• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/in4s.net/sputnjik/Novost.rs

13.05.2020

12:02 >> 01:28

(FOTO/VIDEO) NAROD U CRNOJ GORI POKAZAO DA ČAST NEMA CENU! Veliki protesti širom države ZBOG ODLUKE DA VLADIKA JOANIKIJE OSTAJE U PRITVORU!

Balkan

(FOTO/VIDEO) NAROD U CRNOJ GORI POKAZAO DA ČAST NEMA CENU! Veliki protesti širom države ZBOG ODLUKE DA VLADIKA JOANIKIJE OSTAJE U PRITVORU!

Podeli vest

Posle hapšenja episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija i sedmorice sveštenika u Nikšiću, ali i privođenja sveštenstva u Tivtu i Bijelom Polju, u Crnoj Gori je nastavljen obračun režima sa neistomišljenicima, verni narod je širom države izašao na ulice kako bi pokazao nezadovoljstvo, a dok je policija odlučila da reši se situciju suzavcem

22.28 Otac Gojkoi poručio: Prevršili ste svaku meru, među povređenima su i deca

- Policijski i sudski organi crnogorske vlasti prevršili su svaku meru svojim nasilnim ponašanjem i očiglednom jednostranošću i selektovnošću u postupanju - poručio je rektor Cetinjske bogoslovije, Gojko Perović.

- Pozivamo ih da prestanu sa nasilnim ponašanjem prema mirnim i nenasilnim protestima. Među povređenima večeras ima i dece – a sve je to građanstvo koje je samo prije mesec-dva mirno i dostojanstveno iskazivalo svoj protest. Otuda je jasno da je nepravda koju vlast distribuira prevršila svaku meru - kazao je Perović u izjavi dostavljenoj „Vijestima“.

On ocjenjuje da vlast od početka epidemiološke krize pojedine zdravstvene mere koristi za progon Crkve.

(UŽIVO) CRNA GORA NOĆAS KLJUČA! Veliki protesti širom države ZBOG ODLUKE DA VLADIKA JOANIKIJE OSTAJE U PRITVORU!

21.15  Haos u Nikšiću, policija baca suzavac

Večeras je došlo do sukoba policije i građana u Nikšiću. gradu vlada haotično stanje, policija je bacila suzavac, a narod odgovara kamenicama.

20.50 Vladika Joanikije ostaje u pritvoru

Žalbe koje su uložili advokati osam sveštenika i vladike Joanikija su odbijene

Posle saslušanja u nikšićkom Osnovnom tužilaštvu, u pritvoru je zadržano osam sveštenika i episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, koji su tokom saslušanja negirali krivicu.

S druge strane iz Tužilaštva pozivaju na poštovanje važećih naredbi Ministarstva zdravlja Crne Gore, jer kako su kazali, nedodirljivih neće biti.

Episkopu budimljansko-nikšićkom Joanikiju i sveštenicima Mitropolije crnogorsko-primorske jutros je određeno zadržavanje do 72 sata, nakon što je saslušani u Osnovnom državnom tužilaštvu u Nikšiću povodom litije u tom gradu, a zbog kršenja mera za suzbijanje korona virusa, preneli su crnogorski mediji.

19.50 Podgorica na nogama

Verni narod u crnogorskoj prestonice okupio se na ulicama, te je ovim činom pokazao svoje nezadovoljstvo trenutnom situacijom u državi.

 

 

 

19.20 - U toku moleban u hramu Svetog Vasilija Ostroškog

U hramu Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću u toku je moleban

Na platou ispred crkve prisutna je veća grupa vernika. U hram ulaze po njih desetak, poštujući propisane mjere fizičke distance NKT-a.

Sveštenici upozoravaju građane ispred hrama da drže propisanu distancu, što oni i čine.

18.25 - Vernicima masovno stižu pozivi za informativni razgovor

Vernicima SPC u Crnoj Gori, je podeljen ogroman broj poziva za "informativni razgovor" u lokalnim policijskim stanicama. Od Andrijevice, preko Berana, Bijelog Polja, Pljevalja, Nikšića, Budve, Bara i Tivt. 

Razlog pozivanja-učešće u autolitijama, a za svaki slučaj pojačano je prisustvo patrola na svim važnijim saobraćajnicama.

