• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/T. J.

10.09.2024

16:12

Znate li koja je najstarija srpska manifestacija koja slavi kulturu i reč? Ove sedmice održava se 91. put

Muzej Vukovih sabora

Vesti

Znate li koja je najstarija srpska manifestacija koja slavi kulturu i reč? Ove sedmice održava se 91. put

Podeli vest

U Vukovom Domu kulture u Loznici, zvucima himne "Vuku" Stevana Mokranjca, otvoren je 91. Vukov sabor - kulturna manifestacija koja već devet decenija neguje i slavi srpsku tradiciju, jezik i pismenost.

Prisutni su bili brojni zvaničnici, poštovaoci Vukovog dela, a posebnu pažnju privukao je program posvećen velikom pesniku Branku Radičeviću, čijim stihovima je program i otvoren.

Vukov sabor nije samo kulturni događaj, već svojevrsna bina na kojoj se smenjuju najznačajniji glasovi srpske književnosti.

 

Foto: Muzej vukovih sabora /T. J.

Ovogodišnji Vukovov sabor počeo je himnom Vuku i stihovima Branka Radičevića

 

Od Desanke Maksimović, Branka Ćopića, pa sve do Miodraga Pavlovića i Matije Bećkovića, ovde su besedili brojni velikani pisane reči. 

Davnih 1970-ih, kada su nastupali Desanka i Branko, ceo Tršić je brujao od radoznalih posetilaca, dok je mlada generacija gledala kako njihovi stihovi i misli postaju živi pred njihovim očima.

Foto: Muzej vukovih sabora /T. J.

Desanka Maksimović i Mira Alečković na jednom Vukovom saboru u Tršiću

 

Sabor je, kažu, više od festivala - on je svetkovina srpskog duha, mesto gde se reč poštuje i slavi. 

Sedam dana saborovanja u Loznici i Tršiću su prilika za uživanje u srpskoj kulturi, ali i za prisećanje na neprolaznost reči i dela velikih ljudi koji su oblikovali našu istoriju. 

Danas je otvorena izložba slika Miće Popovića i Vere Božičković Popović a programom "Vuk i Letopis" obeleženo je 200 godina Letopisa Matice srpske.

Od 20 sati, u Vukovom domu kulture biće održan koncert tango ansambla "Libercuatro".

Sutra od 19 u Galeriji "Mina Karadžić" biće otvorena izložba "Porodične i kolektivne svetkovine“ uz projekciju filma "Vidimo se za molitvu" Narodnog muzeja iz Valjeva. U programu će učestvovati i članovi KUD-a "Karadžić" iz Loznice.

U četvrtak od 19 sati u Muzeju Jadra u Loznici biće otvorena izložba akvarela 44. saziva kolonije "Sava" iz 2023. godine, koja će predstaviti radove umetnika iz Broda u Republici Srpskoj.

Od 17 sati u petak, u stalnoj postavci slika Miće Popovića i Vere Božičković Popović, biće predstavljeno 31. izdanje Srpskog narodnog ilustrovanog kalendara "Danica" Vukove zadužbine i monografija "Sunce sija – Folklorni i mitski obrasci u poeziji Desanke Maksimović".

Program se u subotu nastavlja u Vukovom rodnom Tršiću u podne, gde će u Muzeju jezika i pisma biti otvorena izložba "Kratke priče o rečima Vukovog kraja (kuća i pokućstvo)", koju su pripremili polaznici Škole istorije srpskog jezika u Tršiću 2023. godine.

U 17 sati, u Naučno-obrazovnom kulturnom centru "Vuk Karadžić", održaće se predstavljanje fototipskog izdanja "Poslovice" Đure Daničića.

Foto: Muzej vukovih sabora /T. J.

Ovde se svake godine okupi više hiljada posetilaca

 

Veče će se završiti guslarskim programom u amfiteatru porte Crkve Pokrova Presvete Bogorodice u Loznici u 18 sati kao i predstavom "Čučuk Stana, Srpkinja i Grkinja" Narodnog pozorišta Timočke krajine iz Zaječara u 20 sati.

Završna svečanost 91. Vukovog sabora održaće se u Tršiću. Program u nedelju počinje u 10.30 sati u Naučno-obrazovno kulturnom centru "Vuk Karadžić" koktelom dobrodošlice.

Centralna manifestacija će biti održana u podne na Saborištu, gde će hor Osnovne muzičke škole "Vuk Karadžić" iz Loznice izvoditi himnu "Vuku" Stevana Mokranjca.

Pored svečanog podizanja zastave Vukovih sabora i pozdravne reči, čast besedništva ove godine pripala je ministru kulture Republike Srbije, Nikoli Selakoviću.

Završnica sabora obeležiće program "Oda Branku Radičeviću", u režiji Milorada Damjanovića.

Manifestacija se završava u 15 sati saborskim poselom na Saborištu u Tršiću.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Nebojša Bakarec: Hibridne ubice Srbije!
Kolumne

Nebojša Bakarec: Hibridne ubice Srbije!

Zapad verovatno prvi put tako ekstremno primenjuje dvoličnu i licemernu politiku – u ovom slučaju protiv Srbije i predsednika Vučića. Zapad, javno, manifestno, podržava Vučevu proevropsku politiku, Vučićevu pomirljivost u vezi pitanja KiM, podržava litijumsku politiku Vučića itd. To čine često, rekoh javno i nedvosmisleno. Nažalost, reči Zapada su jedno, a dela nešto sasvim drugo. Ekstremno drugačije.

10.09.2024

17:15

TV

Hronika

Oglasilo se Tužilaštvo o slučaju male Danke Ilić: Samo u ovom slučaju Dragijević i Janković izlaze na slobodu
Hronika

Oglasilo se Tužilaštvo o slučaju male Danke Ilić: Samo u ovom slučaju Dragijević i Janković izlaze na slobodu

Za nešto manje od mesec dana Dejanu Dragijeviću i Srđanu Jankoviću koji su osumnjičeni za ubistvo dvogodišnje Danke Ilić u Banjskom polju, isteći će pritvor. Ukoliko optužnica do tada ne bude podignuta, oni će morati da budu pušteni na slobodu. Ipak, kako saznaje Telegraf.rs, Više javno tužilaštvo u Zaječaru nastoji da podigne optužnicu pre nego što osumnjičenima istekne šest meseci pritvora.

10.09.2024

15:52

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set