• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/J. M.

05.09.2024

08:10

E, ovako su Čarapani dobili nadimak! A sad biraju najlepšu čarapu!

J. M.

Vesti

E, ovako su Čarapani dobili nadimak! A sad biraju najlepšu čarapu!

Podeli vest

Grebići, Ćurani, Čarapani...mnogi sigurno znaju o čemu je reč. Nazivi za Čačane, Jagodince, Kruševljane postoje odvajkada, a o tome kako su nastali, obično ima više legendi. Neki se i ljute kada ih tako zovu, ali, Čarapani se takvim pričama i nadimkom ponose.

Jedna od najpoznatijih priča o poreklu nadimka Čarapani vodi nas u vreme Prvog srpskog ustanka, kada su Kruševljani, izuvši svoje opanke, nečujno krenuli na Turke samo u čarapama!

Ovaj hrabri i dosetljivi podvig omogućio im je da iznenade neprijatelja i ostvare ključnu pobedu. U znak sećanja na ovu strategiju, Kruševljani su, kaže legenda, postali poznati Čarapani – ljudi koji se ne boje da preuzmu inicijativu i snalažljivo pristupe svakom izazovu.

Druga legenda, pak, u vezi je sa vremenom vladavine kneza Lazara Hrebeljanovića. Prema ovoj priči, najbolji vitezovi iz kneževe vojske, oni kojima je knez najviše verovao, nosili su crvene čarape do kolena kao deo uniforme.

Crvena boja, u to vreme izuzetno retka i skupa, bila je simbol časti i prestiža.

Ovi hrabri vitezovi, poznati kao Čarapani, borili su se u Kosovskoj bici 1389. godine, ostavivši neizbrisiv trag u istoriji srpskog naroda. Njihova hrabrost postala je sinonim za sve Kruševljane, a nadimak Čarapani ušao je u  u legendu.

Upravo zbog ovih priča Kruševljani slave Čarapanske dane, a to je prilika je da se ovaj ponos oživi i prenese na nove generacije.

Kulturni centar u Kruševcu ove godine organizuje konkurs za najlepšu čarapu i poziva sve građane da učestvuju i doprinesu očuvanju ove tradicije.

Čarape, izrađene raznim tehnikama bilo da su pletene, vunene, heklane ili u kombinovanoj tehnici, možete doneti do 13. septembra u zgradu Kulturnog centra u kancelariju broj 1 od 8 do 15 sati svakog radnog dana. 

Radove će  ocenjivati stručni žiri, a najbolje će biti predstavljene na reviji u okviru manifestacije koja se održava 19. i 20. septembra. Tada će im biti uručene i nagrade. 

Kako organizatori kažu, Čarapanski dani nisu samo sećanje na prošlost, već i prilika da građani pokažu svoju kreativnost i ljubav prema svom gradu.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set