18.05 - Vladika Porfirije: Ovo je teror nad crkvom, po ugledu na Enver Hodžuer Hodžu

U javnom apelu upućenom vlastima u Crnoj Gori mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije pozvao zvaničnike Crne Gore da svojim postupcima ne produbljuju i onako složenu situaciju i naveo da vladiku Joanikija poznaje skoro četiri decenije i da je na tome blagodaran Bogu

Mitropolit Porfirije naveo je da oseća potrebu, ne samo da izrazi vladiki Joanikiju podršku i sastradalnu bratsku ljubav, nego, ujedno, da aktuelnim vlastima u Crnoj Gori dobronamerno i prijateljski ukaže da postoje i drugi izlazi iz slepe ulice u koju su doveli sami sebe usvajanjem nepravednog zakona.

- Mada, tolikom hrastu i duhovnom gorostasu, kakav je naš čestiti Vladika, teško da išta može nauditi, niti ga saviti, a kamoli polomiti. Teror nad Crkvom, po ugledu na Enver Hodžu, nije i ne može biti rešenje za Crnu Goru - navodi mitropolit Porfirije.

17.25 - U Budvi privedeno više stotinu građana

Budvanska policija pozvala je na saslušanje više od stotinu građana, učesnika Svetovasilijevske litije u tom gradu.

Oni su pozvani da bi dali izjavu u Centru bezbednosti Budva.

17.10 - Ambasador Srbije u Crnoj Gori izrazio duboko žaljenje zbog hapšenja vladike Joanikija

Ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović izrazio je duboko žaljenje zbog hapšenja vladike Joanikija i sedam sveštenika SPCi istakao da je njegova dužnost da unapređuje saradnju dveju država, uprkos izazovima sa kojima se danas suočavamo.

Božović je u razgovoru sa liderom Demokrata Aleksom Bečićem rekao da je pre svega reč o unapređenju odnosa između Srbije i Crne Gore na planu ekonomske, privredne, naučne, tehnološke i kulturne saradnje, a naročito saradnje na planu integracija obe države u Evropsku uniju.

16.20 - Demokratski front prihvatio molbu Amfilohija

Demokratski front odustao je nakon poziva mitropolita Amfilohija i Episkopskog saveta od poziva pravoslavnim građanima da izađu na ulice i blokiraju sve puteve u Crnoj Gori dok se na slobodu ne pusti episkop Joanikije sa sveštenicima.

- Da ne bi bilo da mi nešto želimo da zloupotrebimo, što su pokušavali da nam pripišu mnogi, mi hoćemo da budemo članovi crkve kojima niko ne može prebaciti da želimo da profitiram - kazao je Andrija Mandić, jedan od lidera tog političkog saveza.

 

 

15.45 - Episkopski savet: Pustite vladiku i sveštenike!

Episkopski savet Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori saopštio je danas da je zapanjen postupkom policije i traži da episkop budimljansko nikšićki Joanikije i još sedam sveštenika budu momentalno pušteni na slobodu. Više o tome čitajte OVDE.

15.40 - Na društvenim mrežama pojavili su se snimci na kojima se vidi kako policija baca suzavac i tuče goloruki narod na blokadi puta na ulazu u Andrijevicu. Detaljno o tome čitajte OVDE.

 

 

15.25 -  Priveden je i crnogorski analitičar Boško Vukićević.

 

 

15:20 Krivične prijave protiv Mandića, Kneževića i Bulatovića

Policija je podnela krivične prijave protiv poslanika Demokratskog fronta Andrije Mandića, Milana Kneževića i Predraga Bulatovića zbog sumnje da su izvršili krivično delo pozivanje na otpor.

Kako je saopšteno iz Uprave policije, Mandić je 6. maja prilikom svog izlaganja u plenarnoj sali Skupštine pozivao građane da se okupe u što većem broju na litiji u Nikšiću 12. maja 2020. godine.

14.34 - Nekoliko osoba uhapšeno je na blokadi regionalnog puta Berane – Andrijevica, policija je razbila blokadu bacivši suzavac, prenose crnogorski mediji.

 

 

 

Kako je prenela RTCG, uhapšeno je više osoba tokom intervencije policije, dok „Vijesti“ navode da je policija bacila suzavac.

