• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

21.05.2021

11:15 >> 11:55

ODRŽANA KOMEMORACIJA ĐORĐU MARJANOVIĆU! Porodica, prijatelji i kolege se oprostili od legendarnog PEVAČA - poslednji pozdrav uz pesmu "ZVIŽDUK U 8" /VIDEO/FOTO

Estrada

ODRŽANA KOMEMORACIJA ĐORĐU MARJANOVIĆU! Porodica, prijatelji i kolege se oprostili od legendarnog PEVAČA - poslednji pozdrav uz pesmu "ZVIŽDUK U 8" /VIDEO/FOTO

Podeli vest

Komemoracija povodom smrti jednog od najvećih srpskih i jugoslovenskih pevača zabavne muzike Đorđa Marjanovića održavna je u Skupštini grada Beograda

Porodica je ušla u Skupštinu, komemoracija je počela pesmom "Zvizduk u 8", a onda je usledio minut ćutanja.

Prvi je održao govor pijanista Nikola Rackov, koji je uputio poslednje zbogom Đorđu Marjanoviću.

"Bio mi je prvi komšija. Znao je šta mu nedostaje i radio je na sebi. S prvog nastupa u Nišu vratio se kao zvezda, a isto i u Rusiji. Zovem to cunamijem. On nije pevao već tumačio tekst. Od estrade je napravio muzičko pozorište. Đorđe je bio majstor za scenski prikaz pop muzike. Od pre neki dan anđeli imaju dobro društvo", rekao je Nikola.

Na komemoraciji je pročitana i poruka ruskog ambasadora u Beogradu.

"Rusija ga voli i pamti. Primite naše saučešće", bilo je u poruci, a onda su se oprostili iz Ruskog doma.

Minja Subota je održao govor i oprostio se od legendarnog Đorđa Marjanovića.

- Vek smo proveli zajedno na bini, putovanjima, u druženju. On je sigurno najveća zvezda koju smo mi imali i pionir svega onoga što se posle dešavalo u našoj popularnoj muzici. Prvi je održao solistički koncert, prva long-plej ploča koju je snimio PGP RTS bila je njegova. Njegova popularnost u Jugoslaviji i Srbiji bila je neverovatna. Voleo je Moskvu kao i Beograd. Dostojanstveno ga ispraćamo. Neka ovaj skup bude zapamćen i da mladi vide kako Beograd oprašta od Đorđa", reklao je on.

"Đorđe je istorija. Teško mi je da govorim. On je uradio što su Bitlsi. Voleo je da dolazi na moje nastupe. I zapevao bi s nama i uvek prvo Zvizduk u osam", rekla je Nada Pavlović, a potom se rasplakala, a potom se oprostio i Jovan Manojlović.

"Izgovorio je na sceni samo mili moji, a publika bi plakala. Niko nije spojio rusku i srpsku dušu kao Đorđe", rekao je on.

Komemoracija je završena pesmom.

Od Đorđa Marjanovića oprostiće se njegove kolege i prijatelji: prof. Nikola Rackov, Olga Marković, prevodilac i član ruskog kluba "đokista", umetnici Minja Subota, Nada Pavlović i Jovan Maljoković.

Organizator ovog tužnog skupa je PGP RTS, kuća u kojoj je Marjanović objavio prvu i mnoge druge ploče i singlove tokom svoje bogate karijere. Zbog epidemioloških mera komemoraciji ne mogu da prisustvuju svi koji to žele, a interesovanje, kako su na rekli organizatori, da dođu u Beograd su pokazali  njegovi fanovi tvz. "đokisti" iz cele bivše Jugoslavije.

Đorđe Marjanović je umro u 89. godini u Beogradu, u bolnici, od opšte slabosti, s obzirom na svoje godine. Rođen je u Kučevu 1931, a u Požarevcu završio gimnaziju. Studirao je farmaciju u Beogradu, koju nikad nije završio. Voleli su ga od Beograda preko Moskve, Minska, Sibira, pa sve do Vladivostoka, pa i dalje, na sve strane Evrope. Muzički je umetnik koji ima dva muzeja njemu u čast - jedan u rodnom Kučevu, a drugi u Moskvi, u vlasništvu "đokiste" Nikolaja Larena.

Đorđe Marjanović biće sahranjen u danas u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Primanje saučešća je od 13.30 časova, opelo je u 14 časova, a sahrana u 14.30 časova.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Srbija