• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

09.09.2024

12:52

Daraj, Lanam i Bol došli iz Nepala u Kragujevac! Evo šta rade!

printscreen RTS

Vesti

Daraj, Lanam i Bol došli iz Nepala u Kragujevac! Evo šta rade!

Podeli vest

O čistoći u Kragujevcu odnedavno brinu i trojica Nepalaca. Razlog je nedostatak radne snage u tom sektoru, pa ih je Javno komunalno preduzeće "Šumadija" angažovalo putem Agencije za privremeno zapošljavanje.

Zadovoljni i Nepalci, i kolege i poslodavac! Kako prenosi rts u ovom preduzeću najavljuju da će u narednom periodu angažovati još pet radnika iz Nepala.

- Dobro jutro. Dobar dan. Brate…-  to su prve srpske reči koje su Lanam Nempang i njegovi zemljaci iz Nepala naučili.

Imaju 30-ak godina, oženjeni su. Prevalili su put dug oko 6.000 kilometara da bi radili i zaradili. Skoro mesec dana, sa još stotinak kolega u Javnom komunalnom preduzeću "Šumadija", brinu o čistoći u Kragujevcu.

 

- Došao sam kako bih pomogao svojoj porodici. U Nepalu nisam imao posao- kaže Daraj Akaš, iz Nepala.

Foto: printscreen RTS

Prevalili 6000 kilometara radi posla

 

Lanam Nempang dodaje:

- Sve kolege su super i prijateljski su se postavili prema nama. Srbi su fini ljudi!.

Bol Narjan, iz Nepala kaže da je oženjen, ima jedno dete.

- Zbog porodice sam došao. Posao nije težak- priča.

Lako i prijateljski komuniciraju sa kolegama. Jezičku barijeru prevazilaze i uz pomoć aplikacija na mobilnim telefonima. Svi ih hvale.

- Jesu kolegijalni, rade sve. Slažemo se što se kaže, to je bitno. Dobri ljudi - naglašava Vladan Stević, radnik u JKP "Šumadija".

- Ima jedan dečko što radi sa mnom. Znači, stvarno su dobri u ekipi i radnici ekstra. Mi pomažemo, pokazujemo sve što se tiče oko kamiona, oko celera i oko mašina i sve što treba -opisuje Miroslav Arsić, radnik u JKP "Šumadija".

Živorad Radivojević, vozač u JKP "Šumadija" nastavlja:

- Stalno smo u kontaktu sa ljudima i eto pravimo i neke šale i bude malo, da im bude zanimljivije i da im lakše prođe dan!

Sakupljaju otpad jer baš taj posao gotovo niko u Kragujevcu više neće da radi, kažu u Javnom komunalnom preduzeću "Šumadija".

Foto: printscreen RTS

Ovaj posao retko ko hoće da radi

- Nama nedostaje radne snage, tako da smo se obratili agenciji za zapošljavanje lica da su nam potrebi ljudi, ali pošto nije bilo zainteresovanih da kažem naših sunarodnika, došli smo do toga da zaposlimo Nepalce. Jako su vredni i odgovorni i izvršavaju sve zadate aktivnosti - kaže Marija Nikolić, rukovodilac Sektora čistoće u JKP "Šumadija".

Daraj, Lanam i Bol imaju iste uslove i plate, kao i njihove kolege koje su u stalnom radnom odnosu. Planiraju da u Kragujevcu ostanu tri godine, a potom da se vrate u Nepal, svojim porodicama.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set