milan Nikolić uspeo je da zasadi i dobije rod netipičnih biljaka za ovo područje.

- Citrusi su moja ljubav, a kako ne živim u delikim zemljama već u centru Bajine Bašte rešio sam i ovde da okušam sreću i uspeo sam. Imam nekoliko vrsta limuna, pomarandžu, mandiranu, limetu, kivi - kaže ovaj neobični voćar.

Milanova ljubav prema citrusima prerasla je u pravi hobi, stoga o svojim biljkama svakodnevno vodi računa tokom čitave godine. Njegov dom polako počinje da liči na botaničku baštu i kako kaže ništa mu nije teško da učini za svoje biljke.

- Za neke biljke sam išao i 30 kilometara da ih kupim. Nisu hteli da mi ih pošalju jer je to bilo vreme kad biljke miruju. Ja sam seo u auto i otišao da ih uzmem. U mojoj porodici svi vole ove biljke, a koliko biće vam jasno ako kažem da smo mi živeli u kući bez fasade, a napravili smo prostoriju za biljke koja je koštala tri pita više nego fasada. Prosto, ljubav prema biljka je jača - kaže Milan.

Svaka njegova biljka zahteva posebnu pažnju. Limun i pomorandža već su se odomaćili, a mandarine su kaže najlakše za održavanje. Pravi šampion svakako je kivi, koji iznese i do 100 kilograma ploda.

- Dosta je dobra biljka i zgodna da napravi hladovinu u dvorištu, puzavica je inače. Nije zahtvena, biljka nema bolesti, ne prska se i apsolutno je organska. Zalivamo ga i i stavljamo mu organsko djubrivo i to je sve što mu treba. Jedan muški i jedan ženski mora da ima, kako bi bolje rađali - rekao je Milan.

Kada plodovi kivija stignu na berbu, Milan ih skladišti u hladne prostorije, ali 90 odsto svega završi kao poklon prijateljima i komšijama, koji znaju da je u njihov rast uloženo mnogo ljubavi, pa samim tim imaju i mnogo veću vrednost.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set