• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/sputnjik

03.09.2020

14:18

ŠTA SE TO VEČERAS SPREMA NA CETINJU?! Komite najavile skup ispred manastira, strahuje se od izbijanja nereda!

Balkan

ŠTA SE TO VEČERAS SPREMA NA CETINJU?! Komite najavile skup ispred manastira, strahuje se od izbijanja nereda!

Podeli vest

Najavljeni skupovi „crnogorskih patriota“, večeras na Cetinju, a u nedelju u Podgorici, mogu biti generator haosa u rovitoj atmosferi posle parlamentarnih izbora, upozorava analitičar Igor Damjanović

Skup na Cetinju zakazan je za 17 sati ispred Cetinjskog manastira pod parolom „Samo za Crnu Goru, ni za jednu partiju“, dok je u nedelju zakazan skup pristalica odlazeće vlasti  koji su nezadovoljni porazom na izborima. Ključna poruka koju vlast ovim skupom želi da pošalje jeste da poraz DPS-a ujedno znači i poraz nacionalnih Crnogoraca i države Crne Gore.

NOVI GRAFITI I PRETNJE U PLJEVLJIMA! Poraženi depeesovci pod velom moći nastavili providnu kampanju zastrašivanja muslimana!

Iako veruje da odziv na skupove neće biti masovan, Damjanović, upozorava, da je sa druge strane moguće da oni budu generator haosa - ukoliko okupljeni npr. u nedelju krenu na hram Hristovog Vaskrsenja, ili pak na neki drugi način pokušaju da izazovu incidente i provociraju sukob.

Iz DPS-a kažu da nisu organizatori najavljenih skupova. U javnosti, međutim, preovladava mišljenje da je u pitanju njihov skup jer se na njega pozivalo sa zvaničnih DPS partijskih stranica na društvenim mrežama, kao i sa profila njihovih aktivista i funkcionera.

(FOTO) "PUŠKU NA RAME, PA ILI MI, ILI ONI - KAO ŠTO SU URADILI HRVATI!" Strašne pretnje Srbima posle debakla DPS na izborima u Crnoj Gori!

U objavama Demokratske partije socijalista (DPS) na zvaničnim stranicama te partije na društvenim mrežama, poziv na skup za nedelju propraćen je porukama „da nema više izgovora“, „pokažimo da nas ima mnogo“ i „Crna Gora prije svega“. Ista poruka podijeljena je i na vajber grupi DPS-a.

Ipak, pre nego što je i DPS zvanično poslao poziv za pomenuti skup, na društvenim mrežama su se širile informacije o planiranom okupljanju uz poziv da se pokaže bunt prema novoj „nacionalističkoj vlasti“, ali i prijeteće poruke u stilu – „Ako treba da gori, Podgorica ima da gori, ako treba da se ruši, Podgorica ima da se ruši, ali Srbi nam sudbine neće krojiti!“.

 

 

Interesantno je da policija nije reagovala niti bilo koga procesuirala na ovakve poruke nasilja i mržnje. Istovremeno, portparol DPS-a Miloš Nikolić objavio je juče da njegova partija nije organizator skupa, navodeći da su to “određene patriotske organizacije“ koje navodno „ni na koji način nijesu povezane s partijom”.

Foto: Reuters

U javnosti, međutim, preovladava mišljenje da je u pitanju skup u organizaciji DPS-a. Identičnog razmišljanja je i analitičar Igor Damjanović koji kaže da bez obzira li DPS jeste ili nije formalni organizator mitinga u nedjelju u Podgorici - iza njega van svake razumne sumnje stoji - Milo Đukanović i njegovo okruženje.

„Sa zvaničnih DPS partijskih stranica na društvenim mrežama se pozivalo se taj skup, kao i sa profila njihovih aktivista i funkcionera“, podseća Damjanović, koji to vidi kao argument u prilog mišljenju da iza skupa organizaciono i logistički stoji odlazeća vlast.

Naš sagovornik primećuje da verovatno nikada u istoriji vladajuća partija koja je izgubila izbore nije organizovala proteste, kao što to, kako kaže, radi dezorijentisani režim Mila Đukanovića.

 

 

„Ova šizofrena situacija bojim se može da predstavlja ozbiljan izazov miru, stabilnosti društva i bezbednosti građana i njihove imovine“, ističe Damjanović.

On se pribojava da su i na skupu koji su neformalne grupe bliske DPS-u za četvrtak najavile pred Cetinjskim manastirom, mogući incidenti, kako kaže, slični onim koje smo prethodnih 2-3 dana gledali u Pljevljima.

Foto: AP photo

„Međutim, kako sada kada na svakom ćošku postoje sigurnosne kamere, ukoliko policija ne otkrije počinioce incidenata u Pljevljima, van svake sumnje reč je o režiji i provokaciji struktura povezanih sa ANB“, uveren je Damjanović.

Zbog svega naš sagovornik upozorava da je u ovom prelaznom periodu do konstituisanja nove vlasti najvažnije da se sačuva pribranost i mir u Crnoj Gori, te da građani ne nasedaju na moguće provokacije i tenzije koje bi proizveli slični skupovi.

U međuvremenu, iz Uprave policije su saopštili da će obezbeđivati skupove koju su najavljeni kao „crnogorski patriotski“, iako nisu najavljeni u skladu sa zakonom. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Pera

pre 3 godine

Treba obezbediti svetinje ruku sv.jovana krstitelha milo je pod komandom tita2dzordza soros i jevreja rotsild

Maxmen

pre 3 godine

Dje ste vidjeli da vladar poslije trideset godina vladanja ode mirno,a jos je to Milo?

zoran

pre 3 godine

Očekivano..biće toga još..jednostavno tako mora biti..usijane nacionalističke glave s obe strane..kada se dostigne kritičan nivo dolazi do sukoba.

Samosvesna građanka

pre 3 godine

Jedino Milu i njegovim ološima odgovara stvaranje nerda i, ako je ikako moguće, da ima ranjenih i ubijenih, da bi uveo vanredno stanje i učinio sve ostalo što posle uvođenja vanrednog stanja sledi. Nadam se da Milovi politički protivnici neće nasesti na provokacije koje su Milo i Milovi istomišljenici planirali i koje su spremni da sprovedu.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija