• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

11.03.2024

16:15

Vatrogasci bili tri dana u manastiru Svetog Prohora Pčinjskog, pa se krstili!

subotica.com

Vesti

Vatrogasci bili tri dana u manastiru Svetog Prohora Pčinjskog, pa se krstili!

Podeli vest

Kompleks manastira Svetog Prohora Pčinjskog nedavno je uređen zahvaljujući pomoći vatrogasaca na poziv Sektora za vanredne situacije MUP-a i iz 16 dobrovoljnih vatrogasnih društava iz cele Srbije.

Među 49 dobrovoljnih vatrogasaca koji su pomogli bratstvu ovog manastira Sveti Prohor Pčinjski oko uređenja manastirskog kompleksa su i dvojica Subotičana - Nikola Jović i Nenad Tulumović iz Dobrovoljnog vatrogasnog društva "Matica".

Foto: subotica.com

Nikola Jović i Nenad Tulumović iz DVD "Matica" iz Subotice

 

Zajedničkim snagama vatrogasci su tri dana krčili šumski put koji vodi do isposnice manastira.

- To je duhovna staza koja se nalazi u šumskom pojasu i godinama je bila zapuštena i zakrčena. Naš posao je bio da iskrčimo stazu dugu 2,6 km koja vodi do isposnice. S obzirom na to da je teren dosta strm i nebezbedan za pešačenje, postavljali smo drvene pragove i pravili stepenike da bi vernici koji su fizički slabiji a i stariji, lakše mogli da pristupe isposnici - objašnjava Nenad Tulumović iz DVD "Matica" za subotica.com.

Foto: subotica.com

Nova staza do isposnice u kompleksu manastira Sveti Prohor Pčinjski

U Suboticu su se vratili bogatiji za brojna prijateljstva i iskustvo koje će pamtiti dok su živi, slažu se sagovornici. 

- Vratio sam se punog srca, ovo ću pamtiti celog života. Osim što smo učinili dobro delo, imali smo priliku da se družimo sa kolegama iz drugih gradova i opština, da upoznamo sveštenstvo manastira koje nas je divno ugostilo, a noćili smo u konaku - priča Nikola Jović. 

Svi zajedno prisustvovali su i činu krštenja dvojice kolega iz Dobrovoljnog vatrogasnog društva "Kać". 

Foto: subotica.com

Dvojica vatrogasaca iz Dobrovoljnog vatrogasnog društva "Kać" odlučili da se krste u manastiru

 

Poznanstva koja su stekli tokom boravka u manastiru izvesno će, vele sagovornici, prerasti u prijateljstva budući da su humanost, razvijena svest o značaju društveno-korisnog rada i ista interesovanja ono što spaja svih 49 dobrovoljnih vatrogasaca koliko ih je učestvovalo u ovoj plemenitoj misiji.

- Ne mogu da vam opišem koliko je tamo vladala pozitivna atmosfera. Posle celodnevnog rada, sa minimalnim pauzama, uveče smo se okupljali i do ponoći pričali, pevali, uživali u zvucima gitare. U autobusu u povratku smo sve vreme pevali. To je bio toliko naboj pozitivnih emocija da niko nije osećao umor niti iscrpljenost. To može da učini samo duh zajedništva - slažu se Nikola i Nenad.

Kao glavni motiv zbog kog su se odlučili da učestvuju u ovoj radnoj akciji jeste da daju primer podmlatku DVD "Matica".

- Imamo oko 25 omladinaca u našem dobrovoljnom društvu i želeo sam da im pružim primer. Voleo bih da i oni jednoga dana urade nešto značajno za društvo, ali bez ikakve materijalne koristi. Smatram da dobrovoljne akcije u službi zajednice treba da budu masovnije - zaključuje Nenad, a Nikola dodaje da će ti mladi ljudi sigurno stasati u građane koji se ponašaju odgovorno.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set