• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/S. S.

06.09.2024

15:35

Ova kragujevačka škola šest puta je menjala naziv! Sada nosi ime jednog Karađorđevića

Prinscreen Instagram

Vesti

Ova kragujevačka škola šest puta je menjala naziv! Sada nosi ime jednog Karađorđevića

Podeli vest

Srednja stručna škola u Kragujevcu i zvanično je promenila ime i sada se zove Srednja škola “Knez Aleksandar Karađorđević”

To je najavljeno još sredinom juna ove godine kada je u čast velikog jubileja, 170 godina postojanja stručnog obrazovanja u našoj zemlji, Pošta Srbije izdala poštansku marku sa logotipom škole i likom Кneza Aleksandra Кarađorđevića. 

Povodom promene naziva iz Srednje stručne škole u Srednju školu “Knez Aleksandar Karađorđević”, na svom Instgram profilu oglasio se i princ Filip Karađorđević.

"Sa radošću sam primio vest da Srednja stručna škola od danas nosi ime: Srednja škola "Knez Aleksandar Karađorđević".

Svojim dekretom, knez Aleksandar Karađorđević osnovao je Zanatsku školu pri Topolivnici 1854. godine. To je bila prva obrazovna ustanova takve vrste u Srbiji u 19. veku! Škola je delila sudbinu države i naroda. Prerasta u Vojnozanatlijsku, a njeni pitomci nastavljaju školovanje u Evropi. Ova kragujevačka škola učestvovala je na izložbama u Parizu 1889. godine i Londonu 1898. godine i izrasla u vodeću stručnu školu na Balkanu pre Prvog svetskog rata. U svojoj istoriji četiri puta je prekidala i obnavljala rad, a ime škole menjalo se šest puta.

- Sadašnja promena naziva škole prošla je kroz sve procedure, od nastavničkog veća, školske uprave, grada, Ministarstva prosvete do naše porodice koja je odobrila upotrebu imena kneza Aleksandra.

 

Ovo ime se najduže zadržalo u javnosti

Naziv škole Vojno-industrijska škola (VIŠ) najduže se zadržao u javosti a uprkos promeni imena, Kragujevčani je i dalje tako zovu.

U ovoj školskoj učenici počinju i nastavljaju obrazovanje na nekom od 18 obrazovnih profila, ali ima i novo odeljenje. To je područje rada- metalurgija, a smer je tehničar za metalurške tehnologije. Taj kadar je deficitaran u Fabrici oružja i kompaniji Unior komponets i od 1. septembra školovaće se prva generacija učenika novog smera. Inicijator osnivanja smera bio je Tehnološki fakultet iz Beograda.

 




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

"Piksi, nemoj da piješ i ne zovi više manekene! Gde su sad oni šabani?" Navijači grme posle remija Srbije i Španije! (FOTO)
Fudbal

"Piksi, nemoj da piješ i ne zovi više manekene! Gde su sad oni šabani?" Navijači grme posle remija Srbije i Španije! (FOTO)

Fudbalska reprezentacija Srbije sinoć je u Beogradu odigrala 0:0 sa prvakom Evrope Španijom i to u trenutku kada su mnoge pristalice našeg državnog tima očekivale pravi debakl! Situacija se, nakon hrabro izborenog remija, okrenula za 180 stepeni, pa je sada mnogo onih koji su podržali nov tim, pa čak i selektora Dragana Stojkovića Piksija, kome su nakon debakla na Evropskom prvenstvu poželeli da vide leđa!

06.09.2024

13:54

Rade hvalio "orlove", Piksi poručio: Valjda će ovi eksperti shvatiti...
Fudbal

Rade hvalio "orlove", Piksi poručio: Valjda će ovi eksperti shvatiti...

Fudbaleri Srbije sinoć su odigrali 0:0 sa šampionom Evrope Španijom na startu Lige nacija, a tim rezultatom navijači i dobar deo javnosti izuzetno su zadovoljni. Među onima koji su pohvalno govorili o našem nacionalnom timu je i poznati stručni konsultant Rade Bogdanović, koji se u prošlosti nije libio da oplete i po reprezentaciji, ali i po klubovima.

06.09.2024

09:49

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set