• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Objektiv

18.04.2021

09:17

Žena postala fenomen! Bila je konstanto pijana a nije pila alkohol, a onda su lekari otkrili neverovatnu stvar!

Estrada

Žena postala fenomen! Bila je konstanto pijana a nije pila alkohol, a onda su lekari otkrili neverovatnu stvar!

Podeli vest

Žena iz Pitsburga postala je prva osoba kojoj je dijagnostikovan retki sindrom zbog kojeg se mokraća pretvara u alkohol u bešici zbog fermentacije kvasca i šećera. Anonimna pacijentkinja (61) ima dijabetes i cirozu jetre i bila je na listi čekanja davalaca za transplantaciju jetre

Naučnici, koji su dobili priliku da bliže pogledaju ovu dijagnozu, nazvali su je "sindrom fermentacije bešike" ili "sindrom mokrenja". Prema njihovim nalazima, u ovom slučaju postoje znatne sličnosti sa sličnim sindromom, u kojem se osoba može napiti nakon što unese veliku količinu ugljenih hidrata, a da prethodno uopšte ne pije alkohol.

Posebnost u ovom slučaju bila je u tome što je žena poricala konzumaciju alkohola, nikada nije pokazivala spoljne znake intoksikacije, a takođe je utvrđeno da nema alkohol u krvi. Međutim, svaki test urina je potvrdio njegovo prisustvo.

Pored alkohola, rezultati ispitivanih uzoraka otkrili su i veliku količinu glukoze.

"Ova otkrića dovela su do toga da testiramo ženu na prisustvo kvasca u bešici, koji je u stanju da pretvori šećere u etanol", rekla je kasnija naučna studija o tom slučaju. Naknadni testovi potvrdili su hipotezu lekara.

Foto: Shutterstock

Iako je kvasac koji je uzrokovao ovu neobičnu dijagnozu kod žene uobičajen u ljudskom telu, obično nije u tako velikim količinama kao u ovom slučaju. Međutim, prekomerna učestalost ove žene može biti u velikoj meri povezana sa njenim nelečenim dijabetesom.

Pokušaji da se žena reši problema do sada nisu bili uspešni. Zahvaljujući ovom slučaju, međutim, lekari su bar uspeli da bolje razumeju samu dijagnozu. Nedavno su pronašli još nekoliko sličnih slučajeva kada se etanol proizvodio u bešiki, ali tek posle smrti ili eksperimenata, odnosno u epruveti izvan živog organizma.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Srbija