• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer TV/Alo, Beograde

22.11.2023

18:06

(VIDEO) Da li ste čuli za kladovski kavijar? Jela ga je svetska elita! I čuvena Aleksis iz "Dinastije"

.Foto: Informer TV

Vesti

(VIDEO) Da li ste čuli za kladovski kavijar? Jela ga je svetska elita! I čuvena Aleksis iz "Dinastije"

Podeli vest

Alasi istočne Srbije, Kladova i Donjeg Milanovca nisu ni slutili da će njihov "crni ajvar", kako zovu kavijar s Dunava, dostići svetsku slavu! Početkom 20. veka u Kladovu se ribljom ikrom koja pretekne od doručka hranila stoka, jer su je zaista imali na pretek...

Kavijar, kako kažu stari Kladovljani, jeo se odmah posle pranja, posle ulova i otvaranja morune iz koje je vađen. A morune, rečne grdosije, tada su iz Crnog mora dolazile u ovaj deo Dunava na mrestilište. 

Ribari su ih lovili prvo pomoću gardi. To su građevine od stabala i greda, kojima su pregrađivani brzaci reke i delovi ispred sprudova od šljunka, gde su ribe dolazile na mrest u vreme visokog vodostaja.

Kasnije se u lovu na ovu grdosiju koristila posebna mreža setka, a onda i pampurača, odnosno morunski struk - ribarski alat sa velikim brojem udica na koje su se "kačile" tokom češanja o okolno stenje u dubini reke...

Foto: Informer TV/Alo, Beograde

Kavijar se pravio od kvalitetne ikre ribe moruna koja je iz Crnog mora dolazila na mrestilište u Đerdapsku klisuru...

Kavijar je bio deo jelovnika i na kraljevskom dvoru Obrenovića, krajem 19. veka a jeli su ga, samo neprerađen i siromašne ribolovačke porodice pa i njihova stoka.

Tek sa dolaskom ruskih migranata u Kladovo i u okolna rumunska sela stigao je i recept za pravljanje vrhunskog kavijara.

- Posle Prvog svetskog rata, recepturu obrade kavijara na ove naše prostore uz Dunav doneli su Rusi. Bračni par, Lav i Vera Dejnega su se time bavili. Nisu mogli da veruju da to "riblje zlato", leti kada ribari ulove morunu, dele po selu, jedu za doručak, a ostatke bacaju svinjama i hrane živinu. Postoji izreka "Ne treba bacati bisere pred svinje". Kladovljani nisu bacali bisere, ali su bacali najkvalitetniji kavijar na svetu, do koga je bilo jako teško doći, jer je i po ceni i po vrednosti bio vrlo redak, ali i veoma skup - navodi Višeslav Živanović.

Kladovski kavijar je bio i na meniju "Titanika", a preko Caviar House Džeralda Stejna ušao je u elitne američke restorane...

Mnogi se sećaju kako kavijar iz Kladova pominje i čuvena Aleksis u čuvenoj sapunici iz '80-ih "Dinastiji"....

A šta je danas sa kavijarom, pogledajte u prilogu emisije "Alo, Beograde, Srbija zove":




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set