• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Vostok/Informer

20.07.2021

10:12

NATO USTUPIO CRNOJ GORI SOFTVER ZA ŠPIJUNIRANJE SRBIJE?! Albance i Hrvate ne smeju, Italiju tek... Ako braćo, navikli smo i na gore od vas!

Balkan

NATO USTUPIO CRNOJ GORI SOFTVER ZA ŠPIJUNIRANJE SRBIJE?! Albance i Hrvate ne smeju, Italiju tek... Ako braćo, navikli smo i na gore od vas!

Podeli vest

NATO Agencija za komunikacije i informacije (NCIA) ustupiće crnogorskom Ministarsvu odbrane i Vojsci besplatno korišćenje softvera koji je u vlasništvu NATO, a koji se koriste za podršku logistici, mornarici, obaveštajnim aktivnostima, praćenju i planiranju operacija, taktičkim komunikacijama i ostalom

Postavlja se, međutim, pitanje koga će to Podgorica špijunirati?! Albance i Hrvate ne smeju, Italiju tek... Znači ostaje samo Srbija?! Da nije žalosno, bilo bi smešno!

RTCG prenosi da u vladinoj Informaciji o zaključivanju ugovora o licencama između NATO Agencije za komunikacije i informacije i Ministarstva odbrane Crne Gore sa predlozima ugovora, stoji između ostalog i ovo! 

- NATO Agencija za komunikacije i informacije (NCIA) dostavila je predloge ugovora o licencama kojima se odobrava besplatno korišćenje softvera u vlasništvu NATO, a čijim potpisivanjem bi se omogućila njihova upotreba u okviru Ministarstva odbrane i Vojske Crne Gore. Takođe, sve članice Alijanse su potpisnice ovih ugovora. S tim u vezi, prvi predlog ugovora o licencama, u vezi sa distribucijom NATO softvera, obuhvata listu od 30 softvera namenjenih za podršku logistici, mornarici, obaveštajnim aktivnostima, praćenju i planiranju operacija, taktičkim komunikacijama i ostalom - navodi se u dokumentu Vlade.

- Osim toga, treći predlog ugovora o licencama, kojim se odobrava korišćenje softvera u vlasništvu NATO, uključuje mogućnost korišćenja softvera za integrisano komandovanje i kontrolu (ICC) i informacionog sistema za vazduhoplovno komandovanje i kontrolu (AirC2IS), koji su od značaja za funkcionisanje Vazduhoplovno- operativnog centra Vojske Crne Gore, te su direktno povezani sa NATO sistemima kroz zaštićenu NATO komunikacionu mrežu (NSWAN) - pojašnjeno je u dokumentu.

RUSIJA UDALJENA 2,6 KILOMETARA OD NAJVEĆE POBEDE PROTIV AMERA! Sve su učinili da spreče Moskvu, pretili su, ucenjivali, uvodili sankcije, ali...

 
- Svrha NATO-a u okviru ovog ugovora o licencama obuhvata aktivnosti koje se sprovode od strane ili u ime NATO-a, radi promovisanja zajedničke odbrane i zajedničkih interesa zemalja članica, kao što su, između ostalog, NATO operacije, konkurentne nabavke NATO-a, NATO obuke i NATO održavanje. Ovaj ugovor o licencama ne podrazumeva korišćenje INTEL FS za nacionalne potrebe - dodaje se u NATO uslovima.

Crna Gora se, takođe, obavezuje da neće vršiti reverzni inženjering, dekompajliranje ili razdvajanje komponenata NATO softvera - skidati ili prikrivati oznake vlasništva ili natpise NATO softvera i pozajmljivati, izdavati, prodavati, davati i/ili na druge načine prosleđivati NATO softver trećoj strani bez prethodnog pisanog odobrenja NCI Agencije.

OVO JE RUSKI "VRIŠTAČ" SUDNJEG DANA, MOSKVA GA DANAS PREDSTAVLJA SVETU! Zaledio je Amerikance, zbog jedne stvari dali su mu jeziv nadimak... /VIDEO/

NATO softver, kako je pojašnjeno u dokumentu, sadrži poverljive i vlasničke informacije NCI Agencije.

- Korisnik licence (Ministarstvo i Vojska) neće otkriti ili učiniti dostupnim NATO softver, njegove đelove ili bilo koje informacije izvedene iz NATO softvera, bilo kojoj trećoj strani bez prethodnog pisanog ovlašćenja od strane NCI Agencije. Korišćenje ili pristup NATO softveru će biti omogućeno ovlašćenom osoblju po principu -potrebno je da zna - precizirano je ugovorom.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Dragan D

pre 2 godine

ako je ovo istina SVIM CRNOGORSKIM POLITICARIMA - MINISTRIMA a pogotovo osoblju MO i sluzbama bezbednosti bi zabranio ulazak u Srbiju ukljucujuci njihovim clanovima porodica , onako suptilno bi ih vratio sa granice uz ljubazno prenetu poruku da nisu dobro dosli u Srbiju . Ovo je vrh bezobrazluka .....

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija