• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/S. D.

07.09.2024

16:15

Kad  se kreće u berbu pečuraka? Ivanki se posrećilo! Vrganj težak skoro 400 grama!

S.D.

Vesti

Kad se kreće u berbu pečuraka? Ivanki se posrećilo! Vrganj težak skoro 400 grama!

Podeli vest

Za gljivare tek idu dobri dani! Septembar i oktobar su najpovoljniji meseci za branje pečuraka, naravno posle kiša još bolje. Ali, na Kopaoniku uprkos suši, ima i pozamašnih primeraka!

Vrganj težak tačno 352 grama ubrala je Ivanka Iličić iz Novog Sada koja je time pobednica takmičenja koje se održava na Danima vrganja, specijalnoj manifestaciji na ovoj planini, posvećenoj ljubiteljima pečuraka.

Foto: S. D.

Dani vrganja na Kopaoniku

 

Ovogodišnja proslava prirodnih čuda šumskih područja okupila je entuzijaste i stručnjake iz celog  regiona, a najatraktivniji trenutak je berba vrganja!

Ivanka iz gljivarskog udruženja iz Novog Sada već 15 godina dolazi na Kopaoniku i sada je bila posebno oduševljena. 

 

- Ne mogu da verujem da sam pronašla ovako veliki vrganj. Ovo je zaista neverovatno iskustvo i velika čast. Pored toga, uživala sam u svemu što Kopaonik nudi i u prilici da učim od stručnjaka - rekla je Ivanka.


Manifestacija je uključivala razne aktivnosti kao što su edukativne radionice o vrstama vrganja, kao i vođene ture po šumama Kopaonika.

Posetioci su imali priliku da se upoznaju sa raznovrsnim vrstama gljiva koje obogaćuju ovu oblast i da uživaju u druženjima sa stručnjacima iz oblasti mikologije.

Prema njihovoj oceni, septembar i oktobar su najpovoljniji meseci za branje pečuraka na Kopaoniku.

- U ovo vreme godine, temperatura i vlažnost tla su idealni za rast i razvoj različitih vrsta gljiva. Preporučuje se da se pečurke beru rano ujutro, kada su još sveže i u najboljem stanju - istakli su sagovornici. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Piksi pred Dansku: Nisu se promenili, znamo šta nas očekuje sutra!
Fudbal

Piksi pred Dansku: Nisu se promenili, znamo šta nas očekuje sutra!

Fudbalska reprezentacija Srbije sutra gostuje Danskoj u Kopenhagenu (18.00, RTS, Arena premijum 1), u okviru drugog kola A divizije Lige nacija. Na konferenciji za medije uoči pomenutog meča svoja očekivanja i ambicije izneli su selektor Dragan Stojković Piksi (59) i defanzivac Strahinja Pavlović (23).

07.09.2024

17:30

Planeta

FBI šokirao, nema tajni! Rusi se ne mešaju u naše izbore imamo dokaze!
dokazi

FBI šokirao, nema tajni! Rusi se ne mešaju u naše izbore imamo dokaze!

Američke vlasti nisu otkrile pokušaje stranih aktera da se direktno mešaju u predstojeće predsedničke izbore, predstavnici Kancelarije direktora nacionalne obaveštajne službe (ODNI), Agencije za sajber bezbednost i infrastrukturnu bezbednost (CISA) i Federalnog obaveštajnog biroa ( FBI) su izjavili.

07.09.2024

17:20

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set