• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/I. M.

17.06.2024

07:50

Ma, kakva jabuka, pucaj na koš! Novi trendovi na srpskim svadbama!

Foto Matrix studio/privatna arhiva

Vesti

Ma, kakva jabuka, pucaj na koš! Novi trendovi na srpskim svadbama!

Podeli vest

Običaj da se na srpskim svadbama najpre obori jabuka pa uđe u mladino dvorište, zadržao se do danas, ali su strogi propisi o upotrebi vatrenog oružja, organizatorima svadbenih veselja dali priliku da pokažu maštu...

Tako se priča da su na jednoj svadbi jabuku gađali strelicama za pikado, negde su domaćini umesto jabuke okačili balon, a neki su morali da "pucaju" na koš. 

-  Na jednom veselju u Čačku mladoženjini gosti su umesto tradicionalnog običaja obaranja jabuke "pucali trojke" na koš. Koš je u samom dvorištu bio tako postavljen da im je trebalo mnogo umeća da bi lopta prošla kroz obruč. Da bi ušla u koš morali su da pucaju krivolinijski. Srećom s mladoženjine strane su bili sve profesionalci, pa su veoma brzo stekli uslov da uđu u mladino dvorište i isprose devojku – priča Željko J. jedan od čačanskih snimatelja po veseljima.

 

Foto: Foto Matrix studio/privatna arhiva

Pogodi koš

 

On kaže da svatovi često na jabuku pucaju iz luka i strele, ali ima i onih koji i dalje na svadbama pucaju iz oružja, a da pritom ne krše zakon. 

Foto: Foto Matrix studio/privatna arhiva

Zna se ko sme da puca

 

- Sve češće na svadbama pucaju iz vazdušne puške, čija upotreba nije zabranjena i za koju ne treba dozvola. Bio sam svedok kada su iz "vazdušara" pucali na jabuku koju su domaćini zamotali u tanku žicu, pa su svatovi na kraju testerom morali da prerežu motku na kojoj je jabuka bila okačena. Jabuka je bila toliko sićušna, da ma koliko je puta pogodili uvek je ostajao deo upleten u metal – priča ovaj snimatelj.

On dodaje da su nakon uvođenja reda u oblast korišćenja vatrenog oružja lovci rado viđeni gosti, odnosno strelci, među svatovima.

Foto: Foto Matrix studio/privatna arhiva

Sitna jabuka, a visoko...

 

- Oni u patrone lovačke puške umesto sačme ubace zrna pšenice, koja su sasvim dovoljna da se obori jabuka. Nakon par desetina metara ta zrna su potpuno bezopasna po okruženje – priča kamerman dodajući da su umesto obaranje jabuke, svatovi gađali pikado, nabacivali alke na šiljak, pokušavali da probuše balon koji se vijori na vetru i još koješta.

Prema srpskoj tradiciji, jabuka simbolizuje ljubav, slogu i srećan brak. Jabuka ima i simboliku da brak bude “plodan”, odnosno da se izrode deca. Kroz vekove, po običajnom pravu, oružje je bilo i sastavni deo nošnje.
Prema aktuelnom zakonu danas je pucanje dozvoljeno samo u posebnim prostorijama koje su za to namenjene. Reč je o streljanama i vojnim i policijskim poligonima, gde profesionalci vežbaju upotrebu vatrenog oružja.

Zakonska regulativa po ovom pitanju je danas vrlo stroga te podrazumeva da iz oružja može da puca samo službeno lice i to pod tačno utvrđenim okolnostima. Lovcima je takođe odobrena upotreba lovačkog oružja, ali isključivo u lovištima. Zakon je toliko rigorozan, pa onima koji imaju dozvolu za držanje, da bi svoje oružje preneli sa jednog na drugo mesto, prilikom transporta ga moraju rasklopiti na tri dela. 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set