• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

12.09.2024

21:19

Bio je hrabar junak, a u istoriju je ušao iz najstrašnijeg razloga! Ovo je priča o prvom Srbinu koga su Turci nabili na kolac

Printscreen You Tube

Vesti

Bio je hrabar junak, a u istoriju je ušao iz najstrašnijeg razloga! Ovo je priča o prvom Srbinu koga su Turci nabili na kolac

Podeli vest

Nikola Skobaljić, srpski vlastelin iz 15. veka, danas živi paralelno i u istoriji i u legendama leskovačkog kraja. U ovom gradu će vam rado ispričati da je ovog junaka rodila devojka iz obližnjeg sela, a da je začet tako što je jela živu ribu – skobalja. Reći će vam još i da je Nikola bio toliko mudar i hrabar da ga Turci nikada ne bi porazili da nije bilo izdjade njegove kume, ali da čak ni onda nije živ uhvaćen već se na svom konju vinuo u nebesa i legendu.

Istorijske činjenice mnogo su prozaičnije.

Nikola Skobaljić bio je poslednji vladar Dubočice pre konačnog pada pod tursku vlast. Njegova tvrđava bio je Zelen Grad kod Vučja.

Bilo je to vreme poslednjeg otpora moćnom osvajaču sa Istoka. Srpska vlastela je ili već bila pobijena, ili se predala ili razbežala. Jedan od poslednjih koji su se borili bili su Nikola Skobaljić i njegov stric.

Skobaljić se, protivno naređenjima despota Đurđa Brankovića, da se preda, suprotstavio osvajačima i 24. septembra 1454. godine sa vojskom iz Dubočice do nogu potukao tursku vojsku kod Banje na prilazima Novom Brdu.

Foto: printscreen

 

Kad je sultan saznao za poraz, odlučio je da lično povede vojsku da se obračuna sa Skobaljićem i zauzme Novo Brdo. Nekoliko meseci kasnije stigao je u Dubočicu napao je i počeo da pljačka.

U povlačenju prema svojoj tvrđavi kod Vučja, Skobaljić je pružio otpor, ali je 16. novembra 1454. godine, na reci Trepanji kod Kisline, poražen i zarobljen.

Još istog dana, zajedno sa stricem, nabijen je na kolac i tako je ostao upamćen po još jednom, istina strašnom, podatku – kao prvi Srbin, poznat imenom i prezimenom, osuđen na tu jezivu kaznu.

Ostaci Skobaljićevog grada i danas se nalaze na severnim obroncima planine Kukavice kod Vučja, južno od Leskovca. Predeo je prilično negostoljubiv i neuređen pa lepotu i veličinu ovog srednjovekovnog utvrđenja zbog rastinja retki posetioci i ne mogu da sagledaju.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Hronika

"Tvoja soba još uvek miriše na tebe!" Neutešna majka Dalibora, ubijenog u masakru u Duboni: Odavno te nema u san da mi dođes sine
Hronika

"Tvoja soba još uvek miriše na tebe!" Neutešna majka Dalibora, ubijenog u masakru u Duboni: Odavno te nema u san da mi dođes sine

Porodice devetoro mladih ljudi koji su izgubili živote u masakru koji je izvršio Uroš Blažić u Malom Orašju i Duboni, 4. maja prošle godine, i dalje se nose sa neizmernom tugom i gubitkom. Danijela Vujić, majka Dalibora Todorovića, redovno izražava svoju tugu putem društvenih mreža, delujući kao primer snage i izdržljivosti u teškim trenucima.

12.09.2024

20:35

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Objavljen tizer za prvi srpski postapokaliptični film "Volja sinovljeva" (FOTO/VIDEO)
Kultura

Objavljen tizer za prvi srpski postapokaliptični film "Volja sinovljeva" (FOTO/VIDEO)

Misteriozni slepi guslar luta razrušenim svetom uz poj pesme Volja sinovljeva koja opisuje malu zajednicu uzgajivača semena pšenice koja je živela daleko u pustinji i odbijala da se povinuje tiraniji udaljenog grada - ovaj kratak opis filma "Volja sinovljeva" uvodi nas kroz vrata potpune žanrovske i produkcijske inovacije koja do sada nije viđena u domaćoj kinematografiji.

12.09.2024

13:04

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set