• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Inforner/S. D.

31.07.2024

18:02

Šta mislite, kako je sad na Pešteri! Ko se seća srpskog Sibira?

S.D.

Vesti

Šta mislite, kako je sad na Pešteri! Ko se seća srpskog Sibira?

Podeli vest

Na Pešterskoj visoravni, u čuvenim Karajukića Bunarima, letnje temperature beleže rekordne vrednosti koje su u suprotnosti sa onom zimskom hladnoćom.

Tamo gde su temperature zimi često između 30 i 40 stepeni u minusu, sada su iznad 30 u plusu! 

Penzionerka Danka Džogović zbog imanja, ali i ljubavi prema meteorologiji svakodnevno proverava i beleži temperature u ovom pešterskom selu. Nekada je bila angažovana za taj posao, a danas je meteorolog iz hobija. 

- Radim ovo čisto iz hobija, zbog plastenika i bašte - objašnjava Danka. 

Foto: S. D.

Danka Džogović

 

Njena kuća smeštena je na samo nekoliko metara od merne stanice koju je tu pre više decenija postavio Hidrometeorološki zavod.

Kaže da je ovog leta velika razlika između dnevnih i noćnih temperatura. 

Foto: S. D.

Merna stanica Hidrometeorološkog zavoda nalazi se na nekoliko metara od Dankine kuće

 

- Poslednjih dana temperatura je dostizala i do 33 stepena. U toku jula zabeležila sam čak 36 stepeni. Ne znam zašto je razlika između noćnih i dnevnih temperatura tako velika. Noću se živa spusti do 10 ili 15 stepeni - kaže Danka, ističući da su leta poslednjih godina i na Pešterskoj visoravni veoma topla.


Zbog tropskih temperatura i suše na Pešterskoj visoravni stočari muku muče da napoje stoku. Nema dovoljno vode.
- Bilo je i ranije toplih leta, ali nikada sa ovakvim temperaturama kao poslednjih godina. Zato nam vodu isključuju. Uveli su restrikcije. Ali kakvo je vreme, zadovoljni smo. Stočari imaju veći problem - ističe naša sagovornica.

Foto: S. D.

Lepu baštu Danka ima

 

Zime su ovde najhladnije u Evropi. Živa u termometru zna da se spusti i do - 40 stepeni.
- Zabeleženo je da je 1985. godine ovde izmereno -38,5 stepeni Celzijusa, a 2005. još niže -39,8 stepeni - podseća Danka.

Ona je ovde stigla iz kraja blizu Bugarske, iz kraja gde je klima drugačija. Međutim, Pešter je zavolela, takvu kakva je ste, surovu i nepredvidivu. 
- Stigla sam ovde u oktobru 1977. godine. U osnovnoj školi sam dobila posao. Tu sam upoznala supruga, udala se i dobili smo dvoje dece. Došla sam iz Bosilegrada gde je temperatura znatno blaža. Ali, navikla sam se brzo na ekstremno hladne zime, a evo sada navikavam se i na estremno vruća leta - kaže kroz osmeh bivša učiteljica. 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Jarić: Izjave o uticaju litijuma na anomalije kod novorođenčadi paušalne i neprimerene
Društvo

Jarić: Izjave o uticaju litijuma na anomalije kod novorođenčadi paušalne i neprimerene

Specijalista radiologije sa Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije Aleksandra Jarić ocenila je danas da su paušalne i neprimerene tvrdnje da projekat Jadar može da dovede do toga da se novorođenčad rađaju sa anomalijama i da nije dobro da paušalna mišljenja iznose ljudi, koji, kako je navela, nisu stručni da se bave pitanjem uticaja litijuma na zdravlje ljudi.

31.07.2024

18:39

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set