• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

07.07.2021

11:33

Incko NAMEĆE zakon o NEGIRANJU genocida!

Balkan

Incko NAMEĆE zakon o NEGIRANJU genocida!

Podeli vest

Svake godine uoči obeležavanja Dana sećanja na žrtve Srebrenice u javnosti širom regiona se intenzivnije pokreće pitanje osude i kažnjavanja nepriznavanja navodnog genocida koji je počinjen na tom prostoru, a na visokog predstavnika međunarodne zajednice se vrši pritisak da iskoristi tzv. bonska ovlašćenja i nametne takav zakon u BiH

Sarajevski portal Klix, pozivajući se na nezvavnična saznanja, piše da je odlazeći visoki predstavnik Valentin Incko prelomio i da će do 1. avgusta proglasiti važećim "Zakon o negiranju genocida".

Politički lideri BiH o tome, podseća portal, nikada nisu mogli da se dogovore i sve je uvek, kako kažu, završilo na "propalim pokušajima".

- Iako je nametanje nepopularno i visoki predstavnici nisu koristili taj mehanizam godinama, donošenje ovog zakona značiće da više niko u BiH, a naročito političari, neće smeti javno da negiraju ono što je utvrdio Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju u Hagu -piše Klix.

Donosenjem zakona, dodaje se, javno negiranje ili veličanje genocida biće automatski predmet državnog tužilaštva, a predviđene kazne su od šest meseci do pet godina zatvora.

" Zakonom o negiranju genocida procesuirali bi se svi oni koji daju imena ulica ili institucija po ratnim zločincima, postavljaju table u čast ratnih zločinaca ili dodeljuju priznanja takvim personama, crtaju murale ili na bilo koji drugi način glorifikuju zločince I poriču da se dogodio genocid nad bošnjačkim narodom u julu 1995. godine ".

Portal podseća da za četiri dana obeležavanje godišnjice zločina u Srebrenici, a da Incko, koji je do sada više putava obećavao, nije nametnuo takav zakon.

Klix piše da je za Incka to prilika da donošenjem zakona o zabrani negiranja genocida moše da, kako navode, malo "olakša" i posao svom nasledniku Kristijanu Šmitu.

Inače, Incko sa dužnosti visokog predstavnika u BiH odlazi 1. avgusta.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
nevena

pre 2 godine

sta ce Zakon koji namece Incko -nista sa tim se postici nece niti ce doprineti pomirenju ni dobro u BIH a tako ni presude Haga -zlocin je pocinjen i na jednoj i drugoj strani -koji je trebalo gledati jednako i suditi to se nije dogodilo u Hagu -sud koji sudio samo Srbima -koji e krivi za sve -ignorise se zlocin A Dudakovica ,Nasera O i drugih muslimana i Hrvata koji su i u I i u II svetskom ratu cinili Zlocine nad Srpskim narodom koji se zove Holokaust i Genocid nema zastare nisu zasluzili ime da im se spomene i onih koji su ovaj haos napravili u Jugoslaviji a sad se javljaju ko neki mirotvorci.ovde Jugoslavija je stvorena 1918 g odbranita 1945 godine u kojim ratovima srpski narod je bio najveca Zrtva kako Ustaskog tako i fasistickog zlocina /nemacke i austrije /

Milojko

pre 2 godine

nisu Srbi losi momci kako ih Zapad prikazuje ni monstrumi ni varvari niti su za logore -to je slobodarski narod koji voli svoju drzavu a ne da ga gazi tudja cizma -njihovoj proslosti i istorija divio se cijeli svijet -a sad ga Krive - g INCKO bili ste u SFRJ radili vidili ste ko je taj narod nema primedbi niti je iko imao,kakav ce uredjenje imati to je stvar naroda a ne zapada ako idemo u EU to se moglo i bez rata i zrtava -taj narod to zna i umije -nametati Zakone -g Incko nije rijesenje ostavite to njima sami da rese znaju oni to i umiju bez Vas

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija