• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Standard/Glas Srpske

26.07.2021

13:30

KUSTURICI, BAZDULJU I HANDKEU ZABRANJEN ULAZAK U BIHAĆ! EVO GA, NOVI KANDIDAT ZA TITULU "GRAD LUDAKA"! Muharem jasan: S velikim ću ćeifom doći i ispiti "preminger, BAŠ DA VIDIM...

Balkan

KUSTURICI, BAZDULJU I HANDKEU ZABRANJEN ULAZAK U BIHAĆ! EVO GA, NOVI KANDIDAT ZA TITULU "GRAD LUDAKA"! Muharem jasan: S velikim ću ćeifom doći i ispiti "preminger, BAŠ DA VIDIM...

Podeli vest

Ne smiruje se frka u Bihaću posle odluke da se Gradsko veća Bihaća da se poznati režiser Emir Kusturica, pisac i publicista Muharem Bazdulj, te Petar Handke, austrijski književnik i nobelovac, zbog, kako je navedeno, negiranja genocida u Srebrenici, proglase nepoželjnim osobama u ovom gradu

Sve više građana Unsko-sanskog kantona, ali i iz cele BiH, traže da se prestane sa napadima na umetnike samo zato što drugačije misle od zvanične politike. Ističu i da je Bihaću naneta ogromna sramota, koju će teško oprati generacije i generacije Bišćana, odlukom da se Kusturici, Handkeu i Bazdulju zabrani ulazak u najveći grad na Uni!

- To što je uradilo gradsko veće Bihaća spada u vrhunac besčašća i politikanstva. Ta odluka mora odmah pasti, Bihać i Bišćani ne stoje iza toga - poručuju ljuti građani ove regije u BiH 

Podsetimo, inicijativu je podnela Elvira Selmanović, opštinska većnica, a podržale su je njene kolege u ovom predstavničkom telu.

- Poznato je da je Kusturica u ratnim godinama veličao politiku Slobodana Miloševića, a svaki normalan čovjek trebalo bi da negira takve stvari. Poznato je da je genocid u Srebrenici najveća tragedija i istorijska istina i negiranje genocida se može okvalifikovati kao zločin - kazala je Selmanovićeva.

Emir Kusturica nije reagovao na budalaštinu u režiji grada Bihaća, ali je zato poznati književnik Muharem Bazduljžestoko odgovorio Selimovićevoj i ludacima iz gradskog veća.

ŠTA SE TO DEŠAVA, PUTIN PONUDIO BAJDENU RUSKE VOJNE BAZE U CENTRALNOJ AZIJI?! Komersant lansirao bombu, svet u neverici!

Ne postoji, poručuje Bazdulj, zakonit način da neoptuživanoj i neosuđivanoj osobi ograničite slobodu kretanja. Kako će tačno Gradsko veće sprečiti mene da dođem u Bihać i popijem kafu?

- Nije Bihać ništa više njihov nego što je moj. Moj praded je u tom istom Bihaću bio kadija. S velikim ću ćeifom prvom prilikom navratiti i ispiti jedan „preminger". Zapravo, neću stati na jednom - kaže Bazdulj.

Bazdulj ističe da mu je reakcija bila trojaka, na tragu Magarećih godina Branka Ćopića, "jedne od najdražih knjiga njegovog detinjstva, a koja se dešava baš u Bihaću".

- Pod jedan, za mene ta "inicijativa" ima težinu lista toalet papira. Pod dva, dosta je tužno za taj grad i šire da se ovakve svinjarije rade bez ikakve reakcije javnosti. U tom gradu se prije osamdeset godina sastajao AVNOJ, a danas ga neki marginalci pretvaraju u šovinističku kasabu koja umjetnike proglašava nepoželjnim osobama. Budite bar dosljedni, proglasite „nepoželjnim osobama" sve Handkeove prevodioce, izdavače, glumce koji igraju u njegovim pozorišnim komadima, njihove prijatelje i prijatelje njihovih prijatelja - istakao je Bazdulj.

DODIK SPREMA ŽESTOK ODGOVOR INCKU I ZAPADU: Vreme ističe, imate još malo... Srbi u RS traže zatvorske kazne za sve koji negiraju izveštaj Nezavisne komisije o genocidu u Srebrenici!