 

Meštani Andrijevice započeli su blokadu u znak protesta zbog hapšenja sveštenika Srpske pravoslavne crkve i episkopa Joanikija.

Veliki broj građana Andrijevice od 11 sati držao je u blokadi magistralni put Berane - Andrijevica - Plav. Blokada je napravljena automobilima na ulazu u Andrijevicu, kod bivše fabrike „Soko Štark“.

14.21 - Meštani naselja kod Čačka najavili blokadu puta ka Crnoj Gori: Ako ne puste Joanikija vozila sa CG tablicama neće proći!

Meštani naselja Parmenac kod Čačka kroz koje prolazi magistralni put ka Crnoj Gori najavili su blokadu puta, tražeći hitno puštanje iz pritvora vladike Joanikija i sveštenstva. Oni kažu neće dozvoliti prolaz vozilima koja nose crnogorske registarske oznake. Detaljnije čitajte OVDE.

13.57 - Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije: Teror nad Crkvom ne može biti rešenje za Crnu Goru

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije pozvao je zvaničnike Crne Gore da svojim postupcima ne produbljuju i onako složenu situaciju, nego da uče od onih koje su pritvorili.

Foto: printskrin/Facebook/Mitropolija zagrebačko-ljubljanska

"Vladiku Joanikija poznajem skoro četiri decenije, sigurno najduže od svih naših sveštenoslužitelja, i na tome sam veoma blagodaran Bogu. Stoga osećam potrebu, ne samo da mu izrazim podršku i sastradalnu bratsku ljubav, nego, ujedno, da aktuelnim vlastima u Crnoj Gori dobronamerno i prijateljski ukažem da postoje i drugi izlazi iz slepe ulice u koju su doveli sami sebe usvajanjem nepravednog zakona", kazao je mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije.

„Mada, tolikom hrastu i duhovnom gorostasu, kakav je naš čestiti Vladika, teško da išta može nauditi, niti ga saviti, a kamoli polomiti. Teror nad Crkvom, po ugledu na Enver Hodžu, nije i ne može biti rešenje za Crnu Goru", rekao je mitropolit.

13.55 - Amfilohije najavljuje nastavak narodne borbe

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije izjavio je da litije za odbranu svetinja u Crnoj Gori nisu bile ni njegove ni vladike Joanikija, niti bilo koga drugoga, već litije Svetog Vasilija.

"To su bile litije Svetog Vasilija. Ako bude obnove litija, a biće ih ukoliko se bezakonje ne ukloni, narod će se ponovo pobuniti", rekao je mitropolit za portal Sputnjik.

Narod će se ponovo probuditi, kazao je mitropolit.

13.50 - Marko Milačić, lider Prave Crne gore, pozvao je sve opozicione kolege da se okupe, razgovaraju i dogovore "o modelu hitnog zajedničkog delovanja".

 

 

12.49 - Poruka Mitropolije vlastima u Podgorici

Koordinator Pravnog saveta Mitropolije crnogorsko-primorske Velibor Džomić apelovao je na nadležne organe u Crnoj Gori da povuku odluku o određivanju pritvora za episkopa budimljansko-nikšićkog i još sedam sveštenika, „što pre, to bolje“. Više o tome čitajte OVDE.

12.40 - Prekinuta sednica Skupštine Crne Gore

Sednica Skupštine Crne Gore prekinuta je zbog hapšenja vladike Joanikija i sveštenstva. Lider Demokratskog fronta zatražio je održavanje kolegijuma Skupštine zbog hapšenja sveštenstva kako bi se pronašao način za prevazilaženje problema koji stvara „opravdani bes kod pravoslavnih hrišćana u Crnoj Gori“: Zbog održavanja kolegijuma, prekinuto je zasedanje parlamenta

12.30 - Dvojici sveštenika pozlilo

Hitna pomoć je morala da intervenište u Centru za bezbednost Nikšić, jer je dvojici sveštenika pozlilo. Detaljnije čitajte OVDE.

12.13 - Vučić i patrijarh zabrinuti zbog hapšenja, pozivaju na mir i pribranost

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i srpski patrijarh Irinej izrazili su veliku zabrinutost zbog hapšenja vladike Joanikija i sveštenika Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, ali i nadu da će narod postupati mirno i pribrano. Detaljnije čitajte OVDE.

