• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/A. Ć

11.09.2024

17:28

O ovom groblju u Srbiji decenijama brine jedna grčka porodica!

A. Ć.

Vesti

O ovom groblju u Srbiji decenijama brine jedna grčka porodica!

Podeli vest

Na Grčkom i Srpskom vojničkom groblju na Metiljavici kod Pirota održan je pomen herojima otadžbinskog rata.

Predstavnici ambasada Grčke i Kipra, Vojske i policije Srbije, odali su počast poginulim vojnicima, a vladika niški Arsenije održao je opelo.
Državni sekretar Zoran Antić naglasio je značaj Srbije kao sile pobednice u Prvom svetskom ratu, podsetivši na važne bitke poput Cerske i Kolubarske, kao i na savez sa Grčkom tokom rata.

Istakao je ulogu Grčke u pomoći srpskim vojnicima na Krfu i Vidu, naglašavajući sponu koja veže dva naroda kroz žrtve i solidarnost.

Ambasadorska Grčke, Marija Levanti, zahvalila je srpskim vlastima i istakla važnost očuvanja sećanja na pale heroje, dok je gradonačelnik Pirota Vladan Vasić naglasio značaj negovanja kulture sećanja u godini obeležavanja 110 godina od početka Prvog svetskog rata i 80 godina od oslobođenja Pirota u Drugom svetskom ratu.

Foto: A. Ć.

Odata počast srpskim i grčkim junacima iz Prvog svetskog rata

 

Na mestu zvanom Metiljavica kod Pirota, nalazi se jedino Grčko vojničko groblje u Srbiji. Kosti grčkih heroja sakupila je svojevremeno Grkinja koja je živela u Pirotu, Katrina Levandis, koja je i oformila Grčko vojničko groblje koje je kasnije uređeno i na njemu se danas nalazi spomenik od grčkog mermera, visok 12 metara.

O ovom kompleksu decenijama brine grčka porodica iz Pirota - Surlandžis. Grad Pirot je svojevremeno zemljište na kome se nalazi ovaj jedinstveni kompleks, poklonila državi Grčkoj. Odmah do Grčkog vojničkog groblja, nalazi se i groblje na kome počivaju srpski junaci. 
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Đedovićeva i Gojkovićeva podelile sjajne vesti! Pripremamo korenite regulatorne izmene i u rudarstvu i u energetici! (FOTO)
Društvo

Đedovićeva i Gojkovićeva podelile sjajne vesti! Pripremamo korenite regulatorne izmene i u rudarstvu i u energetici! (FOTO)

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović sastala se danas sa predsednicom Pokrajinske vlade AP Vojvodine Majom Gojković i tom prilikom istakla da su Vojvodina i Novi Sad važni energetski centri s obzirom da su naftna industrija, gasna skladišta, kao i veliki deo energetskih kompanija u ovom delu naše zemlje i da je usaglašeno delovanje ministarstva i Pokrajinske vlade od izuzetnog značaja za dalji razvoj energetskog sektora.

11.09.2024

17:29

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set