• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer

Izvor: Informer

11.03.2024

11:24

Italijan došao u Šumadiju i posrećilo mu se! Ima i novi posao!

printscreen RTK

Srbija

Italijan došao u Šumadiju i posrećilo mu se! Ima i novi posao!

Podeli vest

Programer iz Bergama, podno Alpa i Šumadinka, mašinski inženjer upoznali su se u Italiji i započeli zajednički život, a onda im je korona, pre nekoliko godina "promenila" zanimanja...

Tanja Saramandić živela je u Italiji skoro dvadeset godina i tamo je srela svog supruga Kristijana Dželpija. Korona je ovaj par zadržala u Orašcu kod Aranđelovca a nove okolnosti doprinele su tome da na Tanjinom imanju, koje je nasledila od bake, započnu proizvodnju italijanskih sireva usred Šumadije.

Kristijan je oduvek želeo da se oproba u proizvodnji sireva, a ovo šumadijsko selo, vratilo ga je, kaže, u detinjstvo, jer ga podseća na mesto u kojem je odrastao, pa se lako odlučio da tu kulturu uživanja u sirevima iz Italije, prenese u Srbiju.

- Možemo da kažemo da je ovo sve grlom u jagode zato što je moj suprug CNC programer i operater na CNC mašinama a ja sam po struci diplomirani mašinski inženjer. Ideja nam je bila da napravimo malu proizvodnju italijanskih sireva, jer moj suprug koji je ostao ovde i nije imao gde da nađe italijanski sir počeo je da eksperimentiše, uzimao je mleko od lokalnih proizvođača - priča Tanja za Rtk. 

Foto: printscreen RTK

Kao u Italiji

 

Kristijan je odrastao u selu blizu Bergama podno Alpa gde je kultura pravljenja sireva duboko usađena u tradiciju žitelja severa Italije.

Foto: printscreen RTK

Tanja i Kristijan prave italijanske sireve usred Šumadije

 

- Najveća razlika između srpskog sira i italijanskog je u time što kad se skupi kajmak pokupi se sva pana, odnosno masnoća i onda se ovde pravi sir od onoga što ostane tako da sprski sir nema tu jačinu. Sirevi koje mi pravimo koriste 100 odsto mleko, onakvo kakvo je posle muže tako da su onda oni zapravo punomasni - objašnjava Kristijan.

Paletu proizvoda čine kačote koje često kombinuju sa mediteranskim začinima, belim lukom, tartufom i ljutom paprikom a tu su i korice sira od vina i domaće kafe.

Taleđo je tradicionalni sir Bergama kremaste unutrašnjosti, rikota se pravi od surutke sa dodatkom mleka dok se skarmoca ručno mesi i oblikuje.

Za sada su svi sirevi od kravljeg mleka koje Tanja i Kristijan nabavljaju od komšija pa je celokupna proizvodnja uvezana tako da mali proizvođači doprinose jedni drugima a ta specifična italijanska kultura uživanja u sirevima polako se širi Šumadijom.

Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set