Kao treći, i najvažniji razlog, naveo je da je ovo samo dimna zavesa da Gradsko veće pokuša sakriti činjenicu da su od tog prelepog grada napravili najneperspektivnije mesto za život u njegovoj viševekovnoj istoriji.

- Ima valjda i sedamdeset godina da se manje dece nije upisivalo u bihaćke škole, cele generacije maturanata beže preko granice čim im se namesti prilika, grad grca pod migrantskom krizom, sve je više praznih kuća i nekošenih dvorišta - rekao je Bazdulj.

Kusta zabranjen i u Sarajevu, ej ljudi, u njegovom Sarajevu!

Skupština Kantona Sarajevo u decembru 2019. godine proglasila je nobelovca Petera Handkea za nepoželjnu osobu u ovom gradu, uz osudu dodeljivanja Nobelove nagrade i obrazloženje da je "završni čin genocida upravo negiranje".
Pored njega još jedan književnik našao se na udaru vlasti, a u pitanju je ruski pisac Zahar Prilepin, kojem je zabranjen ulazak u BiH zbog, kako je navedeno, toga što "predstavlja pretnju po bezbednost BiH".

Grad koji se, prema rečima poznatog književnika, zameravao sa Mostarom i Banjalukom je po rezultatima poslednjeg popisa stanovništva već počeo da kaska za Cazinom, koji bi uskoro mogao, sa stanovitim pravom, da pokrene inicijativu da postane administrativni centar Unsko-sanskog kantona.

- A realna očekivanja od narednog popisa u Bihaću spadaju u žanr horora iz fascikle "grad duhova". Umesto da rade svoj posao, gradski većnici fantaziraju o „nepoželjnim osobama". Nazdravlje im njihove fantazije, ali one mene lično dotiču manje i od poslovičnog lanjskog snijega - zaključio je Bazdulj.

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
micko

pre 2 godine

A što neko ovde od naših ... npr ... jovanović, biserka, liht i ostali čanci ne upitaju sledeće Šta je bio sa genocidom u krajini (bosanskoj) i samom bihaću odnosno mjestu Garevice. Tu je pobijeno sve što je srpsko 15-20 hiljada ljudi zvanično a nezvanično je očišćen grad i sela oko njega ... A da stvar bude gora Srbi ne smiju ni da dođu sveće da upale jer jim nije garantovana bezbednost i predstavlja provokaciju, a sada zamislite da se u rs spreječi događaj u srebrenici ... i ako su u srebrenici po većini stradali vojnici ... a u garevicama običan svjet i seljaci ... i to samo zato što su srbi !!! Bazdulj je i to trebo da spomene jer više nema bratstva i jedinstva ...

Hag

pre 2 godine

Mjesto se žive Garavice a ne Garevice!!!Ne znaš ni kako se zove mjesto stradanja pravoslavnih u BiH od strane ustaškog režima,a znaš koliko je stradalo???!!! Mozda su zato pravoslavni talibani 3,5 godine pokušavali osvojiti Bihać...ali za tako nešto,osim pušaka,snajpera,granata i tenkova,trebalo je imati i hrabrosti!

deda Raša

pre 2 godine

A šta ćete sa državljanima država koje kažu da genocida nije bilo? Vi idete sami u samoizolaciju. Pustite vi one koji vam smetaju (Srbe i Hrvate) Neka se priključe po svojoj želji, MATICAMA, a vi radite šta vam je milo.

Hag

pre 2 godine

Oni iz susjednih država koji budu negirali genocid u Srebrenici,bit će uhapšeni i suđeni u BiH prvom prilikom kad kroče u BiH.A što se tiče srba i hrvata koji bi da se priključe matici,kofer u ruke i u maticu...ne znam da je bilo ko kome zabranio da putuje iz BiH gdje želi!!!

Goksy0

pre 2 godine

Ti bre čoveče nemaš pojma šta je genocid! Genocid je ono što je radio onaj Naser Orić! Ono što je radio po selima oko Srebrenici!

Hag

pre 2 godine

Bujrum,samo prije dolaska nek se raspitaju kod pampers djenerala i dr.Dabića i ostalu bratiju koja je 3,5 godine čučala na brdima oko Bihaća,kako su se proveli...he he he

Mitrofan Fustić Morija iz Kara

pre 2 godine

За крст часни и слободу златну.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17