• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer TV / T. J.

10.08.2024

16:41

(VIDEO) Tajni grad Karađorđevića! Pogledajte šta se sve ovde nalazi!

T.J./Printscreen

Vesti

(VIDEO) Tajni grad Karađorđevića! Pogledajte šta se sve ovde nalazi!

Podeli vest

Nedaleko od gvozdenog mosta na Drini, u Malom Zvorniku, u utrobi velikog stenovitog brda, skriven je podzemni grad-sklonište koji je izgradio kralj Aleksandar Prvi Karađorđević.

Njegova gradnja započeta je 1931. godine, a prekinuta je kraljevom smrću 1934. godine u Marseju. Do tada, izgrađeno je oko dve trećine. Na ovom mestu, koje je, prema arhivima i pravljeno kao ratno komandna lokacija i sklonište za veći broj ljudi, poslednju noć pred izbeglištvo proveo je i mladi Petar II Karađorđević, u aprilu 1941. godine. 

Dugačak oko kilometar i po, lavirint hodnika skriva prostorije, sobe, sale, kabinet i dvorane, izmalterisane i okrečene u belo, spremne da prime od tri do pet hiljada ljudi.

- Ovaj podzemni grad se nalazi u steni visokoj od 30 do 80 metara, a projektovao ga je, prema nekim izvorima Rus Žilov, u to vreme veliki stručnjak za kopanje rudnika. Prema današnjim analizama, ovaj grad je mogao da služi i kao atomsko sklonište - čuli smo u obilasku.   

Na oko pet hiljada kvadrata smešteni su i kapela sa mestom za oltar, jedina prostorija ukrašena ornamentom, dok su ostali zidovi išarani potpisima retkih posetilaca.

Čak i po najvećim vrućinama, ovde je temperatura prijatna oko 16 stepeni i bez vlage, zahvaljujući prirodno šupljim stenama koje su dodatno izdubljene.

Još se istražuje šta se sve nalazi u sedamdesetak prostorija, ali je poznato da su tuneli iskopani u obliku časnog krsta.

Ovaj podzemni grad, podignut između dva svetska rata, ima izlaz i u lagume rimskog grada Ad Drinuma, koji povezuje obale Drine.

Evo kako to izgleda:  




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Sija bronza kao zlato! Košarkaši Srbije uzeli medalju na OI i osvetili se Nemcima za Mundobasket! (FOTO/VIDEO)
Olimpijske igre

Sija bronza kao zlato! Košarkaši Srbije uzeli medalju na OI i osvetili se Nemcima za Mundobasket! (FOTO/VIDEO)

Trebalo je da bude zlato, ali i bronza je vrhunski rezultat! Košarkaška reprezentacija Srbije osvojila je treće mesto na Olimpijskim igrama u Parizu, pošto je u današnjem meču za bronzanu medalju pobedila svetskog šampiona Nemačku sa 93:83 (21:30, 17:16, 25:26, )! "Orlovi" su se tako revanširali "pancerima" za prošlogodišnji poraz u finalu Mundobasketa u Manili, a osim toga, pokazali su neverovatnu mentalnu snagu da se podignu nakon nepravednog poraza od Amerike u polufinalu.

10.08.2024

12:47

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set