• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. L.

11.01.2024

10:15

Po želji i meri! Oni prave cipele i za predsednika! Ručna izrada Made in Topola!

M. L.

Vesti

Po želji i meri! Oni prave cipele i za predsednika! Ručna izrada Made in Topola!

Podeli vest

Aleksandr Ristić je treća generacija obućara u Topoli koji izrađuju unikatnu obuću. Njegov deda Mladen, pre više od sedam decenija otvorio je zanatsku radnju, otac Zoran nastavio a on unapređuje!

Zoran kaže da je za roditelja najveća sreća kada vidi da ga deca u porodičnom poslu prevazilaze. 

- Začetnik ovog porodičnog posla je moj otac Mladen, koji je još kao dete otišao na zanat. Kada se vratio, otvorio je radnju koja je prevashodno služila za popravku obuće. Ali, kako je posle krenula masovna proizvodnja, sve je bilo manje onih koji su obuću popravljali, pa smo započeli ručnu izradu po želji kupaca - priča Zoran Ristić.

Prvo su to bile specifične čizme "oficirke", a kasnije, kako kaže, kad su se deca uključila u posao, asrotiman i način proizvodnje su se proširili.

- Sve vreme sam potajno priželjkivao da će moje ćerke i sin nastaviti tradiciju, i taj moj san se ostvario- kaže ponosno Zoran. 

Foto: M. L.

Aleksandar Ristić, treća generacija porodičnog posla

 

Njegov naslednik, sin Aleksandar posle školovanja vratio se u Topolu i pridružio ocu.
 - Još od 12. godine trčkarao sam po radnji, gledao šta to roditelji rade. Vremenom se u meni budila želja da nastavim porodični posao i tako sam i uradio. Ne bih mogao da zamislim svoj život da cipele nisu deo svakog mog dana, moram da ih bar pomerim, obrišem, prepakujem, prosto, navikao sam se da su u mojim rukama. Sve se radi ručno, posvećuje se mnogo pažnje svakom detalju i samo tada kada ste apsolutno posvećeni, uspeh neće izostati - kaže Aleksandar. 

Foto: M. L.

Zoran Ristić je presrećan što se tradicija nastavlja

 

Obuća koja se proizvodi u ovoj porodičnoj radnji pravi se u ograničenim serijama, a pošto se trude da izađu u susret svakom zahtevu svojih kupaca, mnogi komadi su unikatni.

Kvalitet je brzo prepoznat, pa njihove cipele nose mnoge javne ličnosti, a među njima je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
 - Kada smo za njega pravili obuću, moramo priznati da smo bili pod malo većim pritiskom nego inače. Svaki štep i detalj proveren je dva puta, a pošto nosi veći broj onda je to bilo još zahtevnije. Naš predsednik nosi broj 47 i postavlja se ojačanje u petnom delu kako bi se cipela "izdužila". Naše cipele nosi i Alka Vuica, članice grupe Frajle, neki ministri... Ono što je najvažnije jeste da se niko nije žalio da ih naše cipele žuljaju, da su pukle ili nešto slično, a svi imaju garanciju od dve godine - naglašava najmlađi obućar iz porodice Ristić. 

 

Foto: M. L.

Unikatnu obuću iz Topole nose i članice grupe Frajle, Alka Vuica, neki ministri Vlade Srbije

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set