• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

03.05.2021

15:57

REPUBLIKA SRPSKA UPOZORILA UJEDINJENE NACIJE: OHR i Ustavni sud CENTRALIZOVALI BiH!

Balkan

REPUBLIKA SRPSKA UPOZORILA UJEDINJENE NACIJE: OHR i Ustavni sud CENTRALIZOVALI BiH!

Podeli vest

Krajem aprila iz Banjaluke otišao je 25. izveštaj Vlade Republike Srpske Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija u kome se spominje OHR i navodi se da su visoki predstavnik i Ustavni sud BiH centralizovali BiH i narušili prava konstitutivnih naroda kršeći ono što je predviđeno Dejtonskim sporazumom

Otkako je dogovoren Dejtonski sporazum, sukcesivno su visoki predstavnici pomagali naporima bošnjackih političkih stranaka u njihovoj neumornoj kampanji za demontažu dejtonskog kompromisnog dogovora i postizanja ratnih bošnjackih ciljava unitarne države u kojoj dominiraju Bošnjaci, navedeno je u dokumentu, preneo je sarajevski portal Klix.ba.

U izveštaju se dodaje kako je OHR već nizom nezakonitih uredbi i prisila postigao mnogo toga s ovog dnevnog reda, s nizom novih agencija na nivou BiH stvorenih kršeći Ustav BiH i podele nadležnosti.

Uprkos tome, visoki predstavnik i bošnjačke stranke još nisu zadovoljni, navodi se u izveštaju i dodaje da je SDA 2019. godine usvojila provokativnu deklaraciju kojom poziva na potpuno ukidanje dejtonske strukture, uključujući entitete i zaštitu konstitutivnih naroda, a sve u korist unitarne države kojom bi dominirala SDA.

U izveštaju stoji i da umesto da izvršava svoju dužnost pridržavanja Ustava, Ustavni sud BiH prečesto podržava protivustavnu centralizaciju i ustavno slabljenje garantovane zaštite konstitutivnih naroda BiH.

Ustav predviđa da sve vladine funkcije i ovlašćenja koja nisu izričito dodeljena institucijama Bosne i Hercegovine budu ovlašćenja entiteta.

Foto: Reuters

Ipak, uprkos ovom jasnom uputstvu, većina u Ustavnom suda rutinski odobrava prenos ovlašćenja na BiH nadležnosti koje nisu ni eksplicitno, ni čak implicitno dodeljene nivou BiH", piše u izveštaju.

Takođe, se navodi da je uticaj OHR-a bio najgori u periodu kada je ova institucija pomoću bonskih ovlašćenja upravljala BiH vlastodržački, čime je političke institucije BiH učinila nemoćnim i bespredmetnim.

U izveštaju stoji i da su nepromišljene odluke i zloupotreba ovlašćenja podmetnuta BiH u tom periodu primarni izvori današnjih problema u BiH.

EU je s pravom naglasila potrebu za širom reformom disfunkcionalnog pravosuđa BiH, a to pravosuđe je gotovo u celosti proizvod ranijih protivpravnih i nepromišljenih odluka visokog predstavnika, navodi se u dokumentu i dodaje da čak i kada ne koristi prisvojena diktatorska ovlašćenja, visoki predstavnik ostaje najveća prepreka napretku u BiH.

Ove tvrdnje u izveštaju ilustruju pitanjem državne imovine, koje je danas izvor velikog razdora u BiH, a koje bi bilo rešeno pre nekoliko godina da visoki predstavnik nije potopio presudan sporazum o tom pitanju do kog su došle najuticajnije domaće političke stranke.

- Kada visoki predstavnik sabotira kompromisna rešenja do kojih dođu lideri u BiH, time ne samo da se blokira rešenje konkretnog pitanja, već i dodatno otežava postizanje kompromisa u politički podeljenoj BiH - stoji u dokumentu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17