• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/V. J.

10.10.2024

17:19

Seoska bajka! U selu Zatonje ovako dočekuju jesen

V. J.

Vesti

Seoska bajka! U selu Zatonje ovako dočekuju jesen

Podeli vest

Tradicionalno jesenje druženje u organizaciji Mesne zajednice Zatonje i Udruženju žena "Srebrne niti", iz ovog sela nikad nije bilo ovako živo.

I ovog oktobra uz maskenbal i defile mališana organizovali su i neobična takmičenja u starim igrama poput nadvlačenja konopca, pravljenju kula od šišarki od kukuruza...
Ovo je jedno od retkih sela u kojima su i škola i vrtić puni a kad god se održavaju ovakve manifestacije, dolaze i oni koji žive u drugim gradovima, a i komšije iz susednih sela, a domaćini ih dočekuju štandovima bogatim raznim đakonijama. 

 

- Može se reći da svi uživamo. Ređanje tuluski (šišarki) od okrunjenog kukuruza, muzičke stolice i mi smo igrali nekad - s osmehom priča Verica Ducić, predsednica Udruženja "Srebrne niti".

 

Zadovoljna je što meštani rado pomažu i ističe da će mladi koji ovde žive nastaviti ove običaje. 

- Mi smo se potrudile i uspele u svojoj nameri. Pre svega na ličnom primeru, decu usmeravamo pravim vrednostima. Ja sam i ove godine maskirana u jesenju kraljicu, koja svake godine na kraju manifestacije odlaže svoju odoru i čeka sledeću godinu. Deca su bila tolko maštovito maskirana a u svemu su učestvovale majke, tetke, bake, pa čak i prabake - kaže Ljubica Manojlović iz Udruženja "Srebrne niti" .

Foto: V. J.

Jesenja princeza, Tara Manojlović

 

Ove godine najbolji kostim imala je Tara Manojlović - jesenja princeza. Za kostim je, kaže, bila zaslužna njena Rosa.
- Moj kostim je sav od prirodnih materijala - od lišća, kukuruzne šaše, papirnath cvetova. Svakog drugog vikenda dolazim iz Beograda u moje selo, odakle mi je tata i mnogo ga više volim od Beograda. Ovde imam drugarice i mnogo mi je lepo - kaže mala Tara. 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Islamistička Bosna očajna, Marinika im je slamka spasa: Besomučno napali Brnabićevu, ovo im nije trebalo! (FOTO)
Politika

Islamistička Bosna očajna, Marinika im je slamka spasa: Besomučno napali Brnabićevu, ovo im nije trebalo! (FOTO)

Islamistička "Slobodna Bosna", poznata po utemeljenim mrziteljskim tekstovima o Srbiji i predsedniku Aleksandru Vučiću, ne prestaje da propagira besmisleni narativ, a sada je "na tapetu" bila i Ana Brnabić - Predsednica Skupštine Srbije - koja je imala validan odgovor na stav poslanika Pavla Grbovića tokom javne debate, koji je bio i više nego zabrinjavajuć, a ticao se takozvanog genocida u Srebrenici.

10.10.2024

18:44 >> 18:47

TV

Nema stabilne EU bez Srbije kao njene članice! Orban održao istorijski govor u Strazburu! (VIDEO)
Live TV

Nema stabilne EU bez Srbije kao njene članice! Orban održao istorijski govor u Strazburu! (VIDEO)

Viktor Orban održao je govor u Strazburu u zgradi Evropskog parlamenta u kome je pomenuo Srbiju. On je rekao da je naša zemlja ključna za Zapadni Balkan. Prema njegovim rečima, ključ sIgurnosti EU je u tome da se čitav Zapadni Balkan priključi EU i istakao je da će Balkan ostati nestabilna regija dokle god Srbija ne bude članica EU. Na ovu tremu u "Info jutru" govorio je Marko Blažić iz Centra za društvenu stabilnost. U program se uključio i Vladimir Kokanović, predsednik Saveza Srba Slovenije.

10.10.2024

12:45

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set