• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

13.03.2024

08:15

Zvali su ga srpski Dali! Sam sebi je dao zakletvu da će živeti od slikarstva! Znate li o kome je reč?

Dom Jevrema Grujića

Vesti

Zvali su ga srpski Dali! Sam sebi je dao zakletvu da će živeti od slikarstva! Znate li o kome je reč?

Podeli vest

Prema seljačkom sanovniku, za decu rođenu krajem oktobra i početkom novembra, pisalo je - ako se ne razvije u vojnika, on će otići u umetnike. Baš jednog takvog oktobra meseca 1934. godine u polju kukuruza, srpom odvojen od majke, rodio se on...

Milić Stanković rođen je u Belotiću u Mačvi, zato je svetski poznat kao Milić od Mačve. 

Zbog velikog interesovanja publike, izložba "Nebeski Milić" u Domu Jevrema Grujića produžena je još mesec dana.
Izložba je otvorena povodom 90. godišnjice rođenja ovog slavnog slikara a obuhvata njegova retko izlagana dela nastala u prvih 30 godina stvaralaštva.

Posetioci  mogu da vide više od 60 Milićevih slika, ali i brojne lične predmete, fotografije, crteže i umetničke instalacije.
Neka od dela nikada nisu bila prikazana u javnosti, ali na njoj se nalaze i ona prepoznatljiva kao što su: "Ponovljena prošlost" ili "Posveta prahu Leonida Šejke".

 

Autorka izložbe Branka Conić, direktorka Doma Jevrema Grujića i Andrea Milojević, istoričarka umetnosti, istakle su da je izložba "prilika da se ponovo istakne rad i stvaralaštvo srpskog Barbarogenija koji u sebi krije razbarušenost Dalija i svestranost Leonarda" i pozvale posetioce "da se pažljivo zagledaju i obilje simbola i višeslojnost poruka koje kriju njegova dela". 

 

Izložba "Nebeski Milić" do 30. aprila

Radno vreme Doma Jevrema Grujića, Svetogorska 17 je četvrtkom i petkom od 15 do 20 sati i subotom i nedeljom od 11 do 16 sati.
Svim danima tokom nedelje, moguće je zakazati grupnu ili školsku posetu. 

 

 

 

Odrastajući okružen prirodom duboko je upijao svet oko sebe svim svojim čulima i pokazivao interesovanje za sve što ga okružuje, stvarajući od ranog detinjstva brojne teorije i definicije svega čime je bio okružen, a što je kasnije iscrpno obrađivao u pesmama, tekstovima, intervjuima, ciklusima slika i crteža i filozofskoj misli koju je iskazivao kroz sve medije.

Tokom gimnazije, Milić je izgovorio "Slikarsku zakletvu" samom sebi u ogledalu!

Rekao je: "Ja moram biti slikar! Biću slikar i od slikarstva ću samo živeti!", prihvatajući svoju sudbinu.

Znanje iz arhitekture, koju je jedno vreme paralelno studirao sa Likovnom akademijom,  upotrebio je za podizanje tri kule, u Beogradu, Belotiću i na Zlatiboru, koje su bila mesta stvaranja, okupljanja i druženja, a danas mesta sećanja i čuvanja njegovog lika i dela.

Njegova dela nalaze se i u galeriji Ufici u Firenci, Vatikanskom muzeju u Rimu, Istorijsko-umetničkom muzeju u Ženevi i mnogim drugim galerijama i privatnim kolekcijama, među kojima je i kolekcija Dejvida Rokfelera...

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!
Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!

Ovlašćena službena lica Ministarstva unutrašnjih poslova Direkcije policije Policijske uprave za grad Beograd Uprave saobraćajne policije SPI za uviđaje saobraćajnih nezgoda, su po nalogu Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, 27. aprila ove godine odredila zadržavanje u trajanju od 48 sati Č.L. (21) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

28.04.2024

13:31

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set