• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer

Izvor: Informer/G. R.

26.04.2024

10:02

Umesto skupe prasetine, u Bogatiću izveli računicu i predlažu "dostojnu" zamenu! i to s ražnja!

G. R

Srbija

Umesto skupe prasetine, u Bogatiću izveli računicu i predlažu "dostojnu" zamenu! i to s ražnja!

Podeli vest

Zbog slabe ponude na tržištu i predstojećih praznika cena prasića i dalje raste, pa će pečenje na svečanoj trpezi biti pravi luksuz.

Prase težine od 20 do 25 kilograma košta od 600 do 750 dinara po kilogramu, a na ukupnu cenu žive vage treba dodati oko 40 evra za usluge klanja i pečenja.

Nenad Ercegovčević, vlasnik pečernjare u Klenju kod Bogatića izračunao je da bi kilogram prasetine trebalo da košta oko tri do 3.300 dinara, što je, smatra, preskupo jer toliko nije koštalo ni za Božić.


- Ako neko neće da se odrekne prasećeg pečenja ja ću da mu izađem u susret. To je moj posao. Međutim, pošto prase od 25 kilograma i klanje, pečenje i sečenje koštaju isto kao svinjče od 100 kilograma, ja ću kupcima ponuditi pečeno svinjče na ražnju. Kada budu probali ovo meso, garantujem, ponovo će poručiti - kaže Ercegovčević.


Ovaj specijalitet se priprema dugo, od sedam do 10 sati, što zavisi od težine svinjčeta. I samo u tome je sličnost "svinjčeta na ražnju" i "vola na ražnju", koji je još stvar prestiža i razmetanja da bi se u selu o tome pričalo. Ercegovčević u šali kaže da će volovi "odahnuti" kada više ljudi bude probalo meso svinjčeta sa ražnja.

Foto: G. R

Svinja na ražnju peče se od sedam do 10 sati

 

- Pekao sam nekoliko puta na slavljima i vašarima. Nema toga ko nije hvalio meso i tražio pun tanjir. Ma, kakav vo sa ražnja, juneće ne može da mu bude ravno, o roštilju da ne pričam. Prošarano je, sočno, lepi se za prste, a ukus je fenomenalan sa sjedinjenim aromama od pečenja i paca - dodao je Ercegovčević.
Ko još nije probao, možda se bar zbog cene opredeli za "svinjetinu sa ražnja" umesto preskupe
prasetine.

Kilogram će koštati 1.200 dinara i vlasnik pečenjare je počeo da prima porudžbine ovog specijaliteta.

Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

Predsednik u Briselu! Važni sastanci sa Lajčakom, O’Brajanom i Kopmanom: Eskalacija na KiM i put ka EU glavne teme na stolu
Politika

Predsednik u Briselu! Važni sastanci sa Lajčakom, O’Brajanom i Kopmanom: Eskalacija na KiM i put ka EU glavne teme na stolu

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić boravi u jednodnevnoj poseti Briselu, gde će u odvojenim susretima razgovarati sa visokom predstavnicom Evropske unije za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Kajom Kalas, generalnim direktorom Direktorata Evropske komisije za proširenje i susedsku politiku Gertom Janom Kopmanom, komesarkom EU za proširenje Martom Kos i predsednikom Evropskog saveta Antoniom Koštom.

03.12.2024

17:26

TV

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set