• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTRS

28.07.2020

21:02

SRBI U SRPSKOJ IMAJU PRAVO NA SAMOOPREDELJENJE, KAD ĆE TO ISKORISTITI PITANJE JE TRENUTKA! Pravo i Ideja koje nikada nisu prestajale da postoje!

Balkan

SRBI U SRPSKOJ IMAJU PRAVO NA SAMOOPREDELJENJE, KAD ĆE TO ISKORISTITI PITANJE JE TRENUTKA! Pravo i Ideja koje nikada nisu prestajale da postoje!

Podeli vest

Ideja američkog predsednika Bila Klintona iz 1995. godine da Srbi održe referendum o izdvajanju iz BiH, živi večno i nikada nije ni prestajala da postoji, rekao je srpski član Predsedništva BiH, Milorad Dodik. Svi narodi imaju pravo na samoopredeljenje zagarantovano međunarodnim pravom, kažu i istoričari i pravni stručnjaci

U Sarajevu sve vrijeme zaboravljaju da je sastavni dio Ustava i prava u BiH i Međunarodna rezolucija o ljudskim pravima, a tu piše da narodi imaju pravo na samoopredeljenje, kaže srpski član Predsedništva BiH. Srpska od BiH ništa nije dobila, dodaje, samo izgubila, jer je optužuju za genocid i agresiju, a protive se kad se iskaže želja za odlaskom iz BiH.

- Mislim da je to racionalno i realno i da svako ima pravo na samoopredjeljenje. Danas niko nije zadovoljan u BiH. Nismo zadovoljni mi Srbi, kojima je oduzeto pravo kriminalnim aktivnostima visokih predstavnika, koji su uzurpirali i otimali naša ovlašćenja i nadležnosti - ističe Dodik.

U slučaju ustavnih promena i ukidanja Dejtonskog sporazuma prvi sledeći međunarodni akt po snazi je Međunarodni pakt o građanskim i političkim pravima, koji u svom prvom članu garantuje pravo na samoopredeljenje svim narodima, kažu pravni stručnjaci.

U BiH nikad nije postojalo jedno rešenje za zadovoljenje nacionalnih interesa sva tri dominantna naroda koji žive u njoj.

- Pravo svih naroda na samoopredeljenje, samoorganizovanje do otcepljenja, to jeste međunarodno načelo, ali to načelo zapravo, sa stanovišta tri nacionalna kolektiviteta u BiH, u tim uslovima bilo je samo traženje mirovnih rešenja - rekao je Mile Dmičić, profesor ustavnog prava.

Srpskom narodu u Republici Srpskoj, nezavisno od svega, pa i od statusa Kosova i Metohije, pripada neotuđivo pravo na samoopredeljenje i to im pravo niko ne može oduzeti, kaže nekadašnji ministar spoljnih poslova SRJ Živadin Jovanović.

EVROPSKA UNIJA SPREMA ULTIMATUM SRBIJI U ČETVRTAK?! Priznajte Kosovo ili...

- Pozicija politike ondašnjeg rukovodstva i svih koji su učestovali u pregovorima je bila da, kao i drugi narodi, kada je krenulo razbijanje Jugoslavije, i srpski narod ostvari pravo na samoopredeljenje. Bilo je tu otpora, jer je Jugoslavija razbijena da bi se razbila kompaktnost srpskog naroda - kategoričan je Jovanović.

Foto: AP/Fotoilustracija

Srpsko nacionalno pitanje nije rešeno, jer to velike zapadne sile nisu dopustile, kaže istoričar Draga Mastilović, a na sceni je revizija rezultata i Prvog i Drugog svetskog rata.

(VIDEO) KOG LOVCA ĆE ODABRATI VOJSKA SRBIJE - MIG 35 ILI SU-30?! Odluka o novom borbenom avionu do kraja godine!

- Ovde je Nemačka vodila glavnu riječ 90-ih godina prošlog veka i može se reći da vodi i danas. Što prije postanemo svesni te činjenice, imaćemo bolje rezultate - ističe Mastilović.

Priča o statusu Srpske ponovo je otvorena nakon izjave srpskog člana Predsedništva BiH da pitanje statusa Kosova treba vezati uz pitanje rešavanja statusa Srpske, a dodatno je pažnju privukao dokument koji svedoči da je Bil Klinton 1995. imao nameru da se Srbima, ukoliko Bošnjaci ne uspeju da ih ubede da im je bolje u BiH, dopusti da se samoopredele po modelu Čehoslovačke.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Hag

pre 3 godine

he he he Da vidimo baš :) Da se konačno i BiH očisti od smeća kao Hrvatska! :)

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Nastavljeni piromanski napadi na časne Srbe na severu KiM! Zapaljen automobil Ivanu Petroviću!
Politika

Nastavljeni piromanski napadi na časne Srbe na severu KiM! Zapaljen automobil Ivanu Petroviću!

Srpska lista saopštila je danas da paljenje automobila radniku opštine Privremenog organa Opštine Leposavić Ivanu Petroviću predstavlja nastavak piromanskih napada na časne Srbe na severu Kosova i Metohije "u režiji poslušnika i miljenika" premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija" na teritoriji opštine Leposavić, koju, kako navode "hoće da pretvore u leglo kriminala svojim nedelima".

18.04.2024

15:24

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Salcburg u odabranom društvu! Nijedno veliko takmičenje ne može da prođe bez Srba!
Fudbal

Salcburg u odabranom društvu! Nijedno veliko takmičenje ne može da prođe bez Srba!

Odigrani su revanš mečevi četvrtfinala Lige šampiona, nakon čega smo saznali imena četiri preostala kluba koja će se boriti za najvredniji trofej u evropskom klupskom fudbalu. Pored toga, eliminacija Arsenala od minhenskog Bajerna imala je za posledicu to da engleski velikan neće igrati na Svetskom klupskom prvenstvu 2025. godine! Umesto "tobdžija" tamo će se naći austrijski Salcburg za koji nastupaju trojica srpskih fudbalera! Nema sumnje da će domaćim ljubiteljima fudbala reformisano takmičenje biti vrlo interesantno, jer će na njemu nastupiti veliki broj srpskih igrača!

18.04.2024

14:48

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija