• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

21.12.2019

19:41

SVETOVASILIJEVSKA PORUKA SABORA U NIKŠIĆU MILOGORCIMA! Bez časti i bez naše crkve ne bi bilo Crne Gore i Crnogoraca, po svaku cenu branićemo našu Pravoslavnu crkvu!

Balkan

SVETOVASILIJEVSKA PORUKA SABORA U NIKŠIĆU MILOGORCIMA! Bez časti i bez naše crkve ne bi bilo Crne Gore i Crnogoraca, po svaku cenu branićemo našu Pravoslavnu crkvu!

Podeli vest

Episkopi, sveštenici i vernici, kao građani Crne Gore, poručili su sa današnjeg velikog crkveno-narodnog sabora u Nikšiću da najodlučnije stoje u odbrani svoje vere i slobode, u odbranu svojih neotuđivih građanskih prava.

- Lična sloboda vere, koju ostvarujemo u Crkvi u zajednici s drugima, treba da je svetinja i za državu - navodi se u proglasu pročitanom na saboru u nikšićkoj crkvi posvećenoj Svetom Vasiliju Ostroško, gde su za ovu priliku danas dopremljene i mošti tog svetitelja.

Svetovasilijevska poruka Sabora pročitana je i kao čestitka povodom nastupajućih božićnih i novogodišnjih praznika.

U Proglasu se ističe da bi predloženi zakon o veroispovesti trebalo tačnije da se zove: Zakon protiv Pravoslavlja u Crnoj Gori, koji Vlada Crne Gore, radi ostvarenja nerazumnih ideoloških i političkih ciljeva, pokušava da ovih dana jednostrano nametne kako bi ozakonila diskriminaciju Mitropolije crnogorsko-primorske i drugih eparhija Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori".

Ali, i da bi, kako se ističe, pripremila otimanje hramova i grobova i izvršila pljačku crkvene imovine Pravoslavne mitropolije, da bi Srpskoj pravoslavnoj crkvi ukinula pravni status stican u slavnoj istoriji od 800 godina i da bi, na kraju, ponizila i pogazila slobodu i veru.

- MI - pravoslavni episkopi, sveštenici i vernici, koji smo istovremeno i građani Crne Gore - najodlučnije stojimo u odbrani svoje vere i slobode, u odbrani svojih neotuđivih građanskih prava. Lična sloboda vere, koju ostvarujemo u Crkvi, u zajednici sa drugima, treba da je svetinja i za državu - ističe se u Proglasu.

Ukazuje se da ostvarivanje verske slobode i praktikovanje verskih prava predstavlja samu suštinu ljudske slobode i ljudskih prava: to je tako, jer verska sloboda čini samu suštinu ličnosti.

- Ako hoćemo da opstanemo u svom identitetu, onda i danas po svaku cenu moramo da odbranimo našu Pravoslavnu crkvu. To danas znači ''Za Krst Častni i slobodu zlatnu!''. Krst Častni je Krst Hristovog raspeća. Bez te časti, bez učešća u Hristovoj žrtvi, i bez naše Crkve - ne bi bilo više istinske Crne Gore i Crnogoraca - poručeno je.

Foto: mitropolija.com

Podseća se da je dužnost države da svakome jemči mir, prava, pravdu i pravnu sigurnost.

Dužnost države je, ističe se, da jemči slobodu, koja je prirodno pravo, da štiti imovinu, a ne da je otima.

- Država treba da proizvodi uslove za dobar život, a ne da proizvodi konflikte i povapiruje stare podele na temelju kojih vlada. Država treba da se protivi diskriminaciji i da štiti verske slobode i prava svih - navodi se u poruci.

(FOTO/VIDEO) NAROD USTAO U ODBRANU SRPSKIH SVETINJA U CRNOJ GORI! IZNETA 4 ZAHTEVA DRŽAVI, vladike poručile: Bivši titoisti opljačkali sve, sad hoće da budu - BOG!

Poručuje se da današnja crnogorska vlast hoće da umesto Boga, kako se navodi, postavi sebe i partijsku državu, te da zato i poriče Boga.

- Danas u Crnoj Gori država ne dopušta ustavom zagarantovanu slobodu vere, naročito Pravoslavnoj crkvi - Mitropoliji crnogorskoj koja je rodila Crnu Goru, jer hoće da religiju i Crkvu funkcionalizuje u svrhu svoje ideologije, stvarajući svoju ''autokefalnu Crkvu'' u duhu lenjinizma i staljinizma - piše u Svetovasilijevskoj poruci.

Istrajaće, kažu, u pravednoj borbi protiv diskriminacije, kao što to već čine godinama.

Foto: mitropolija/printskrin Facebook/sputnik

Pravoslavna crkva u Crnoj Gori, ističe se, stalno nudi dijalog I predlaže rešenja.

NOVA MILOVA BRUKA! Zabranjen ulaz sveštenicima mileševske eparhije u Crnu Goru!

Od institucija EU očekuje da ne ignorišu činjenicu da vlast u Crnoj Gori krši odredbe Lisabonskog ugovora, član po kojima država priznaje identitet crkvama i verskim zajednicama i sa njima održava otvoren, transparentan i redovan dijalog.

U Svetovasilijevskoj poruci se još ističe da predloženi zakon o slobodi veroispovesti, koji je u proceduri, krši sva temeljna načela i standarde demokratskog i civilizovanog zakonodavstva u ovoj oblasti.

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17