12.02 - Privođenja u Beranama i blokada ulaza u Andrijevicu

U Beranama je od ''devet zora'' u toku akcija privođenja građana, pristalica SPC, koji su na dostojanstven način prethodne četiri večeri protestovali u auto litijama, ali i na gradskom korzou, protiv policijsko-tužilačke akcije protiv sveštenstva Eparhije budimljansko-nikšićke.

 

 

U isto vreme dok su u toku privođenja građana Berana, u susednoj Andrijevici građani su u znak protesta blokirali saobraćaj na regionalnom putu ka Beranama, odnosno Plavu.

11.20 - Episkopski savet odlučuje o odgovoru na hapšenje

Tokom dana treba da se sastane Episkopski savet Mitropolije crnogorsko-primorske i donese odluku o daljim koracima Crkve i naroda nakon noćašnjeg privođenja. Sveo tome čitajte OVDE.

Zbog jučerašnjih litija u Nikšiću episkop Joanikije i još sedam sveštenika privedeni su noćas i određen im je pritvor od 72 sata. Više o tome čitajte OVDE.

 

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Muki

pre 3 godine

Ako neko zapuca, pocinje rat, a ovi se igraju, pa bice pakao, milo nije ni svestan.

Tesla

pre 3 godine

EU je na svom portalu vratila da je Tesla hrvatski naučnik iz Smiljana gde su Hrvati napravili Memorijalni centar Nikola Tesa koji je prošle godine imao kažu oko 100.000 turista kojima Dača tek treba da javi po celom svetu da vide koliko je to blizu mora...! Isto će Hrvati napravit i sa Jasenovcem i Vukovarom za "ratni turizam"....Registar hrvatskih Branitelja ima i oko 10.000 Srba koji su 90ih branili svoju zemlju a ne da nahuškani ubijaju svoje prve komšije u kući do kojoj žive! Pa šta se onda Dača ne javi da kaže kako su to Srpski Branitelji ko šta svojata Teslu koji nikakve veze nema sa Srbijom niti je na svu sreću nije vidio u svom životu inače ništa od njega ne bi bilo koliko bi mu isprali mozak...

token

pre 3 godine

Tesla je Srbin otac pravoslavac. hrvati nisu ni postojali mnogo dug niz godina!!! Ko je ucestvovao u prvoj izgradnji hidroelektrane u srbiji pametnjakovicu!!!! on je osta i bice srbin I to svi znaju samo vi kradete!!!! kao novak Djokovic je hrvat mrs !!!!!!! hvali se sa zlocinima bolje nego sa kradjom tudjih uspeha pederu!!!!!

Rambo

pre 3 godine

Sram bilo svakoga ko ode na njihovo primorje!!!

Zokson

pre 3 godine

Neznam kako bi to izgledalo da su se okupljali nasi juce ,a mjere su iste. Samo kazem !!! Budimo reakni !

Milutin Vranjski

pre 3 godine

Narodu je dosta više laži, terora, prebijanja, siromaštva i gladi, šverca cigara i droge, reketiranja od strane milovih pristaša, a kada je poglavnik milo sve devastirao i opljačkao, prešao je na uzurpaciju viševekovne imovine SRPSKE Pravoslavne Crkve. Vreme je da poglavnik milo ode kako je i došao. Postupi narode ne po naredjenju nego po savesti. GOTOV JE. PUKO JE. Sad ili nikad - ZRELO JE!

Lala iz Banata

pre 3 godine

Време је да се српство уједињи...!! И овде у Србији требали бисмо дати ПОДРШКУ СРБИМА у Црној Гори - на идентичан начин...ЛИТИЈОМ...!!

zapamtiti

pre 3 godine

sve policajce a posle....proklinjace dan kada su se rodili.... stoka kriminalna..

marva

pre 3 godine

milogorskosiptarska... sve ih uskoro pohapsiti... a onda..????

Sale

pre 3 godine

U Hamburgu, na brodu ,,Budva,, uhapšen član posade, inače rođak visokog Milovog funkcionera sa 500 kg kokaina. Na Dan pobede nad fašizmom, na državnoj TV, emitovan spot ustaškog pevača Tompsona. Umesto to da objasne narodu, oni na praznik, crveno slovo, hapse Vladiku, sveštenstvo i narod.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija