Cena jagnjetine "buknula" pred slave: Evo koliko ćete sada morati da izdvojite novca za kilogram pečenja
Podeli vest
Sezona slava uveliko je počela, a na slavskoj trpezi kao i za svako slavlje u Srbiji obavezno je pečenje. Ko nema svoje prasiće ili jagnjiće prinuđen je da kupi, a cena prasetine se kreče od 1.400 do 2.100 dok je za kilogram jagnjetine, morate da izdvojite i do 4.000 po kilogramu.
Slavska teleća čorba sa krompirom je pravo uživanje za sve ljubitelje domaće kuhinje, a idealno je predjelo koje otvara put ka glavnom obroku na svakom slavlju.
Zaboravite na klasičan recept za slavsko žito - ova verzija sa medom i bademima donosi potpuno novi, bogatiji ukus. Savršeno za slavsku trpezu, dvostruko slasnije i hrskavije!
13.11.2024
11:30
Prema rečima prodavac, za prosečnu slavu je dovoljno prase od 25 kg i jagnje od oko 35 kg.
To zadovoljstvo sa komplet uslugom kupca košta oko 30 000, par hiljada gore dole, kaže Dragan Jovanović iz sela Zagorica kod Topole.
Ovaj domaćin ističe da svinje hrani na svom imanju, većinu tokom sezone odgaja na autohtoni način u prirodi uz upotrebu domaće hrane, zbog toga je meso iz ovakvog uzgoja daleko ukusnije.
Za Srpsku pravoslavnu crkvu i vernike danas je jedan od najtužnijih praznika. Na današnji dan oni se sećaju života i velikog stradanja Svetih apostola Stahija, Amplija, Urvana i drugih, a svako ko se danas iskreno moli, pomoć će mu doći.
Nema svečanog ručka bez slasnih i bogatih sarmi pripremanih strpljivo i uz puno ljubavi, a posebno je to slučaj kada je reč o obeležavanju porodične slave
12.11.2024
18:20
Pored prodaje prasića i uslužnog pečenja on se bavi i preradom utovljenih svinja pa za kupce u ponudi ima i sušene suhomesnate proizvode.
- Pored usluge pečenja i ređenja radim i uslužno sušenje mesa i kobasice. U tovu se u svakom momentu nalazi oko 30 tovljenika, koliko se proda za preradu isti toliki broj se ubaci malih na dohranjivanje. Imam 30 krmača koje se prase i sve što se proda u bilo kom obliku potiče iz našeg prasilišta - dodaje Jovanović.
Foto: Rina
Njegovo pečenje dosta se razlikuje od ostalih iz razloga što tokom pečenja ima poseban premaz koji pečenju daje specifičan ukus.
- Koristim palmino ulje, malo meda, soli i par puta premažem prase sa tom smesom i verujte ukus je fantastičan. Ništa to nije posebno, ali ja sam isprobao i svako ko je jednom jeo uvek je poručio ponovo - ističe Dragan
Užice
U užičkim pečenjarama cena kilograma prasećeg pečenja je 2.000 dinara, dok jagnjetina 2.800 dinara. Kažu da je usluga pečenja od 1.500 do 2.000 dinara, a sečenje uglavnom ne naplaćuju, jer obično ljudi i časte.
Inače, kilogram žive vage prasetine (prasad od 16 do 25 kg) je od 320 do 350
dinara, a jagnjetine (jagnjad do 25 kg) od 500 do 550 dinara.
Novi Sad
Samo usluga pečenja košta 3.000, a da ispeku iseku i otkoste je 3.800. U pečenjarama nude i prasetinu za slavu 1.400 za kilogram a jagnjetinu po 2.100 za kilograma.
Subotica
Znači, prasetina i jagnjetina se za slavu peče u pekarama, ta usluga se naplaćuje od 1.500 do 4.000 dinara, zavisi od toga koliko ćeš nepripremljen otići kod pekara, odnosno da li će te pekar zeznuti.
Cena prasića živa vaga je 400 dinara po kilogramu. Jagnjići se mogu kupiti za 500 dinara po kilogramu, cena usluge ista .
Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće
registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.
Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili
nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji,
etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.
Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne
predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.
Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.
Slavska teleća čorba sa krompirom je pravo uživanje za sve ljubitelje domaće kuhinje, a idealno je predjelo koje otvara put ka glavnom obroku na svakom slavlju.
Proruski vojni blogeri izvestili su o ozbiljnom preokretu na ratištu, navodeći da su ukrajinske snage u velikoj meri ponovo preuzele kontrolu nad Kupjanskom, ključnim železničkim čvorištem u Harkovskoj oblasti, o čemu ruski generali nisu obavestili ruskog predsednika Vladimira Putina.
Srbija je na pravom putu, a u budućnosti treba da obezbedi vrhunsko obrazovanje na fakultetima u saradnji sa vodećim univerzitetima širom sveta i izgradi data centre kako bi bila konkurentna na međunarodnom nivou, izjavio je američki profesor ekonomije, akademik i svetski priznati geopolitički analitičar Džefri Saks u intervjuu koji je vodio ministar finansija Srbije Siniša Mali.
Nenada Rašića, Kurtijevog slugu, napustila je i Gordana Mihajlović, jedini kandidat za poslanika na vanrednim parlamentarnim izborima iz Zubinog Potoka ispred njegove stranke Za slobodu, pravdu i opstanak.
Izraelski istoričar Gideon Grajf izjavio je danas da se u Srebrenici desio zločin tokom ratnih dejstava devedesetih, ali da to nije bio genocid, dodajući da su Srbi optuženi za zločine koje nisu počinili.
Viši sud u Beogradu osudio je danas Nemanju Šućurovića (42) na 14 godina zatvora jer je kontinuirano zlostavljao 50-godišnju vanbračnu suprugu u njenom stanu, što je za posledicu imalo njenu smrt 21. juna 2024. godine.
Zapadne zemlje, uključujući Ujedinjeno Kraljevstvo i saveznike u NATO, nisu spremne za mogući rat s Rusijom, upozoravaju vojni i bezbednosni stručnjaci okupljeni prošlog meseca u Londonu, prenosi CNN.
Izraelska policija uhapsila je Palestinca koji je bio obučen kao Deda Mraz na božićnoj zabavi u gradu Haifa, saopštila je grupa za ljudska prava, prenose danas mediji.
U jednoj istorijskoj hrišćanskoj crkvi u Lubečku, Nemačka, tokom božićne službe zabeležen je incident koji je izazvao buru komentara na društvenim mrežama.
Dok se sve češće govori o nepotizmu i privilegijama u filmskoj industriji, zaboravlja se da su mnoge najveće svetske zvezde do uspeha stigle potpuno same.
U Jakutsku, glavnom gradu Republike Saha u istočnom Sibiru, pre nekoliko dana zabeležena je ekstremno niska temperatura od -45°C, dok su u okolnim područjima, poput Tatinskog Ulusa, zabeležene još niže vrednosti, čak -52°C.
Imate mišljenje?
Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.
Ostavite komentar