• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/S. B.

27.05.2024

14:34

Sreli se posle 65 godina! Prva generacija Ekonomske škole ponovo zajedno

S.B.

Vesti

Sreli se posle 65 godina! Prva generacija Ekonomske škole ponovo zajedno

Podeli vest

Maturanti prve generacije Ekonomske škole u Paraćinu nedavno su proslavili važan jubilej!

Rasuti svuda po svetu, maturanti Ivanka Trpković, Žanka Nedić, Mirjana Milojković, Jugoslav Vetnić, Zoran Marić i Gradimir Gligorijević okupili su se u lokalnom restorana, gde su evocirali uspomene i oživeli sećanja na brojne dogodovštine iz školskih dana.
- Osećaj je divan, jer se vidimo posle toliko godina. Nedostaju nam mnogo naši drugovi i drugarice…neki nisu tu, neki nisu među nama, neki su bolesni i nisu mogli da dođu i žao nam je stvarno jer mi smo stvarno bili kao braća i sestre. Meni bude smešno kad neko kaže "Je li, je l’ onaj trzao na tebe?“. Ma kakvi, mi smo svi bili kao braća i sestre, stvarno je to tako bilo. Evo, skupili smo se ovde da malo evociramo uspomene - kaže Ivanka Trpković.

Gradimir se seća koliko su kao đaci više učili i imali obimnije gradivo.

 

 

- Učili smo sve književnike, pa u trećoj godini nije štampana knjiga istorije za nas, nego smo uzeli istoriju iz Hrvatske. Je l’ se sećaš profesora Ljubinka, skoro je padao u nesvest kad mi kažemo "tijekom" i "historija" - smejao se naglas Gradimir prepričavajući zgode od pre 65 godina.

Iako nisu svi rođeni iste godine, oni su činili prvu generaciju novoosnovane srednje škole u Paraćinu, upisanu 1955. godine.
- Nismo imali mnogo materijalnih mogućnosti, čak smo i odela zamenjivali, za maturu smo se svi slikali sa istom keceljom i jednom kapicom. Ali, imali smo mnogo lepih trenutaka i detinjstvo pamtimo kao lepo. Igranke, kupanje u reci, bili smo bliski - seća se Mirjana Milojković.

Neki su se setili prvog odlaska u Beograd sa školom. 

- Kad smo bili, mislim prva godina, išli smo u Beograd i tada je sastavljena i pesma koja postoji u knjizi, o tome kako smo tražili rezervisan vagon a nismo ga našli. To su prelepe uspomene…Sada imam 87 godina, a posle petog razreda Gimnazije došla sam u Ekonomsku. Za maturu mi je tetka 
dala bluzu da prepravim, a majka suknju…Drugarstvo od tada je bilo neprocenjivo. Svi su nam drugovi bili kao braća - priča Žanka Nedić.
Ovo malo ali veselo društvo nazdravilo je u ime školskih dana i lepih uspomena. Iako ne znaju gde će biti za pet godina, na rastanku imaju samo jednu želju – a to je da se ponovo okupe za pet godina i da proslave veliki jubilej od 70 godina mature!


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set