• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/S. S.

11.06.2024

07:20

Ovde je zasijala prva sijalica u Srbiji! Tačno pre 140 godina!

S.S.

Vesti

Ovde je zasijala prva sijalica u Srbiji! Tačno pre 140 godina!

Podeli vest

Pre skoro vek i po, davne 1884. godine, dok je srpska sloboda bila na staklenim nogama, inženjer Todor Toša Selesković, tokom posete Svetskoj izložbi u Parizu, prvi put je video je Edisonovu električnu sijalicu...

Ovaj zaposlenik u kragujevačkom Vojno-tehničkom zavodu, brzo je shvatio da bi uvođenje "svetla na struju" omogućilo noćni rad i da bi Vojska Kraljevine Srbije u rekordnom roku mogla da se snabde preko potrebnom količinom topova i municije i tako zaštiti svoje granice.


Zato Toša nije časio ni časa. Veliki patriota i vrsni stručnjak pohitao je Pavlu Šafariku, upravitelju VTZ koji, budući da je i sam bio vrlo naprednih shvatanja i otvoren za uvođenje novih tehnologija, prihvata Seleskovićevu, ispostavilo se, istorijsku ideju. 

Novac je ubrzo obezbeđen preko Ministarstva vojske i prve "Edisonke" sa dinamom i pratećom opremom zasijale su u Zgradi Čaurnice Vojno-tehničkog zavoda u Kragujevcu, juna 1884. godine. Radilo se o 30 sijalica pojedinačne snage, kako se tada govorilo "od 11 sveća".

Foto: S. S.

Zgrada čaurnice danas

 

Noćni rad je organizovan odmah po montaži i Kraljevina Srbija je, na čuđenje što saveznika što neprijatelja, svoju vojsku naoružala dovoljnom brojem topova.
Svečanom puštanju u pogon "Svetla na stuju", prisustvovao je lično kralj Milan Obrenović sa suprugom, kraljicom Natalijom.

Hroničari su zabeležili i da je kralj Milan tada rekao: "Eto, Bogu hvala, dođe Sunce i na naša vrta".
Slavilo se tog juna pre 140 godina danima, Toša Selesković i Pavle Šafarik su odlikovani ordenom Takovskog krsta, a Kragujevac je, veruje se, nekoliko meseci pre prestonog Beograda dobio prvu električno osvetljenje koje je u dvor u kome danas zaseda Skupstina grada Beograda stiglo nekoliko meseci kasnije.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set