• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D. KLJAJIĆ

29.07.2020

20:48

CRNOGORSKI REŽIM U PANICI UOČI IZBORA U AVGUSTU! MILO HAPSI birače koji su protiv njega?!

Balkan

CRNOGORSKI REŽIM U PANICI UOČI IZBORA U AVGUSTU! MILO HAPSI birače koji su protiv njega?!

Podeli vest

Antisrpski režim Mila Đukanovića preti, verovali ili ne, da će hapsiti birače koji na predstojećim parlamentarnim izborima u avgustu budu glasali za opoziciju

Kako je objavio podgorički portal IN4S, zakon u Crnoj Gori, koji se dosad nije primenjivao, predviđa drakonske kazne za građane koji borave u inostranstvu duže od 90 dana, a koji imaju i prebivalište u Crnoj Gori, pa kao takvi izađu na glasanje. Milov režim primenom ovog zakona želi da spreči sve pristalice opozicije koje zbog posla ili školovanja borave u Srbiji da glasaju na izborima 30. avgusta.

Strah od glasova

Prema ovim navodima, zakon koji se dosad nikada nije primenjivao predviđa zatvorske i novčane kazne "za manipulaciju i zloupotrebu mesta prebivališta"!?

Manipulacija

Sad prete da će kažnjavati ljude iz Srbije, a glasovi Bošnjaka i Albanaca iz inostranstva za nezavisnost im nisu smetali
Rajko Petrović, istraživač Instituta za evropske studije

"Kaznom zatvora do jedne godine kazniće se za krivično delo po članu 21, koji glasi da će se kazniti svako ko da netačne podatke o prebivalištu i biračkom pravu za sebe ili drugog. Po članu 36 novčanom kaznom u iznosu od 30 evra do 200 evra kazniće se za prekršaj fizičko lice ako u roku od osam dana ne podnese prijavu prebivališta, prijavu promene prebivališta, odnosno adrese, prijavu o odlasku u drugu državu i prijavu povratka iz druge države, kao i ako prijavu boravišta ne podnese u roku od 24 časa od dolaska u boravište ili ne odjavi boravište pre odlaska", piše u zakonu koji milogorci planiraju da zloupotrebe.

Komentarišući ove navode, istraživač Instituta za evropske studije Rajko Petrović kaže da Đukanovićeva vlast pokušava da sporni izborni zakon primeni selektivno i u službi vladajuće oligarhije.

STEFAN STAMENKOVSKI
ZAVETNICI

Nijedna vrsta izbornog inženjeringa više ne može pomoći Đukanoviću da se zadrži na vlasti. Ovo su očajnički potezi čoveka koji posle dve i po decenije represije nad narodom odlazi u političku prošlost.

- Civilizacijsko i demokratsko dostignuće jeste da svako ko ima državljanstvo odnosno prebivalište u nekoj zemlji ima i pravo glasa u njoj. Vlast u Crnoj Gori pokušava da ograniči ovo fundamentalno pravo građanina. Jasno je da to čini zbog straha od glasova hiljada državljana Crne Gore koji rade i studiraju u Srbiji, a koji su mahom protiv aktuelnog režima. Da je reč o političkoj manipulaciji, svedoči i podatak da im glasovi Bošnjaka i Albanaca iz inostranstva nisu smetali kad su na referendumu 2006. godine bili tas na vagi koji je prevagnuo na stranu crnogorske nezavisnosti - naglašava Petrović.

Gojko Raičević, glavni i odgovorni urednik portala IN4S, ističe da već trideset godina Đukanović naočigled svetske javnosti krade izbore.

- Najtragičnija krađa je bila referendumska. Đukanović je pokrao čak i popisne rezultate. Očekivano je da će u situaciji afirmisanja ustaške politike i nasrtaja na SPC učiniti svaku niskost da i ove izbore nekom mutljavinom dobije. To bi mu otvorilo mogućnost da dovrši proces krađe crkvene imovine - objašnjava Raičević.

Ozbiljan problem

Glavni urednik portala "Borba" Dražen Živković, na drugoj strani, ocenjuje da ovaj zakon može i da naškodi Milu i režimu.

Čekajte, bre!
MARKO KOVAČEVIĆ
PORTPAROL NSD

U Crnoj Gori se primenjuju dvostruki aršini kada je ovaj zakon u pitanju. Muslimanima i Albancima se dozvoljava kršenje zakona, dok se ljudima iz Srbije ne dozvoljava da glasaju u zemlji u kojoj su rođeni.

- Došli smo u paradoksalnu situaciju da sudbinu građana Crne Gore na svim izborima dosad odlučuju ljudi koji ne žive ovde, nego samo na dan izbora dođu da zaokruže DPS i uveče se vrate nazad u zemlje u kojima žive. Mnogi iz dijaspore su se sad prepali da će biti evidentirani njihovi dolasci i da će krivično odgovarati. Zato je DPS u nikada ozbiljnim problemima pred ove izbore... - zaključuje Živković.
 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Vaskršnje čestitke uputili ministri u Vladi Srbije i drugi zvaničnici
Politika

Vaskršnje čestitke uputili ministri u Vladi Srbije i drugi zvaničnici

Ministri u Vladi Srbije, predsednica parlamenta, predstavnici grada Beograda i Novog Sada, Srpske napredne stranke i druge istaknute ličnosti iz javnog života uputili su danas čestitke patrijarhu srpskom Porfiriju, episkopima, monaštvu i sveštenstvu, kao i svim verinicima koji Uskrs slave po Julijanskom kalendaru.

04.05.2024

20:33

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija